Τα Google Maps αποκτούν ανταγωνισμό από μεγάλα ονόματα του χώρου.

Το Ίδρυμα Linux ανακοίνωσε το Overture Maps, μια "νέα συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη open source χαρτών ως ένα κοινόχρηστο project που μπορεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες χαρτογράφησης παγκοσμίως". Πρόκειται για μια open source προσπάθεια χαρτογράφησης πίσω από την οποία κρύβονται πολύ μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα οι Amazon Web Services (AWS), Meta, Microsoft, και TomTom. Το ίδρυμα προσθέτει ότι το project είναι "ανοικτό σε όλες τις κοινότητες με κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ανοικτών δεδομένων γύρω από τους χάρτες".

Το Ίδρυμα Linux δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με το project καθώς και μια νέα ιστοσελίδα για το Ίδρυμα Overture Maps. Το δελτίο τύπου περιγράφει το πεδίο εφαρμογής του project, το οποίο στοχεύει στην παροχή:

  • Συνεργατική Δημιουργία Χαρτών: Το Overture στοχεύει στην ενσωμάτωση δεδομένων από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Overture, των οργανώσεων πολιτών και των ανοικτών πηγών δεδομένων.
  • Παγκόσμιο σύστημα αναφοράς οντοτήτων: Το Overture θα απλοποιήσει τη διαλειτουργικότητα με ένα σύστημα που συνδέει οντότητες από διαφορετικά σύνολα δεδομένων με τις ίδιες οντότητες του πραγματικού κόσμου.
  • Διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας: Τα δεδομένα του Overture θα υποβληθούν σε επικύρωση για τον εντοπισμό σφαλμάτων και βανδαλισμού χαρτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα χαρτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα παραγωγής.
  • Δομημένο σχήμα δεδομένων: Το Overture θα καθορίσει και θα προωθήσει την υιοθέτηση ενός κοινού, δομημένου και τεκμηριωμένου σχήματος δεδομένων για τη δημιουργία ενός εύχρηστου οικοσυστήματος δεδομένων χαρτών.

Αν αναρωτιέστε τι καινούριο φέρνει το Overture από τη στιγμή που υπάρχει ήδη μια open source κοινότητα χαρτών με την ονομασία "OpenStreetMap", είναι απόλυτα εύλογο το ερώτημά σας. Το δελτίο Τύπου της Overture αναφέρει συγκεκριμένα: «Το project θα επιδιώξει να ενσωματώσει τα υπάρχοντα δεδομένα ανοικτών χαρτών από έργα όπως το OpenStreetMap και τα πολεοδομικά τμήματα, μαζί με νέα δεδομένα χαρτών που συνεισφέρουν τα μέλη και κατασκευάζονται με τη χρήση Computer Vision και AI/ML για τη δημιουργία ενός ζωντανού ψηφιακού αρχείου του φυσικού κόσμου".

Μία από τις συχνές ερωτήσεις του ιστότοπου Overture αφορά το OpenStreetMap (OSM) και τη σχέση του με το Overture: "Το Overture είναι ένα project χαρτών με επίκεντρο τα δεδομένα και όχι μια κοινότητα μεμονωμένων συντακτών χαρτών. Ως εκ τούτου, το Overture προορίζεται να είναι συμπληρωματικό του OSM. Συνδυάζουμε το OSM με άλλες πηγές για να παράγουμε νέα σύνολα δεδομένων ανοικτών χαρτών. Τα δεδομένα του Overture θα είναι διαθέσιμα για χρήση από την κοινότητα του OpenStreetMap κάτω από συμβατές άδειες χρήσης ανοικτών δεδομένων. Ενθαρρύνουμε τα μέλη του Overture να συνεισφέρουν απευθείας στο OSM".

Φαίνεται ότι το Ίδρυμα Overture είναι δυσαρεστημένο με τη δομή των δεδομένων του OpenStreetMap και θέλει να καθαρίσει τα πράγματα, λέγοντας: "Τα δεδομένα ανοικτών χαρτών μπορεί να μην έχουν τη δομή που απαιτείται για την εύκολη δημιουργία προϊόντων χαρτών. Το Overture θα καθορίσει και θα προωθήσει την υιοθέτηση ενός κοινού, καλά δομημένου και τεκμηριωμένου σχήματος δεδομένων για τη δημιουργία ενός εύχρηστου οικοσυστήματος δεδομένων χαρτών".

Η Overture αναφέρει ότι "θα κυκλοφορήσει μια πρώτη έκδοση της υπηρεσίας το πρώτο εξάμηνο του 2023" και "θα μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες μόλις είναι έτοιμη".

Ο κώδικας του project για να "βοηθήσει τους προγραμματιστές να επεξεργάζονται και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα χαρτών της Overture και το παγκόσμιο σύστημα αναφοράς οντοτήτων" θα αποθηκευθεί τελικά στο GitHub. Αρχικά, το ίδρυμα σκοπεύει να κυκλοφορήσει "βασικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, των δρόμων και των διοικητικών πληροφοριών", ενώ αργότερα σχεδιάζει να εισαγάγει "νέα επίπεδα, όπως τοποθεσίες, δρομολόγηση ή τρισδιάστατα δεδομένα κτιρίων".

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη συνεργασίας τόσο μεγάλων εταιρειών προκειμένου να αναπτύξουν μια ανοιχτή σε όλους υπηρεσία χαρτών, γίνεται εξαιτίας του API των Google Maps και της πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η Google. Το Maps API ξεκίνησε ως μια υπηρεσία με χαμηλή τιμή που δελέαζε τις εταιρείες να στηριχτούν πάνω σ' αυτό όμωςαπό τότε που η Google κυριάρχησε στο χώρο, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους προγραμματιστές με μη ανταγωνιστικούς όρους. Ενδεικτικό είναι ότι το 2018, τα Google Maps ανέβασαν τις χρεώσεις στο API τους κατά περισσότερο από 1.400% και πολλοί προγραμματιστές αναγκάστηκαν να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν αλλιώς κινδύνευαν με χρεωκοπία.

  • Like 17