Ο 18χρονος Arion Kurtaj από την Οξφόρδη, ο οποίος πάσχει από σοβαρό αυτισμό, καταδικάστηκε σε νοσηλεία επ ‘ αόριστον για την εμπλοκή του σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Kurtaj ήταν μέλος της hacking ομάδας Lapsus$ και ήδη βρισκόταν υπό καθεστώς εγγύησης για προηγούμενα περιστατικά hacking κατά των Nvidia και BT/EE. 

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό αστυνομική προστασία σε ένα ξενοδοχείο και του είχε κατασχεθεί ο φορητός υπολογιστής, ο Kurtaj κατάφερε να παραβιάσει τη Rockstar Games, το δημιουργό δηλαδή του παιχνιδιού Grand Theft Auto (GTA), χρησιμοποιώντας μια συσκευή Amazon Firestick, ένα κινητό τηλέφωνο και την τηλεόραση του ξενοδοχείου του.

Η παράτολμη επίθεση του Kurtaj, του επέτρεψε να διεισδύσει στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Slack της Rockstar Games, όπου απείλησε να δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα αν η εταιρεία δεν επικοινωνούσε μαζί του μέσω Telegram εντός 24 ωρών. Προχώρησε στη συνέχεια στην κλοπή 90 κλιπ από το GTA 6 που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, και στη συνέχεια τα δημοσίευσε μαζί με τον πηγαίο κώδικα, σε ένα διαδικτυακό φόρουμ.

Το δικαστήριο στο Southwark Crown Court αποφάσισε ότι ο Kurtaj θα κρατηθεί σε ασφαλές νοσοκομείο επ'αόριστον, ή μέχρι οι γιατροί να κρίνουν ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή. Η υπόθεση αυτή οδήγησε την αστυνομία του Λονδίνου να καλέσει τους γονείς να παρακολουθούν στενότερα τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους.

Ενώ ήταν υπό κράτηση, ο Kurtaj επέδειξε βίαιη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα πολυάριθμες αναφορές για τραυματισμούς και ζημιές σε περιουσία. Ο σοβαρός αυτισμός του οδήγησε τους γιατρούς να τον κηρύξουν ακατάλληλο για δίκη, και οι ένορκοι κλήθηκαν να κρίνουν μόνο εάν είχε τελέσει τις εικαζόμενες πράξεις, και όχι εάν είχε ποινική πρόθεση.  

Μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποκάλυψε ότι ο Kurtaj εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην κυβερνοεγκληματικότητα το συντομότερο δυνατό και περιγράφηκε ως "ιδιαίτερα παρακινημένος".  

Ένα άλλο μέλος της ομάδας Lapsus$, ένας 17χρονος που το όνομα του δεν έχει δημοσιευθεί για νομικούς λόγους, κρίθηκε ένοχος στην ίδια δίκη για δύο κατηγορίες απάτης, δύο παραβάσεις του Νόμου περί Κακής Χρήσης Υπολογιστών και μία κατηγορία για εκβίαση. Καλείται να εκτίσει την ποινή του στο κέντρο αποκατάστασης νέων στο Guildford Crown Court στο Surrey, η οποία περιλαμβάνει απαίτηση επίβλεψης 18 μηνών, απαίτηση αποκατάστασης έξι μηνών και απαίτηση τριμήνου εντατικής επίβλεψης και παρακολούθησης.

Η Amanda Horsburgh της Μητροπολιτικής αστυνομίας, επισήμανε αυτήν την υπόθεση ως μια σαφή υπενθύμιση των δυνητικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στο μέλλον τους. Σημείωσε ότι ενώ πολλοί νέοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να εντοπίσουν τρωτά σημεία, ο ψηφιακός κόσμος μπορεί επίσης να είναι ένας τόπος πειρασμού για τους λάθος λόγους.

Οι κυβερνοεπιθέσεις της ομάδας Lapsus$, που έλαβαν χώρα μεταξύ Αυγούστου 2020 και Σεπτεμβρίου 2022, επηρέασαν διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ενός κατασκευαστή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αρκετών εταιρειών παιχνιδιών. Η Rockstar Games ανέφερε στο δικαστήριο ότι η παραβίαση της ασφάλειάς της, της είχε κοστίσει 5 εκατομμύρια δολάρια για να διορθωθεί σε συνδυασμό με επιπλέον χιλιάδες ώρες εργασίας προσωπικού.

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 3
  • Sad 1