Τέλος στις "υπερυψηλές" ταχύτητες των 25Mbps...

"Ειλικρινά, θεωρώ ότι το νέο όριο πρέπει να είναι τα 100Mbps. Νομίζω πως οτιδήποτε χαμηλότερο αδικεί τα παιδιά μας, το μέλλον μας και τη νέα ψηφιακή οικονομία". Αυτό υποστήριζε η Τζέσικα Ρόζενγουορσελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών πριν από εννέα χρόνια και, πλέον, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου η επιτροπή μετέβαλε τον ορισμό της έννοιας "ευρυζωνική σύνδεση", ώστε να αφορά ταχύτητες της τάξης των 100Mbps για download και 20Mbps για upload. Ο ορισμός παρέμενε καθηλωμένος στα 25Mbps/3Mbps από το 2015. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2021, ο απερχόμενος επικεφαλής της επιτροπής, Ατζίτ Πάι, είχε ισχυριστεί ότι δεν χρειάζονταν υψηλότερες ταχύτητες.

Οι ορισμοί αυτοί έχουν σημασία, καθώς βάσει αυτών αξιολογεί η επιτροπή κατά πόσο κατορθώνει να κλείσει το κενό στις ευρυζωνικές συνδέσεις και σε τι βαθμό χρειάζεται να παρέμβει ή να χρηματοδοτήσει τους παρόχους, προκειμένου να διευρύνουν τα δίκτυα που παρέχουν αξιοπρεπείς ταχύτητες σύνδεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προηγήθηκαν τα χρήματα: η επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι βάσισε τον ορισμό στα όρια που ήδη απαιτούν τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά προγράμματα επιχορήγησης, καθώς και "τα μοτίβα καταναλωτικής χρήσης και το τι είναι πραγματικά διαθέσιμο και προωθείται στην αγορά από τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο".

Το κατά πόσο τα 100Mbps και 20Mbps αντίστοιχα θεωρούνται αξιοπρεπείς ταχύτητας εξαρτάται από το πού κατοικεί ο καθένας: αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών αναφέρει ότι σχεδόν το 28% των Αμερικανών που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν καν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτές τις ταχύτητες. Εντωμεταξύ, τα megabits ανά δευτερόλεπτο δεν είναι παρά μία παράμετρος της ευρυζωνικότητας: ρόλο παίζει επίσης το κόστος αλλά και οι χρόνοι απόκρισης.

Στην έκθεσή της η επιτροπή αναφέρει ορισμένα όχι ιδιαίτερα κολακευτικά στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγου χάρη, κάλυψη 5G με ελάχιστες ταχύτητες 35/3 Mbps εξακολουθεί να μην έχει περίπου το 9% του συνόλου των Αμερικανών, με τα αντίστοιχα ποσοστά να εκτινάσσονται σχεδόν στο 36% για τις αγροτικές περιοχές και πάνω από το 20% για τις περιοχές που ελέγχονται από τις διάφορες φυλές Ιθαγενών Αμερικανών.

Ο νέος ορισμός εφαρμόστηκε με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς, πλειοψηφία η οποία δεν υπήρχε στο μεγαλύτερο διάστημα της προεδρίας Μπάιντεν. Η επιτροπή παρέμενε επί χρόνια εγκλωβισμένη σε καθεστώς αδράνειας, καθώς δεν διέθετε και τα πέντε μόνιμα μέλη της, μέχρι τη στιγμή που ο διορισμός της Άννα Γκόμεζ εγκρίθηκε, επιτέλους, από τη Γερουσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

  • Like 2
  • Haha 3