Η τεχνολογία έχει γίνει αδιαμφισβήτητα μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά για χιλιάδες Σουηδούς φαίνεται ότι έχει γίνει και μέρος του σώματός τους.

Η τεχνολογική πρόοδος στην συγκεκριμένη χώρα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σκεπτικισμό που επικρατεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου, και έτσι χιλιάδες πολίτες της έχουν επιλέξει να εμφυτεύσουν τσιπ στα χέρια τους. 

Ο λόγος φυσικά είναι οι πρακτικές ευκολίες που έρχονται με τα εμφυτεύματα αυτά, αφού μπορούν να αποκτήσουν άνετη και γρήγορη πρόσβαση στα σπίτια τους, τα γραφεία που δουλεύουν, τα γυμναστήρια που επισκέπτονται κλπ., απλώς περνώντας το χέρι τους (swipe) μπροστά από τα σχετικά ηλεκτρονικά readers. Παρόμοια γίνεται και η φόρτωση με ηλεκτρονικά εισιτήρια για συναυλίες, ή για τα τρένα και τα τραμ της χώρας. Στο ίδιο τσιπ φυσικά περιέχονται και προσωπικές πληροφορίες του κατόχου όπως τηλέφωνα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, ομάδα αίματος ή άλλες ειδικές ιατρικές πληροφορίες, social media προφίλ, και πολλά άλλα. 

erik-opening-his-office-door.jpg.72b8956dd01c69ede940b10dab253b70.jpg

Οι υποστηρικτές των μικρών αυτών τσιπ (έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) τα θεωρούν απόλυτα ασφαλές (υλικό από bioglass 8625) και προστατευμένα απέναντι σε hackers, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό απέχει από την πραγματικότητα αφού τα εμφυτεύματα αποτελούν ξεκάθαρα παράγοντα ρίσκου για την υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, όλο και περισσότεροι Σουηδοί φαίνεται να επιλέγουν την ευκολία του τσιπ και να κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματα της Biohax International που είναι και η κατασκευάστρια εταιρία. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 4000 έχουν τοποθετήσει το μικροτσίπ στο χέρι τους, και πιο συγκεκριμένα πάνω από τον αντίχειρα. Το κόστος για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι τα $180, ενώ η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με την χρήση ιατρικής σύριγγας. Στην ουσία απλά τοποθετείται κάτω από το δέρμα και παραμένει στο ίδιο σημείο, όπως το μελάνι του τατουάζ. 

chip_implant.jpg.8fe15b49b0dd9ae604281041859744a6.jpg

Το τσιπ είναι εντελώς παθητικό, δεν εκπέμπει δηλαδή δεδομένα αλλά μπορεί μόνο να διαβαστεί από τους ηλεκτρονικούς readers μέσω της τεχνολογίας NFC 13.56Mhz (Near Field Communication). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφορτιστεί ή κάτι τέτοιο, αφού δεν χρησιμοποιεί ενέργεια, και δεν ενσωματώνει GPS ή άλλα συστήματα εντοπισμού. Το στρώμα δέρματος  βέβαια που υπάρχει από πάνω του λειτουργεί προστατευτικά, και οι χρήστες του προς το παρόν δείχνουν να είναι πολύ ικανοποιημένοι από την αξιοπιστία του, ακόμη και αυτοί που το βάλανε πρώτοι το 2014. Η Biohax υπόσχεται την διατήρηση των αποθηκευμένων δεδομένων στο τσιπ μέχρι και για 10 χρόνια, ενώ η αντοχή εγγραφών στην μνήμη των 0.9 kb φτάνει τους 100000 κύκλους. 

Μετά την εταιρία διαχείρισης σιδηροδρόμων της Σουηδίας που επιτρέπει πλέον την χρήση των εμφυτευμάτων αντί για εισιτήρια στα τρένα της, σειρά έχουν τα καταστήματα και τα εστιατόρια της χώρας. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Biohax οραματίζεται όλες τις πληρωμές να γίνονται μέσω του τσιπ, αφού η Σουηδία είναι ήδη μια cash-less κοινωνία σε ποσοστό 85%, η οποία επίσης έχει συνηθίσει τον ανοιχτό και συνεχή διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων με τις αρχές. 

Φυσικά, μαζί με το trend υποστήριξης, υπάρχουν και οι φωνές ανησυχίας για την απουσία νομοθετικού πλαισίου στην χώρα που θα ελέγχει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία των εμφυτευμάτων. Αυτές οι φωνές όμως δεν σταματούν την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού άλλο ένα startup στην Στοκχόλμη ετοιμάζει να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα το next-gen chip τους, χωρητικότητας 2 kb και με ενσωματωμένο LED που θα ανάβει όταν κάποιος προσπαθεί να διαβάσει το τσιπ, προειδοποιώντας έτσι τον χρήστη.

NationalPublicRadio

Biohax International