Χρειάστηκαν λιγότερες από 11 ώρες για να νιώσει το Reddit τον αντίκτυπο των εκτεταμένων διαμαρτυριών για τις χρεώσεις του API του.

Πάνω από 7.000 subreddits έγιναν ιδιωτικά προκειμένου να "απενεργοποιηθούν" και να αντισταθούν στην αμφιλεγόμενη αύξηση κόστους χρήσης του API, γεγονός που προκάλεσε κάποια αστάθεια στον ιστότοπο. Συγκεκριμένα το Reddit ήταν εκτός λειτουργίας από τις 10:25 π.μ. περίπου έως τις 13:26 χθες το μεσημέρι.

Εν μέσω της διακοπής λειτουργίας, ο εκπρόσωπος του Reddit, Tim Rathschmidt, δήλωσε στο The Verge:

Ένας σημαντικός αριθμός subreddits που έγιναν ιδιωτικά, προκάλεσαν κάποια αναμενόμενα προβλήματα σταθερότητας και εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος.

Μέχρι και το προηγούμενο βράδυ, 7.856 subreddits έχουν συμμετάσχει στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με έναν μετρητή στο Twitch, και 8.191 έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση. Ορισμένα από τα subreddit που θα γίνουν ιδιωτικά, έχουν δεκάδες εκατομμύρια συνδρομητές. Όμως με τη διακοπή λειτουργίας, οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη επηρεάσει χρήστες που δεν χρησιμοποιούν κάποιο από τα “subreddit διαμαρτυρίας”.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο ιστότοπος του Reddit έδειχνε μια κύρια ροή με τη σημείωση: "Κάτι πήγε στραβά. Απλά μην πανικοβάλλεστε" και ένα αναδυόμενο παράθυρο που έλεγε: "Συγγνώμη, δεν μπορέσαμε να φορτώσουμε αναρτήσεις για αυτή τη σελίδα". Το TechCrunch ανέφερε ότι οι χρήστες δεν μπορούσαν να δουν θέματα ούτε στην εφαρμογή του Reddit. 

Χιλιάδες subreddits ενοποιήθηκαν στο να γίνουν ιδιωτικά ή να δίνουν πρόσβαση μόνο για ανάγνωση από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουνίου, προκειμένου να “εξεγερθούν” ενάντια στις χρεώσεις του Reddit για την πρόσβαση στο API του, του οποίου η χρήση παλαιότερα ήταν δωρεάν. Επιπλέον πολλοί διαχειριστές των subreddits τα οποία έχουν γίνει ιδιωτικά, αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν την περιορισμένη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους για μεγαλύτερο διάστημα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο αποτελούν σκόπιμη κίνηση για τον τερματισμό κυκλοφορίας τρίτων εφαρμογών που δίνουν πρόσβαση στο Reddit, παρόμοια δηλαδή κατάσταση με τον τρόπο με τον οποίο το Twitter ουσιαστικά τερμάτισε την παρουσία τρίτων εφαρμογών για πρόσβαση στην υπηρεσία του μετά την αύξηση της τιμής του API τον Φεβρουάριο.

Η εφαρμογή Apollo για το iSOS, η οποία προκάλεσε την όλη αντιπαράθεση όταν δήλωσε ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης θα απαιτούσε να καταβάλλει 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συνεχίσει να λειτουργεί, δήλωσε ότι θα τερματίσει τη λειτουργία της στις 30 Ιουνίου. Το Apollo είναι η πιο δημοφιλής mobile εφαρμογή για πρόσβαση στο Reddit και δεν είναι η μόνη που ετοιμάζεται για το επικείμενο τέλος της.

Και ενώ η τρίωρη διακοπή λειτουργίας μπορεί να μοιάζει με νίκη για όσους διαμαρτύρονται, το Reddit δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια υποχώρησης.

Σε ένα "έντονο" AMA την περασμένη Παρασκευή πριν από τις διαμαρτυρίες, ο διευθύνων σύμβουλος του Reddit, Steve Huffman, ήταν ανυποχώρητος όσον αφορά την τιμολόγηση, λέγοντας στην αρχική του ανάρτηση ότι «το Reddit πρέπει να είναι μια αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση, και για να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε πλέον να επιδοτούμε εμπορικές οντότητες που απαιτούν χρήση δεδομένων μεγάλης κλίμακας».

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε κερδοσκοπικοί μέχρι να έρθουν τα κέρδη. Σε αντίθεση με ορισμένες από τις εφαρμογές τρίτων, δεν είμαστε κερδοφόροι», απάντησε ο Huffman όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες «ότι το Reddit έχει γίνει όλο και περισσότερο κερδοσκοπικό και λιγότερο επικεντρωμένο στη συμμετοχή της κοινότητας».

Το Reddit δίνει δωρεάν άδεια στις εφαρμογές που "αντιμετωπίζουν ανάγκες προσβασιμότητας", δήλωσε ο Rathschmidt στο The Verge την περασμένη εβδομάδα, και ορισμένες, όπως το RedReader και το Dystopia, επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν εξαιρέσεις.
Αλλά πέρα από αυτό, το Reddit έχει επιμείνει ότι θα πρέπει να "πληρώνεται δίκαια" για την υποστήριξη εφαρμογών τρίτων μέσω του API του. Η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης, η οποία περιελάμβανε αναφερόμενες απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων την περασμένη εβδομάδα. Η Reddit κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2021, κάτι που αναμένεται να γίνει φέτος.

Το Reddit αρνήθηκε ότι προσπαθεί να τερματίσει τις εφαρμογές τρίτων, αλλά ο σκεπτικισμός παραμένει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα τιμολόγησης. Το Reddit θα χρεώνει 0,24 δολάρια ανά 1.000 requests ή 12.000 δολάρια για 50 εκατομμύρια. Για σύγκριση, η Imgur χρεώνει 500 δολάρια το μήνα για 7,5 εκατομμύρια requests το μήνα ή 10.000 δολάρια μηνιαίως για 150 εκατομμύρια αιτήσεις το μήνα και το Twitter χρεώνει 42.000 δολάρια για 50 εκατομμύρια tweets.

  • Like 5