Με μια αμφιλεγόμενη απόφασή του, δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε τον δημιουργό της ιστοσελίδας Undertexter.se η οποία παρείχε υπότιτλους που είχαν δημιουργήσει χρήστες, με την κατηγορία της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Undertexter αποτελούσε μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες υποτίτλων της Σουηδίας για περισσότερο από μια δεκαετία με εκατοντάδες ερασιτέχνες μεταφραστές να δημιουργούν και να ανεβάζουν δωρεάν στην ιστοσελίδα υπότιτλους για διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2013 όταν η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση των server μετά από πιέσεις εταιρειών του Hollywood και στη σύλληψη του δημιουργού του ιστοτόπου, Eugen Archy που μέχρι τότε πίστευε ότι η υπηρεσία του δεν ήταν παράνομη. Όπως είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ο Archy, «οι άνθρωποι που εργάζονται στον ιστότοπο δεν θεωρούν ότι καταγραφή της ερμηνείας των διαλόγων είναι κάτι παράνομο, ειδικά όταν παρέχουμε τους υπότιτλους δωρεάν".

 

Η υπεράσπιση του Archy στηρίχτηκε στο ότι από τη στιγμή που μια ταινία αποτελείται από βίντεο και ήχο, οι υπότιτλοί της είναι απλά συμπληρωματικοί χωρίς να υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που δε δέχθηκε το δικαστήριο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TorrentFreak, ανάμεσα στους εκατομμύρια υπότιτλους που φιλοξενούνταν στους servers του Undertexter, οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Arch στηρίζονται σε 74 υποτίτλους από ταινίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή στη Σουηδία.

 

Το περιφερειακό δικαστήριο της Attunda, υποχρέωσε τον 32χρονο Archy σε επιτήρηση καθώς και χρηματικό πρόστιμο περίπου $27.000 τα οποία όμως θα ληφθούν από τα διαφημιστικά έσοδα και τις δωρεέες που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της ιστοσελίδας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο για άλλες ιστοσελίδες που παρέχουν υπότιτλους που έχουν δημιουργηθεί από χρήστες και οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν παράνομες.

 

Link.png Site: Torrentfreak