Η αεροπορική εταιρεία Qantas έσπασε ένα ρεκόρ διάρκειας πτήσης, και κατά τη διάρκεια ενδέχεται να βοήθησε και την επιστήμη σε ορισμένους τομείς.

Η Αυστραλιανή εταιρεία ολοκλήρωση την πρώτη «non-stop» εμπορική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Σίδνεϋ στο πλαίσιο ενός εγχειρήματος για την αναζήτηση των επιδράσεων που έχουν οι πολύωρες πτήσεις στους επιβάτες. Το εγχείρημα είχε την ονομασία «Project Sunshine» και η πτήση που έσπασε το ρεκόρ είχε διάρκεια 19 ώρες και 26 λεπτά.

Στην μελέτη έγιναν μετρήσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα των πιλότων, των επιπέδων μελατονίνης καθώς και της εγρήγορσης τους ενώ από την πλευρά των επιβατών αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα μέτρων anti-jetlag, όπως ο φωτισμός της καμπίνας επιβατών ή τα γεύματα. Οι επιβάτες μάλιστα έλαβαν μέρος ακόμα και σε ασκήσεις για να διατηρήσουν την ευκαμψία του σώματος τους.  

Υπάρχουν δύο ακόμα πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Project Sunrise». Μια πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϋ θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, ενώ μια επαναληπτική πτήση της Νέας Υόρκης προς το Σίδνεϋ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο ενώ η τελική απόφαση σχετικά με την πρωτοβουλία αναμένεται να παρθεί πριν από το τέλος του 2019. Πάντως, κάποια από τα πιθανά κέρδη είναι ήδη σαφή. Ενώ η συγκεκριμένη πτήση ξεκίνησε τρεις ώρες αργότερα από τη συνηθισμένη πτήση της Qantas που περιλαμβάνει μία στάση, έφτασε νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξοικονομηθεί αρκετός χρόνος. Επίσης, η απόφαση της Qantas να αφήσει τα φώτα αναμμένα για τις πρώτες έξι ώρες της πτήσης (για να «εξομοιώσεις» τις συνθήκες στο Σίδνεϋ) βοήθησε άμεσα στην καταπολέμηση του jetlag.

Ωστόσο, υπάρχει τουλάχιστον ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει την πραγματοποίηση πτήσεων σαν αυτή σε τακτική βάση. Ο Qantas έπρεπε να επιβάλει αυστηρά όρια στον αριθμό των επιβατών για να εξοικονομήσει καύσιμα, και έτσι ο αριθμός των επιβατών ήταν μόλις 49 πέρα από το πλήρωμα, όταν συνήθως ένα Boeing 787-9 μπορεί να δεχτεί έως και 280 επιβάτες. Οι ταξιδιώτες λοιπόν θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν ένα αρκετά υψηλότερο αντίτιμο για ένα εισιτήριο που είναι ήδη ακριβό για να αντισταθμιστεί ο μικρός αριθμός επιβατών. Αν αυτό πάντως δεν αποτελέσει εμπόδιο, ενδέχεται τέτοιες πτήσεις χωρίς στάση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία βιώσιμη επιλογή στην περίπτωση που η εξοικονόμηση χρόνου είναι κρίσιμης σημασίας για κάποιους.

Engadget

  • Like 1