Οι αρχές στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία κατόρθωσαν σημαντικά πλήγματα σε εγκληματικές οργανώσεις στη δυτική Ευρώπη

H αστυνομία στο Βέλγιο και την Ολλανδία προχώρησε στις συλλήψεις τουλάχιστον ογδόντα ατόμων, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε εκατοντάδες επιδρομές, στον απόηχο της εξουδετέρωσης ενός κρυπτογραφημένου τηλεφωνικού δικτύου, το οποίο χρησιμοποιούσαν πυρήνες του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας αλλά και της Γαλλίας ενημέρωσαν πως είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν στο δίκτυο Sky ECC, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να παρακολουθούν υπόπτους καθώς επικοινωνούσαν μέσω ειδικά διαμορφωμένων συσκευών, προκειμένου να προχωρήσουν σε συναλλαγές ναρκωτικών αλλά και δολοφονίες.

"Στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων την Τρίτη [...] πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές έρευνες σε οικίες, οι οποίες οδήγησαν σε κατασχέσεις, στο Βέλγιο και την Ολλανδία", ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η Europol και η Eurojust, η αντίστοιχη εισαγγελική οργάνωση.

Στη Γαλλία, οι αρχές της χώρας εντόπισαν περίπου 2.000 χρήστες του Sky ECC, εξέλιξη η οποία "επέτρεψε την έναρξη διαδικασιών σχετικά με ευρείας κλίμακας δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών και επιθέσεων σε ανθρώπους", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελία του Παρισιού. "Το δίκτυο με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι φαίνεται πως χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από εγκληματικά στοιχεία τα οποία δραστηριοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα".

Οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν μια άκρως απόρρητη επιχείρηση προκειμένου να διεισδύσουν στο δίκτυο Sky ECC, το οποίο λειτουργεί μέσω ειδικών συσκευών, και "από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ήταν σε θέση να παρακολουθούν τη ροή πληροφοριών μεταξύ περίπου 70.000 χρηστών", ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που εδρεύουν στη Χάγη.

Οι χρήστες καταβάλουν υψηλή συνδρομή για τη χρήση των κρυπτογραφημένων συσκευών, "έως 2.000 ευρώ ανά γραμμή και για έξι μήνες", όπως επισήμανε ο Γάλλος εισαγγελέας.

Σε δήλωσή του, το Sky ECC αρνήθηκε πως η ασφάλεια του δικτύου του είχε παραβιαστεί. Ανέφερε, πάντως, πως πλαστές συσκευές, οι οποίες είχαν διατεθεί μέσω μη εξουσιοδοτημένων καναλιών, είχαν παραβιαστεί μέ τη χρήση μιας εφαρμογής υφαρπαγής στοιχείων (phishing).

"Καμία διωκτική αρχή δεν επικοινώνησε με το Sky ECC", συνεχίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία τηρεί "αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής, η οποία απαγορεύει την οιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα στις πλατφόρμες της".

Στο Βέλγιο, η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε περίπου 200 οικίες και προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 48 ατόμων. Επίσης, κατέσχεσε τουλάχιστον 185 συσκευές με το σύστημα κρυπτογράφησης του Sky ECC.

Στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Άργος", στην Ολλανδία, οι αρχές συνέλαβαν 30 άτομα και ερεύνησαν 75 οικίες. Εκτός αυτού, κατέσχεσαν 28 όπλα στο Ρότερνταμ.

"Κατορθώσαμε να σπάσουμε τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες εγκληματικών ομάδων που εισήγαγαν λαθραία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου", ανέφερε η Γιόνε Γιάνσεν, στέλεχος της αστυνομίας του Άμστερνταμ. "Δεν αναφέρομαι στη δυνατότητα ανάγνωσης ενός μικρού αριθμού [μηνυμάτων]. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα, τα οποία πλέον βρίσκονται στα χέρια μας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αστυνόμος.

Η επιτυχία αυτή καταγράφεται στον απόηχο ανάλογης επιχείρησης, το προηγούμενο έτος, όταν οι αστυνομικές αρχές κατόρθωσαν να διεισδύσουν στο δίκτυο EncroChat, το οποίο λειτουργούσε κατά παρόμοιο τρόπο.

"Μετά από αυτό, πολλοί εγκληματίες αποφάσισαν να μεταβούν στο Sky ECC", δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Europol, Γιάν Οπ Γκεν Όορθ. "Όμως η αστυνομία κατόρθωσε να σπάσει την κωδικοποίηση και αυτού του δικτύου, οπότε ήταν σαν να στεκόταν πάνω από τον ώμο των εγκληματιών, καθώς έστελναν μηνύματα, σε πραγματικό χρόνο.

"Αυτή η νέα επιτυχία και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές περισσότερες".

  • Like 2