Τυχόν δίωξη θα επιδείνωνε ακόμη περαιτέρω τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η αμερικανική εταιρία.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος της Boeing, για τα δύο θανάσιμα αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονταν αεροσκάφη τύπου 737 Max.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές, η Boeing παραβίασε τους όρους συμφωνίας την οποία απεδέχθη το 2021 και βάσει της οποίας η εταιρία δεν επρόκειτο να διωχθεί ποινικά για τα δύο αυτά δυστυχήματα.

Από την πλευρά της, η Boeing αρνείται ότι παραβίασε τη συμφωνία.

Τα δύο δυστυχήματα -το πρώτο στην Ινδονησία, το 2018 και το δεύτερο στην Αιθιοπία, το 2019- στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 346 άτομα.

Η Boeing, όπως υποστηρίζει το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, απέτυχε να "σχεδιάσει, εφαρμόσει και επιβάλει πρόγραμμα συμμόρφωσης με στόχο την αποτροπή και τον εντοπισμό περιπτώσεων παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της".

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, η Boeing δήλωσε ότι προσβλέπει στην ευκαιρία να απαντήσει στις αιτιάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ότι θεωρεί πως "σεβάστηκε τους όρους εκείνης της συμφωνίας".

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Boeing κατέβαλε ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση, ενώ από την πλευρά τους οι εισαγγελικές αρχές συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να τερματίσει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μετά από διάστημα τριών ετών, εφόσον η εταιρία συμμορφωνόταν με τους όρους που είχαν τεθεί.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Boeing έχει περιθώριο ως τις 13 Ιουνίου να απαντήσει στις αιτιάσεις και ότι τα αντεπιχειρήματα της εταιρίας θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των αρχών.

Συγγενείς των θυμάτων ζητούν εδώ και καιρό την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας.

"Πρόκειται για ένα θετικό πρώτο βήμα και, για τις οικογένειες, μια εξέλιξη την οποία διεκδικούσαν εδώ και καιρό. Όμως πρέπει να δούμε περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να λογοδοτήσει η Boeing", ανέφερε σε δήλωσή του στο BBC ο Πολ Κάσελ, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα, η Boeing έχει βρεθεί στο στόχαστρο νέων επικρίσεων, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η ίδια και οι εργολάβοι της στην κατασκευή της νέας γενιάς αεροσκαφών, ιδίως από τη στιγμή που τον Ιανουάριο, λίγο μετά την απογείωση αεροσκάφους τύπου Boeing 737 Max της Alaska Airlines, μία από τις σφραγισμένες εξόδους κινδύνου αποκολλήθηκε, παρασύροντας και μέρος της ατράκτου. 

  • Like 5