Στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου άμεσα, ενόψει των θερινών διακοπών

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προβούν άμεσα στην προετοιμασία των υποδομών για την εφαρμογή ενός συστήματος πιστοποίησης του εμβολιασμού απέναντι στον COVID-19 ενόψει του καλοκαιριού και στα 27 μέλη της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα "ψηφιακό πράσινο πάσο" στις 17 Μαρτίου και να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε το σύστημα αυτό να λειτουργεί και εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αεροπορικές εταιρίες και τουριστικοί προορισμοί αναμένουν εναγωνίως την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, καθώς έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία και ευελπιστούν σε ανάκαμψη κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, περίοδο κατά την οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα.

Τα πιστοποιητικά αυτού του είδους, για την εφαρμογή των οποίων επιμένουν ιδιαίτερα χώρες του Νότου οι οποίες εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, θα αποτελούσαν απόδειξη πως ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί ή, εναλλακτικά, θα περιλάμβαναν τα αποστελέσματα αρνητικών τεστ για όσους, λόγω διαθεσιμότητας των εμβολίων, δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμη, αλλά και πληροφορίες για το στάδιο ανάρρωσης ατόμων που ήταν φορείς του COVID-19.

"Θεμέλιο μιας τέτοιας κοινής προσέγγισης είναι η εμπιστοσύνη", αναφέρει η φον ντερ Λάιεν σε επιστολή την οποία απηύθυνε στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσουν πως τα απαιτούμενα συστήματα θα είναι έτοιμα εγκαίρως.

Πέρα από το νομικό πλαίσιο, το όλο σχέδιο εδράζεται στη δημιουργία κοινών τεχνικών υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι αρχές ενός κράτους-μέλους μπορούν να είναι βέβαιες ότι τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από ένα άλλο κράτος είναι έγκυρα, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη την Παρασκευή η Σουηδία ανακοίνωσε πως στόχος της ήταν να έχει το δικό της σύστημα έτοιμο και λειτουργικό μέχρι το καλοκαίρι, καθώς και ότι το σύστημα αυτό θα ήταν προσβάσιμο μέσω κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών πορτοφολιών αλλά και σε συμβατική, χάρτινη μορφή. Θα στηρίζεται σε μια ηλεκτρονική ταυτότητα, σύστημα το οποίο ήδη έχουν οι περισσότεροι Σουηδοί, με ένα επιπλέον κλειδί κρυπτογράφησης, ώστε να καθίσταται εφικτή η διασταύρωση των πιστοποιητικών κατά την είσοδο σε άλλη χώρα.

  • Like 1
  • Thanks 1