Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μία δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να προσφέρει σε εκατομμύρια απασχολούμενους σε ψηφιακές ή διαδικτυακές πλατφόρμες (gig workers) την ίδια νομική προστασία με τους παραδοσιακούς υπαλλήλους.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι αυτά τα δικαιώματα θα περιλαμβάνουν το δικαίωμα σε κατώτατο μισθό (όπου υπάρχει), σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην προστασία του χρόνου εργασίας και της υγείας, το δικαίωμα σε άδεια μετ' αποδοχών ή τη βελτιωμένη πρόσβαση σε προστασία από εργατικά ατυχήματα, παροχές ανεργίας και ασθενείας, καθώς και ανταποδοτικές συντάξεις γήρατος. Οι πλατφόρμες θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν ή να «προσβάλουν» αυτόν τον χαρακτηρισμό, φέροντας οι ίδιες το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας. Τα σαφή κριτήρια που προτείνει η Επιτροπή θα προσδώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στις πλατφόρμες, θα μειώσουν τα δικαστικά έξοδα και θα διευκολύνουν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό..

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται επί του παρόντος σε «ψηφιακές πλατφόρμες» και από αυτούς και έως και 5,5 εκατομμύρια ενδέχεται να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι. Με τους νέους κανόνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ουσιαστικά ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στον καθορισμό μίας σειράς κριτηρίων που θα καθορίζουν ξεκάθαρα αν μία πλατφόρμα αποτελεί έναν απλό μεσάζοντα ή έναν «εργοδότη», ο οποίος θα έχει και περισσότερες υποχρεώσεις προς τους «εργαζομένους» του.

H οικονομία των ψηφιακών ή διαδικτυακών πλατφορμών, γνωστή και ως «gig economy» ή «platform economy» ή ακόμα και ως «crowdwork» αφορά τη προσφορά και ζήτηση εργασίας σε ψηφιακές διαδικτυακές πλατφόρμες όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνιμοι, αλλά ούτε καν μερικώς απασχολούμενοι και οι οποίοι συνήθως εργάζονται πάνω σε επιμέρους τμήματος ενός ευρύτερου έργου, δηλαδή πάνω σε «gigs», όπως στην μετάφραση ενός εγχειρίδιου χρήσης, στα γραφικά για μία ψηφιακή αφίσα, στα γραφικά ενός βιντεοπαιχνιδιού, στη μετάφραση ενός άρθρου ή ενός βιβλίου ή σε ορισμένα πρότζεκτ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Το νομικό καθεστώς των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί κράτη και ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο. Η εφημερίδα New York Times επισημαίνει ότι οι εταιρείες ταξί όπως η Uber αλλά και οι υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων όπως η Deliveroo έχουν κατηγορηθεί ότι ταξινομούν τους εργαζομένους τους ως ανεξάρτητους εργολάβους για να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους. Εφόσον εγκριθούν, οι νέοι κανόνες για την οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών (γνωστή και ως «gig economy») της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

Κάποιες χώρες έχουν ήδη επιχειρήσει να βάλουν τάξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ψηφίστηκε ένας νόμος τον Φεβρουάριο που έλεγε ότι οι οδηγοί της Uber είναι εργαζόμενοι και ένα μήνα μετά, η εταιρεία ξεκίνησε να προσφέρει κατώτατο μισθό και άδειες μετ’ αποδοχών. Η Uber είναι βεβαίως μίας από τις εταιρείες που αντιτίθενται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζοντας στο άρθρο των New York Times ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη για τους πελάτες και θα βάλει τις θέσεις εργασίας σε κίνδυνο (αξίζει να επισημάνουμε ότι για το ίδιο θέμα που είχε προκύψει στην Καλιφόρνια, η εταιρεία πρόβαλε αντιστάσεις και αντιρρήσεις αλλά όταν τελικά «πέρασε το δικό της» αύξησε τις τιμές ούτως ή άλλως).

Με τη συγκεκριμένη οδηγία επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά στην αύξηση της διαφάνειας στη χρήση αλγορίθμων από τις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, στη διασφάλιση της παρακολούθησης από άνθρωπο όσον αφορά τον σεβασμό των συνθηκών εργασίας από τις πλατφόρμες εργασίας και στην παροχή του δικαιώματος αμφισβήτησης των αυτοματοποιημένων αποφάσεων. Αυτά τα νέα δικαιώματα θα χορηγηθούν τόσο στους εργαζομένους όσο και στους πραγματικούς αυτοαπασχολουμένους.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, Margrethe Vestager δήλωσε τα εξής: «Καθώς όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από ψηφιακές πλατφόρμες, πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλα τα άτομα που αντλούν το εισόδημά τους από τέτοιου είδους εργασία. Η πρότασή μας για οδηγία θα βοηθήσει τους ψευδώς αυτοαπασχολουμένους οι οποίοι εργάζονται για πλατφόρμες να καθορίσουν σωστά το καθεστώς απασχόλησής τους και να απολαμβάνουν όλα τα κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό. Οι πραγματικοί αυτοαπασχολούμενοι στις πλατφόρμες θα προστατεύονται μέσω ενισχυμένης ασφάλειας δικαίου σχετικά με το καθεστώς τους, ενώ θα υπάρξουν νέες εγγυήσεις έναντι των παγίδων της αλγοριθμικής διαχείρισης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο κοινωνική ψηφιακή οικονομία».

Η οδηγία σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε πλατφόρμες θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αφού εκδοθεί η οδηγία, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο.

  • Like 4
  • Thanks 2