Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο CNN για το μέλλον του γραφενίου έδωσε ο Andre Geim, ο φυσικός που ανακάλυψε το συγκεκριμένο υλικό με πάχος ενός ατόμου πριν από 10 περίπου χρόνια.

Ελάχιστη ποσότητα από το μαγικό αυτό υλικό όπως αποκαλείται μπορεί να καλύψει αρκετά μεγάλη περιοχή, ενώ ένα γραμμάριο από αυτό θα μπορούσε να καλύψει ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Πρόκειται για το πιο δυνατό υλικό που γνωρίζουμε, καθώς δε μπορεί να παραχθεί κάποιο άλλο υλικό από τη διαίρεση του ατόμου.

 

Το γραφένιο είναι πιο ισχυρό από το διαμάντι και έχει εξαιρετική αγωγιμότητα της θερμότητας, 1000 φορές καλύτερη από το χαλκό. Μπορεί κανείς να το διακρίνει και με γυμνό μάτι, παρά το μέγεθός του που είναι ίσα με ένα άτομο. Επίσης οι χρήσεις του μπορεί να είναι πάρα πολλές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όπως για παράδειγμα λόγω του ότι πρόκειται για πολύ ισχυρό υλικό θα μπορούσε να ενισχύσει τα πλαστικά, κάνοντάς τα ταυτόχρονα αγώγιμα. Επειδή είναι διαφανές και αγώγιμο θα ήταν χρήσιμο ακόμη σε οθόνες κινητών τηλεφώνων, οθόνες αφής, οθόνες τηλεοράσεων κλπ. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες χρήσεις είναι αυτή της αντικατάστασης του πυριτίου για τη δημιουργία πυκνότερων και ταχύτερων κυκλωμάτων.

 

Ο Geim αναφέρεται επιπλέον και στο μέλλον του γραφενίου τολμώντας μάλιστα να δηλώσει ότι σύντομα θα το δούμε σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Τυπικά χρειάζονται 40 περίπου χρόνια για να δούμε τη μεταφορά ενός νέου υλικού από τα εργαστήρια σε καταναλωτικά προϊόντα, όμως στην περίπτωση του γραφενίου υπάρχουν ήδη πιλοτικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Κυβερνήσεις αλλά και πάνω από 100 εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την έρευνα του συγκεκριμένου υλικού, καθιστώντας το ως το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο υλικό μέχρι τώρα.

 

Link.png Site: ']CNN

Link.png Site: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF']Wikipedia - Γραφένιο