Δεδομένο παραμένει ότι, από τα εκατομμύρια είδη που εκτιμάται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς, μόλις το ένα δέκατο έχει περιγραφεί από την επιστήμη.

Θαλάσσιοι βιολόγοι που επιχειρούν να καταγράψουν μορφές ζωής οι οποίες κρύβονται στα βάθη των ωκεανών ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περίπου 100 πιθανά νέα είδη, ανάμεσά τους και ένα πλάσμα η μορφή του οποίου παραπέμπει σε αστέρι.

Η ερευνητικό ομάδα εστίασε τις προσπάθειές της στην Τάφρο Μπάουντι, μήκους 800 χιλιομέτρων, μία περιοχή του ωκεανού η οποία παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, καθώς εκτείνεται ανατολικά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Η αποστολή διήρκεσε τρεις εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε μέσα στο Φεβρουάριο με το ερευνητικό σκάφος Tangaroa, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτινων και Ατμοσφαιρικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας. 

1-ocean-census-mystery-find-credit-ocean-census-niwa.webp.3c98842d4dd8aa59da7d755afca09548.webp

Τα δύο αυτά μυστηριώδη δείγματα θα μπορούσαν να ανήκουν σε νέο είδος κοραλλιού ή και σε εντελώς άγνωστο είδος, σύμφωνα με τη Δρ. Μικέλα Μίτσελ, ταξινομήτρια στο Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ.

Η ομάδα συγκέντρωσε σχεδόν 1.800 δείγματα, από βάθη που έφταναν ακόμη και τα 4.800 μέτρα, εντοπίζοντας είδη ψαριών, καλαμαριών, μαλακίων και κοραλλιών, τα οποία εκτιμούν ότι ήταν έως τώρα άγνωστα στην επιστήμη.

"Υπάρχει αυτή η πελώρια έκταση ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας όπου εντοπίζεται πλήρης ένδεια ερευνητικών στοιχείων. Δεν γνωρίζουμε τίποτε απολύτως για αυτή", δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Μουρ, επιστημονικός διευθυντής της Ocean Census, μιας νέας συμμαχίας που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2023 με στόχο τον εντοπισμό 10.000 αγνώστων ειδών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. "Επρόκειτο για γνήσια εξερεύνηση, ιδιαίτερα συναρπαστική".

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, ομάδα επιστημόνων θα καταχωρίσει και περιγράψει τα ευρήματα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πρόκειται πράγματι για νέα είδη. Οι επιστήμονες της ομάδας προβληματίζονται ιδιαίτερα από ένα νέο εύρημα, το οποίο αρχικά θεώρησαν ότι ήταν κάποιο είδος αστερία ή θαλάσσιας ανεμώνης.

"Παραμένει μυστήριο. Δεν μπορούμε καν να το κατατάξουμε σε κάποια οικογένεια. Δεν ξέρουμε ακόμη πού εντάσσεται στο δέντρο της ζωής, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια", δήλωσε ο Μουρ.

"Θα μπορούσε να είναι κάποια εντελώς νέα ομάδα", δήλωσε η Δρ. Μικέλα Μίτσελ, ταξινομήτρια στο Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ. "Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό, θα πρόκειται για σημαντικό εύρημα από τα βάθη των θαλασσών και μας προσφέρει μια πολύ σαφέστερη εικόνα ως προς τη μοναδική βιοποικιλότητα του πλανήτη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

3-ocean-census-potential-new-black-coral-genus-credit-ocean-census-niwa.webp.f3eb1bfe206f2f6ea60581871efa63d5.webp

Ανάμεσα στα δείγματα που συλλέχθηκαν συγκαταλέγεται και ένα πιθανό νέο γένος μαύρου κοραλλιού, της οικογένειας των Στυλοπαθιδών.

Προκειμένου να συλλέξει τα δείγματα, το ερευνητικό σκάφος έσερνε πίσω του τρία διαφορετικά είδη ελκήθρων, ανάλογα με τις ανάγκες. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε ένα κλασικό δίχτ, ένα ειδικής κατασκευής έλκηθρο βυθού για βραχώδεις επιφάνειες και μια τρίτη συσκευή, η οποία λάμβανε δείγματα νερού λίγο πάνω από τον πυθμένα, ενώ έφερε και υποβρύχια κάμερα.

Η επιστήμη εξακολουθεί να έχει τεράστια κενά, ως προς τα βάθη των ωκεανών. Από τα 2,2 εκατομμύρια είδη που εκτιμάται ότι υπάρχουν στις θάλασσες του πλανήτη, μόλις 240.000 έχουν περιγραφεί από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την Ocean Census.

  • Like 16
  • Thanks 2