Μια νέα εφαρμογή με την ονομασία DeepNude, η οποία έχει άμεση σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, προκαλεί αίσθηση τις τελευταίες ώρες αφού αναλαμβάνει να δημιουργήσει φωτογραφίες γυμνών γυναικών, εισάγοντας απλά φωτογραφίες τους στις οποίες φοράνε κανονικά τα ρούχα τους.

Το DeepNude είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα παραποίησης φωτογραφιών και βίντεο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, και αναμένεται να δημιουργήσει νέα ζητήματα ηθικής όπως και με την περίπτωση των Deepfake βίντεο. Η ίδια η εφαρμογή πάντως είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, όπου και οι δύο προσθέτουν ένα υδατογράφημα πάνω στη φωτογραφία προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Η δωρεάν έκδοση προσθέτει υδατογράφημα μεγάλου μέγεθος ενώ η επί πληρωμή έκδοση με κόστος $99 προσθέτει πάνω στη φωτογραφία ένα μικρότερο υδατογράφημα και δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής της φωτογραφίας σε υψηλή ανάλυση.

Το τελικό αποτέλεσμα αν και είναι αρκετά ρεαλιστικό, εντούτοις κάνει εξαιρετικά εύκολο τον εντοπισμό το ότι αποτελεί μια ψεύτικη φωτογραφία αφού διαθέτει αρκετά θολά σημεία με φαινόμενα «πιξελιάσματος». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Windows και Linux, και λίγο μετά την κυκλοφορία της, το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην επίσημη ιστοσελίδα, κάτι που οδήγησε τους δημιουργούς της να την αποσύρουν προσωρινά μέχρι να διορθωθούν κάποια bugs και να σταθεροποιηθεί όχι μόνο η εφαρμογή αλλά και η διαδικασία download. Σε μελλοντική έκδοση όπως ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα, θα πρέπει να περιμένουμε και την αφαίρεση των ρούχων από φωτογραφίες που απεικονίζουν άνδρες.

 

Πάντως και ο ίδιος δημιουργός της εφαρμογής που εμφανίζεται με το όνομα Alberto, αναφέρει ότι τον απασχολεί η κακόβουλη χρήση του DeepNude αν και πιστεύει ότι από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο να  κάνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, αυτός που θέλει να κάνει κακό, θα βρει τον τρόπο. Νομικά πάντως ίσως τίθενται θέματα ακόμα και αν ο ίδιος αναφέρει και εντός της εφαρμογής ότι «όποια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί από το DeepNude αποτελεί προϊόν ψεύτικης παρωδίας.

Ενημέρωση 23:34 - Σύντομη ήταν τελικά η ζωή της εφαρμογής, αφού με μήνυμά τους πριν λίγο στο Twitter, οι δημιουργοί του DeepNude ανακοινώνουν την πλήρη απόσυρση της και την απενεργοποίηση της ιστοσελίδας, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής τους. Ο λόγος είναι η πολύ υψηλή πιθανότητα κακόβουλης χρήσης της εφαρμογής αφού αν και κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες, ήδη περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι την έχουν χρησιμοποιήσει. Οι δημιουργοί του DeepNude αναφέρουν ότι «δεν θέλουν να βγάλουν λεφτά μ' αυτό τον τρόπο» και ότι σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν τέτοια ανταπόκριση ειδικά για μια εφαρμογή «έχει και αρκετά θέματα». Όσοι έχουν προχωρήσει στην αγορά του θα αποζημιωθούν ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε νέα έκδοση στο μέλλον. Όσοι προμηθευτούν την εφαρμογή από τρίτες ιστοσελίδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί μια κίνηση ενάντια στους όρους καθώς και το ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε υποστήριξη. Το μήνυμα κλείνει με την διαπίστωση ότι «ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος για το DeepNude.» 

  • Like 5
  • Haha 5
  • Confused 1