Η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε από υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny, καταργήθηκε από τα ψηφιακά καταστήματα, αντανακλώντας ένα νέο επίπεδο πίεσης εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στη χώρα.

Οι εφαρμογές μπορούν να γίνουν ισχυρά εργαλεία για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική, είτε πρόκειται για ενεργούς υποστηρικτές είτε για την κινητοποίηση ψηφοφόρων προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος σε αυτή τη σύγχρονη εποχή για να διατηρήσει κάποιος επαφή με το εκλογικό σώμα.

Στη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο,  οι υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei A. Navalny κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν τη χρήση μιας εφαρμογής για την υποστήριξη των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Προς έκπληξη όλων (ή και όχι), όσοι βρίσκονται σήμερα στην εξουσία έγιναν «έξαλλοι» που κάποιος «τόλμησε» να αμφισβητήσει με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση και έπειτα από απειλές των ρωσικών αρχών, τόσο η Google όσο και η Apple υπέκυψαν στις κυβερνητικές πιέσεις για κατάργηση πρόσβασης της εφαρμογής της αντιπολίτευσης.

Η εφαρμογή του «Navalny» στηρίζονταν σε μια στρατηγική γνωστή ως «έξυπνη ψηφοφορία». Εάν η Ρωσία είχε ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές, οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να ψηφίσουν απευθείας τους αγαπημένους τους υποψηφίους. Αλλά, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι πραγματικοί πολιτικοί αντίπαλοι, είτε συλλαμβάνονται είτε εξορίζονται. Αντιθέτως, η εφαρμογή προσπάθησε να κατευθύνει τους ψηφοφόρους σχεδόν σε όποιον δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, γνωστό ως «Ενωμένη Ρωσία».

Προφανώς ακόμη και αυτή η «απειλή» ήταν υπερβολική για να αντιμετωπίσει νόμιμα η κυβέρνηση στις κάλπες και νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να ασκεί πιέσεις στην Google και την Apple για να αποκλείσουν την εφαρμογή. Οι υπάλληλοι των εταιρειών απειλήθηκαν με τιμωρία εάν δεν λάμβαναν μέτρα κατά της «παράνομης εφαρμογής» ενώ ένοπλοι άνδρες «επισκέφθηκαν» τα γραφεία της Google.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η Google άρχισε να αποκλείει την πρόσβαση στην εφαρμογή στη Ρωσία από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, αλλά εξακολουθούσε να εμφανίζεται ενεργή σε άλλες χώρες. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να μεταφέρουν το μήνυμά τους προς τους ψηφοφόρους, μίας εκ των οποίων ήταν και η χρήση bots που βασίζονταν στο Telegram.

Τελικά, το κόμμα του Putin κέρδισε τις εκλογές αν και αυτές αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς που έκαναν λόγο για απάτη. Μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων, το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων, σημειώνοντας μια μικρή πτώση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές (54% το 2016). Το BBC ωστόσο, αναφέρει πως σε κάποιους απαγορεύτηκε η συμμετοχή ενώ υπήρχαν και αναφορές για προ-συμπληρωμένα ψηφοδέλτια που ακολουθήθηκε από αναγκαστική ψηφοφορία.  

Η νίκη του Putin σημαίνει πως το κόμμα του θα έχει περισσότερα από τα δύο τρίτα των 450 εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας.