Μία νέα “τεχνητή μήτρα” ανέπτυξαν γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Philadelphia, η οποία προορίζεται για τα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά, δηλαδή για τα βρέφη που γεννιούνται πριν από την 26η εβδομάδα κύησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι γιατροί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι γιατροί δοκίμασαν με επιτυχία την καινοτομία. τους σε βρέφη προβάτων, τα οποία διατηρήθηκαν στη ζωή έως και για τέσσερις εβδομάδες – περισσότερο από ό,τι με οποιαδήποτε ανάλογη συσκευή στο παρελθόν.

 

Η ιδέα πίσω από την “τεχνητή μήτρα” είναι εξαιρετικά απλή. Τα βρέφη των προβάτων τοποθετήθηκαν μέσα σε μία θήκη από μαλακό πλαστικό, η οποία ήταν γεμάτη με αμνιωτικό υγρό, όπως και η πραγματική μήτρα. Τα νεογνά βρίσκονταν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, ενώ οι ομφάλιοι λώροι τους είχαν συνδεθεί σε ένα μηχάνημα οξυγόνωσης του αίματος.

 

Σε αντίθεση όμως με ανάλογες παλιότερες συσκευές, η “τεχνητή μήτρα” της ομάδας από το Νοσοκομείο Παίδων της Philadelphia χρησιμοποιούσε την καρδιά του ίδιου του ζώου για την κυκλοφορία του αίματος, και όχι κάποια μηχανική αντλία που θα μπορούσε να το βλάψει ή να οδηγήσει αργότερα σε αναπτυξιακά προβλήματα ή σε κάποια δυσλειτουργία των πνευμόνων του.

 

Τουλάχιστον προς το παρόν, στόχος της συσκευή δεν είναι να αντικαταστήσει τις βιολογικές μήτρες, καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα βρέφος στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Ωστόσο, προορίζεται να αποτελέσει καλύτερη λύση από τις θερμοκοιτίδες, για τα βρέφη που γεννιούνται γύρω στην 22η και την 23η εβδομάδα της κύησής τους.

 

Link.png Site: Engadget