Τα deepfake video ωριμάζουν και ξεχωρίζουν για τον ρεαλισμό του τελικού αποτελέσματος που εκτείνεται και πέρα από τα ερωτικά κλιπ όπου και έγινε η πρώτη χρήση της τεχνολογίας. 

Για όσους δε γνωρίζουν, τα deepfakes αποτελούν μικρά κλιπ στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ο ομώνυμος αλγόριθμος, και με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης, ο αλγόριρθμος αναλαμβάνει να αντικαταστήσει το πρόσωπο ενός ανθρώπου με αυτό ενός άλλου, με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα.Παράλληλα μάλιστα ωριμάζει και ο τρόπος δημιουργίας τέτοιων βίντεο αν και εξακολουθεί η δημιουργία τους να χρειάζεται αρκετό χρόνο και ειδικές γνώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να αποζημιώσει το δημιουργό τους.

Αρκετά έως και «ανατριχιαστικά» πειστικά τέτοια βίντεο μπορούμε να δούμε στο YouTube κανάλι Ctrl Shift Face, με το δημιουργό του να φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά τη χρήση του αλγορίθμου. Σε μερικά από αυτά, ο ηθοποιός Bill Hader μετατρέπεται σε Arnold Schwarzenegger αλλά και σε Al Pacino, ενώ μπορούμε να δούμε πως θα έμοιαζαν οι τελευταίες σκηνές του Fight Club αν οι ρόλοι των ηθοποιών Brand Pit και Edward Norton είχαν αντιστραφεί (προσοχή spoilers). Σε άλλα παραδείγματα, βλέπουμε τον αδικοχαμένο ηθοποιό Heath Ledger, να μεταφέρει σε παλαιότερες ταινίες, το πρόσωπό του από τον ρόλο του Joker από την ταινία "The Dark Knight".

Για να είναι όσο δυνατόν πιο πειστικό το τελικό αποτέλεσμα, σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος "εκπαίδευσης" του αλγορίθμου με αρκετό περιεχόμενο προκειμένου να μεταφερθούν με ακρίβεια και οι εκφράσεις του προσώπου ενώ ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα των βίντεο που χρησιμοποιούνται. Τα βίντεο που έχει ανεβάσει ήδη το κανάλι Ctrl Shift Face σημειώνουν μεγάλη επιτυχία με εκατομμύρια εμφανίσεις ενώ ο δημιουργός τους υπόσχεται περισσότερα στο μέλλον

The Register

  • Like 5
  • Sad 1