Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κλπ κύτταρο).

Η ισραηλινή εταιρεία Nano Dimension κατάφερε να δημιουργήσει έναν "High Speed" 3D βιο-εκτυπωτή και να τυπώσει με επιτυχία βλαστοκύτταρα, ανοίγωντας έτσι το δρόμο για την εκτύπωση ιστών και ζωτικών οργάνων.

 

Τρισδιάστατοι βιο-εκτυπωτές χρησιμοποιούνται ήδη για την πειραματική σύνθεση βλαστοκυττάρων, τα οποία όμως παράγονται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες/διαστάσεις, ενώ η Nano Dimension (με τη συνεργασία της επίσης ισραηλινής εταιρείας βιοτεχνολογίας Accellta Ltd.) ισχυρίζεται ότι μπορεί πλέον να τα αναπαράγει σε μεγαλύτερα μεγέθη.

 

Οι δύο εταιρείες, με δήλωση τους, γνωστοποιήσαν ότι μπορούν να εγγυηθούν για τις διαδικασίες αναπαραγωγής αυτών των βιώσιμων κυτταρικών μονάδων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να ανασυνθέσουν μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα σύνολα - όπως αυτά των ανθρωπίνων οργάνων.

 

Link.png Site: FoxNews