Στην εταιρεία Surrey Nanosystems και στο πιο μαύρο υλικό του κόσμου, το Vantablack που είναι κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα απορροφώντας το 99,96% του φωτός που πέφτει πάνω του είχαμε αναφερθεί το καλοκαίρι του 2014.

Το υλικό Vantablack δημιουργείται χάρη στην πυκνή διάταξη μικροσκοπικών κυλίνδρων γραφίτη που αποτελούν την επίστρωση από νανοσωλήνες άνθρακα -συστοιχίες νανοσωλήνων με πάχος ενός ατόμου- η οποία απορροφάει σχεδόν όλο το φως που διαθλάται γύρω από τους σωλήνες. Τότε μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε ένα από τα πλεονεκτήματα του υλικού σε σύγκριση με άλλες λύσεις.

 

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους εφαρμογής, δεν είναι απαραίτητη η έκθεση των υλικών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρά μπορεί να γίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες, και έτσι το Vantablack μπορεί να εφαρμοστεί και σε υλικά, που ενδεχομένως να έλιωναν στις υψηλές θερμοκρασίες των παραδοσιακών μεθόδων εφαρμογής.

 

Τώρα, η εταιρεία Surrey Nanosystems επιστρέφει με το Vantablack 2.0, το οποίο είναι πιο μαύρο από το… πρωτότυπο. Το νέο υλικό είναι τόσο μαύρο, που μπορεί να δίνει την εντύπωση μίας επίπεδης επιφάνειας, ακόμα και όταν έχει εφαρμοστεί πάνω σε μία ακανόνιστη επιφάνεια όπως ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο (δείτε το video παρακάτω).

 

 

Πόσο πιο μαύρο από την πρώτη έκδοση του Vantablack είναι η έκδοση Vantablack 2.0; Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Surrey Nanosystems δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια, επειδή όπως λένε το υλικό είναι τόσο μαύρο που τα φασματόμετρα δεν μπορούν να δείξουν το ποσοστό του φωτός που απορροφάει, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

 

Οι εφαρμογές για το Vantablack είναι αναρίθμητες, από διαστημικά σκάφη έως στρατιωτικά σκάφη (stealth) έως σε τηλεσκοπικά όργανα και σαρωτές υπέρυθρων (π.χ για το καλιμπράρισμα τους).

 

 

Link.png Site: SlashGear