Έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των πολιτών, με την εισαγωγή στιβαρών, σύγχρονων μέτρων εντοπισμού προσπαθειών εξαπάτησης και την εξακρίβωση της ταυτότητα του αποδέκτη

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση νέων κανόνων με σκοπό τη διασφάλιση της άμεσης εμφάνισης των μεταφερόμενων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κανονισμός στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι ιδιώτες πελάτες καθώς και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, δεν θα αναγκάζονται να περιμένουν για να δουν τα χρήματά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, ενώ παράλληλα έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των συναλλαγών. Οι τράπεζες και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων καλούνται να διασφαλίσουν ότι οι μεταφορές πραγματοποιούνται με οικονομικό κόστος και πιστώνονται άμεσα. Το σχετικό κείμενο, που έχει ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνει τους τρέχοντες κανόνες, όπως αυτοί ισχύουν στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (ΕΧΠΕ).

H αυτόματη πίστωση λογαριασμού θα πρέπει να εκτελείται ανεξαρτήτως σε ποια ώρα της ημέρας δίδεται η εντολή και το ποσό πρέπει να φτάνει στο λογαριασμό του αποδέκτη εντός δέκα δευτερολέπτων. Αντίστοιχα, ο εντολέας θα πρέπει να ενημερώνεται εντός δέκα δευτερολέπτων για το κατά πόσο το ποσό που μετέφερε έχει καταστεί διαθέσιμο στον παραλήπτη.

Τα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ θα εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες, στις περιπτώσεις όπου οι λογαριασμοί παρέχουν ήδη τη δυνατότητα τακτικών συναλλαγών σε ευρώ, μετά από μια μακρύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες σχετικά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός δέκα δευτερολέπτων στην περίπτωση που εμπλέκονται τέτοιοι λογαριασμοί και η εντολή δίδεται εκτός ωραρίου τραπεζών, δεδομένων των πιθανών προβληματισμών σχετικά με την εξασφάλιση ρευστότητας σε ευρώ.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι συναλλαγές, οι πάροχοι των παραπάνω υπηρεσιών οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή στιβαρούς και σύγχρονους μηχανισμούς εντοπισμού τυχόν απόπειρας εξαπάτησης και αντίστοιχα μέτρα αποτροπής, προκειμένου να αποφύγουν τη μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμούς, λόγω απάτης ή σφάλματος. Για το σκοπό αυτοί, οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε. οφείλουν άμεσα, και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση σε χρεώσεις, να παράσχουν υπηρεσία επιβεβαίωσης της ταυτότητας του παραλήπτη.

 Ως επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα, οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα ορισμού μέγιστου ποσού άμεσης μεταφοράς σε ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιείται με απλό τρόπο πριν την επόμενη μεταφορά χρημάτων.

Εφόσον κάποιος πάροχος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση προστασίας από απάτες και αυτό οδηγήσει σε οικονομική ζημία, o πελάτης θα μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση από τον πάροχο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Οι πάροχοι που προσφέρουν την υπηρεσία αυτόματης μεταφοράς χρημάτων θα πρέπει επίσης να ελέγχουν κατά πόσο οι πελάτες τους υπόκεινται σε κυρώσεις ή άλλα περιοριστικά μέτρα σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι χρεώσεις που θα εφαρμόζει ο πάροχος για τις συναλλαγές που αφορούν άμεση μεταφορά χρημάτων σε ευρώ δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι εκείνες που επιβάλλονται στις "μη άμεσες" μεταφορές χρημάτων σε ευρώ.

Η πρόταση υιοθετήθηκε με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές. 

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται εντός της ευρωζώνης θα έχουν περιθώριο 9 μηνών ώστε να είναι έτοιμοι να λάβουν εντολή άμεσης μεταφοράς χρημάτων σε ευρώ και 18 μήνες ώστε να είναι έτοιμοι να αποστείλουν αντίστοιχη εντολή. 

  • Like 11
  • Thanks 1