Είναι τουλάχιστον τρία τα ανάλογα περιστατικά όπου αστυνομικοί κατέφυγαν σε αυτή την κίνηση ώστε να σταματήσουν τη βιντεοσκόπησή τους από ακτιβιστές 

Αποδεικνύεται πως η αστυνομία του Μπέβερλι Χιλς δεν ακούει μόνο Sublime, έχει αδυναμία και στους Beatles. 

Σε νέο βίντεο του Σένετ Ντέβερμοντ, ακτιβιστή στην περιοχή του Λος Άντζελες, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφηκε στις 16 Ιανουαρίου, βλέπουμε το Ντέβερμοντ να επιχειρεί να κάνει μια ερώτηση στον αρχιφύηλακα Μπίλι Φερ -γνωστό για την επιλογή του να παίξει Sublime στη διαπασών, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Μπέβερλι Χιλς. Ξαφνικά, όμως, την ερώτητη διακόπτει η μελαγχολική φωνή του Πολ Μακάρτνεϊ:

Yesterday... all my troubles seemed so far away...

Πρόκειται για τον πασίγνωστο πρώτο στίχο από το κλασικό τραγούδι των Beatles, το Yesterday, το οποίο ακούγεται από το κινητό του αστυφύλακα Τζούλιαν Ρέγιες, ο οποίος στέκεται λίγο πιο κάτω. Ο Φερ δείχνει το κινητό του Ρέγιες, σαν να θέλει να στρέψει την προσοχή του Ντέβερμοντ εκεί, και απομακρύνεται.

Ο Ντέβερμοντ, ο οποίος φέρει ταυτότητα δημοσιογράφου, στη συνέχεια πλησιάζει το Ρέγιες, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει το τραγούδι και επιχειρεί να του κάνει μια ερώτηση. Ο αστυφύλακας, όμως, δεν απαντάει, παρά μόνο συνεχίζει να έχει το βλέμμα του στραμμένο ευθεία μπροστά και στρέφει το κινητό του προς το Ντέβερμοντ, ενώ το τραγούδι των Beatles παιρνά στο δεύτερο στίχο.

Όπως ανέφερε το VICE News σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί του Μπέβερλι Χιλς αναπαράγουν μουσική που προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, επιχειρώντας, κατά τα φαινόμενα, να ενεργοποιήσουν τα αλγοριθμικά φίλτρα προστασίας που διαθέτει το Instagram, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κατέβασμα από την πλατφόρμα βίντεο όπου καταγράφονται επαφές με αστυνομικούς. Εντωμεταξύ, η κατ' επανάληψη ανάρτηση προστατευόμενου υλικού ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή πρόσβασης στους λογαριασμούς των χρηστών.

Πρόκειται για το τρίτο βίντεο που περιέρχεται σε γνώση του VICE News όπου εμπλέκεται δεύτερος αστυνομικός του Μπέβερλι Χιλς, γεγονός που συντείνει στο ότι πρόκειται για τακτική την οποία εφαρμόζουν διάφορα όργανα και όχι απλά ένα μεμονωμένο περιστατικό. 

Αντιμέτωπος με τη σιωπή του αστυφύλακα που παίζει το τραγούδι των Beatles, ο Ντέβερμοντ κατευθύνεται και πάλι στο Φερ, ο οποίος αμέσως αρχίζει να διαμαρτύρεται.

"Είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση όταν είσαι εδώ", λέει.

Ο Φερ εκφράζει την ανησυχία του πως θα μπορούσε να πει κάτι το οποίο θα αποκοπτόταν από τα συμφραζόμενα και θα παρουσιαζόταν στα δελτία ειδήσεων. Στη συνέχεια αλλάζει θέμα συζήτησης και αυτή τη φορά, κάπως πιο ευδιάθετα, ρωτάει πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν τη μετάδοση του Ντέβερμοντ.

Ο Ντέβερμοντ στρέφει το κινητό προς τον αστυνομικό, δίνοντας τη δυνατότητα στο Φερ να δει τη ζωντανή μετάδοση.

"364;" σχολιάζει ο αρχιφύλακας, όταν ο Ντέβερμοντ του δείχνει στην οθόνη τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν. "Λίγα πράγματα", λέει, κοιτάζοντας το Ντέβερμοντ. "Έχω δει περισσότερο κόσμο να σε παρακολουθεί... τα έχεις πάει καλύτερα".

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, ο ίδιος αρχιφύλακας έπαιξε στη διαπασών Sublime, έχοντας μπροστά του το Ντέβερμοντ.

Δεν συνιστά ακριβώς έκπληξη η τακτική αυτή. Οι Νικ Σίμονς και Άνταμ Χόλαντ, ερευνητές στη βάση δεδομένων Lumen, η οποία μελετά τις αφαιρέσεις υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, επισήμαιναν πέρυσι πως η ύπαρξη μουσικής σε βίντεο τα οποία κατέγραφαν διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter είχαν οδηγήσει κατ' επανάληψη στην αφαίρεσή τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για λόγους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Είκαζαν τότε πως, καθώς οι λόγοι αφαίρεσης ήταν πανομοιότυποι, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν μια νομοθεσία η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε όπλο στα χέρια της αστυνομίας.

"Οι αστυνομικές αρχές ή και οποιοδήποτε άτομο της όποιας ιδεολογίας που επιδιώκει την αποτροπή του διαμοιρασμού μέσω του διαδικτύου βίντεο τα οποία καλύπτουν κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αρκεί να φροντίζουν ώστε να συμπεριλαμβάνεται ηχητικό υλικό προστατευμένο από τη σχετική νομοθεσία, το οποίο θα αναπαράγεται με επαρκή καθαρότητα και ένταση, ως υπόκρουση μιας διαδήλωσης ή άλλης εκδήλωσης", έγραφαν τότε. "Πρόκειται για μια πράγματι ανησυχητική προοπτική".

Πλέον, το βλέπουμε να συμβαίνει στην πράξη.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 4