«Πονοκεφάλους» δημιουργούν στους κατασκευαστές οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες. 

Στόχος της Κομισιόν είναι η χρήση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μπαταριών, κάτι που ευελπιστεί να πετύχει μέσω ενός νέου συνόλου κανονισμών οι οποίοι θα αφορούν κάθε τύπο μπαταρίας (φορητές μπαταρίες, μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες SLI οχημάτων, μπαταρίες πατινιών και EV, ακόμα και βιομηχανικές μπαταρίες) και θα καλύπτουν ολόκληρο το εύρος ζωής της, από την εξαγωγή των υλικών και την παραγωγή της, μέχρι την απόρριψή της.

Όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, η νέα νομοθεσία αποτελεί σημαντικό βήμα, τόσο για τη μετάβαση της Ένωσης στην «πράσινη» εποχή, όσο και για την τόνωση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά. Οι αλλαγές που επίκεινται πάντως βάζουν δύσκολα στους κατασκευαστές οι οποίοι θα πρέπει να υιοθετήσουν πλέον πολιτικές due diligence, έχοντας πλήρη εικόνα και της τελευταίας λεπτομέρειας που αφορά την εξόρυξη των υλικών, το εμπόριο πρώτων υλών και τη διαδικασία παραγωγής.

Επιπρόσθετα, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν πια ανακυκλωμένα υλικά σε συγκεκριμένα ποσοστά: 85% μόλυβδο, 16% κοβάλτιο, 6% λίθιο και 6% νικέλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως και δεύτερο στόχο που αφορά τη συλλογή ανακυκλωμένων υλικών: για τις μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών, αυτός ανέρχεται σε 45% για το 2023 και 73% για το 203, ενώ για τα EV, μιλάμε για πλήρη ανακύκλωση (ποσοστό 100%). Αυτό το τελευταίο θα υποχρεώσει μεταξύ άλλων τους κατασκευαστές να συνεργαστούν στενά με υπηρεσίες ανακύκλωσης, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις προτεραιότητές τους.

Από εκεί και πέρα, οι μπαταρίες για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να καθιστούν δυνατή την εύκολη αφαίρεση και αντικατάστασή τους από τους καταναλωτές, κάτι που δημιουργεί προβλήματα πρακτικά σε ολόκληρη την αγορά τεχνολογίας (σκέψου τώρα να πρέπει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο σε συσκευές τύπου iPhone και Galaxy, laptops, tablets κλπ…). Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιδιορθώνουν οι ίδιοι εφ’ όσον το θελήσουν τις συσκευές τους, αντί να πρέπει να επισκεφθούν τεχνικό, με τις εταιρείες να αντιτάσσουν πως με την υπάρχουσα προσέγγιση επιτυγχάνονται λεπτά σχέδια.
Το θέμα βρίσκεται εν εξελίξει και έως ότου η νομοθεσία περάσει και τυπικά, τα πάντα «παίζονται».

  • Like 16
  • Thanks 6