Το νέο project της Τράπεζας Πειραιώς μπορέσαμε να δούμε από κοντά σε δημοσιογραφική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, και το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός νέου τύπου καταστήματος με την ονομασία e-branch.

Το πρώτο e-branch κατάστημα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στη συμβολή των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, με την Πειραιώς να θέλει να προσφέρει «την επόμενη τραπεζική εμπειρία» μέσα από ειδικά μηχανήματα και σε ένα φιλικό περιβάλλον που δίνει την αίσθηση σπιτιού και όχι τράπεζας. Η παρουσία προσωπικού αφορά μόνο την ενημέρωση καθώς και την παροχή βοήθειας στη χρήση των μηχανημάτων του καταστήματος. Παράλληλος στόχος είναι σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας η «εκπαίδευση» του κοινού στις ψηφιακές τραπεζικές εμπειρίες δίνοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης του 95% των τραπεζικών συναλλαγών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε ένα ταμείο. Σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται όσες προϋποθέτουν τη χρήση συναλλάγματος αλλά και όσες αφορούν σύναψη δανείων.

 

Στις υπηρεσίες που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας ιδιώτης αλλά και ένας επαγγελματίας, περιλαμβάνεται η ενημέρωση βιβλιαρίου, η απομακρυσμένη εγγραφή στο internet banking της τράπεζας, η κατάθεση νομισμάτων αλλά και άμεση έκδοση κάρτας δώρου pre paid μέσα από ειδικό μηχάνημα. Η διαδικασία όπως διαπιστώσαμε είναι αρκετά εύκολη όπου το μόνο που χρειάζεται είναι η εισαγωγή του ονοματεπώνυμου μας, του αριθμού ταυτότητας καθώς και μια τελική επιβεβαίωση μέσω sms που λαμβάνουμε άμεσα στο κινητό τηλέφωνο. Η φόρτιση της κάρτας μπορεί να γίνει έως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ ανεξαρτήτως ποσού που επιλεχθεί, υπάρχει πρόσθετη χρέωση 5 ευρώ που αφορά και την έκδοση της κάρτας. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα η κάρτα δώρου να μετατραπεί σε επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα.

 

ebranch.jpg

 

Τράπεζα Πειραιώς e-branch

Τράπεζα Πειραιώς e-branch

 

Η υπηρεσία «Ταμίας από απόσταση» είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο ενός καταστήματος e-branch, με τον πελάτη να μπορεί να εκτελέσει διάφορες τραπεζικές συναλλαγές μέσω ενός ειδικού μηχανήματος, πραγματοποιώντας βιντεοκλήση με υπάλληλο της τράπεζας. Εφικτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα κανονικό ταμείο τράπεζας όπως καταθέσεις, αναλήψεις, κατάθεση επιταγών, πληρωμή λογαριασμών κ.α. Η υπογραφή γίνεται μέσω ειδικής ψηφιακής γραφίδας και της τεχνολογίας e-signature ενώ ή εμφάνιση ταυτότητας και επιταγών μπορεί να «περάσει» στον απομακρυσμένο ταμία μέσω του scanner που ενσωματώνει το μηχάνημα.

 

Τα e-branch καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8.00μμ αλλά και το Σάββατο μέχρι τις 5.00μμ για αυτά που βρίσκονται μέσα στην Αθήνα και στις 8 το βράδυ για το κατάστημα στο εμπορικό κέντρο MacArthur Glenn. Η τράπεζα προγραμματίζει την δημιουργία και άλλων ηλεκτρονικών καταστημάτων σε πανελλήνια κλίμακα μέσα στον επόμενο χρόνο.