Hackers προκάλεσαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Μόσχα, αφού εκμεταλλεύτηκαν τη ρωσική εφαρμογή μεταφοράς με ταξί, Yandex Taxi, για να καλέσουν δεκάδες ταξί στην ίδια τοποθεσία την ίδια στιγμή.

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία των ταξί να μεταφερθεί προς την Kutuzovsky Prospect, μια ήδη πολυσύχναστη λεωφόρo, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ένα βίντεο που δείχνει ουρές από ταξί να προσπαθούν φαινομενικά να φτάσουν στον ίδιο προορισμό έγινε viral στο Twitter και το Reddit την περασμένη Πέμπτη. Αν και η Μόσχα είναι γνωστή για τους γεμάτους κίνηση δρόμους -πέρυσι άλλωστε κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως η πιο πολυσύχναστη πόλη στον κόσμο- το περιστατικό αυτό δεν είχε σχέση με την τυπική κυκλοφοριακή κατάσταση της πρωτεύουσας.

«Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, το Yandex.Taxi αντιμετώπισε μια προσπάθεια από hackers να διακόψουν την υπηρεσία, με δεκάδες οδηγούς ταξί να λαμβάνουν μαζικές παραγγελίες προς την περιοχή Fili», ανέφερε το Yandex Taxi σε δήλωσή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS. Η υπηρεσία μεταφοράς, η οποία ανήκει στον ρωσικό διαδικτυακό γίγαντα Yandex, πρόσθεσε ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και ότι «ο αλγόριθμός της υπηρεσίας για την ανίχνευση και την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων έχει ήδη βελτιωθεί ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον». 

Η Yandex δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά η ομάδα χακτιβιστών Anonymous, ανέλαβε την ευθύνη για το όλο συμβάν με δήλωσή της στο Twitter. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τον IT Army of Ukraine, μια οργανωμένη ομάδα χακτιβιστών που ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mykhailo Fedorov βοήθησε να σχηματιστεί όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Οι Anonymous κήρυξαν "κυβερνοπόλεμο" κατά της Ρωσίας νωρίτερα φέτος και αργότερα ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια με πλάνα από τον πόλεμο που θεωρείται "παράνομος" στη χώρα. Οι χακτιβιστές έχουν έκτοτε διαρρεύσει δεδομένα αρκετών terabytes με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και μεγάλες εταιρείες της χώρας, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης κυβερνοεκστρατείας κατά της Ρωσίας.
 

  • Like 2