Δικαστήριο στην Άγκυρα επικύρωσε την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Wikipedia. Το δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή που κατέθεσε το ίδρυμα Wikimedia μετά τις 29 Απριλίου, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή στη γειτονική χώρα το μπλόκο στην online εγκυκλοπαίδεια.

Η ετυμηγορία του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την επιχειρηματολογία των κρατικών αρχών, αναφέροντας πως στη Wikipedia υπάρχουν λήμματα τα οποία συνδέουν την Τουρκία με τρομοκρατικές οργανώσεις. Επομένως, όπως προσθέτει, από τη στιγμή που αυτά τα “δυσφημιστικά” λήμματα παραμένουν online, δεν αίρει την απαγόρευση.

 

“Η Τουρκία είναι ένα έννομο κράτος”, σημείωσε σχολιάζοντας την απόφαση ο Omer Fatih Sayan, πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Τεχνολογιών. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανοικτή πρόσβαση στη Wikipedia, όσο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις [της πολιτείας]”.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονική χώρα διακόπτει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και online πλατφόρμες. Σύμφωνα με την ομάδα Turkey Blocks, τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση μπλόκαρε το δίκτυο Tor για τους περισσότερους χρήστες. Το ίδιο έκανε και με το Reddit, ενώ παράλληλα απέκοψε πλήρως από το ίντερνετ 11 πόλεις με Κούρδους κατοίκους.

 

Link.png Site: Engadget