Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας πηγής απεριόριστης, καθαρής ενέργειας

Επιστήμονες και μηχανικοί κοντά στην Οξφόρδη σημείωσαν νέο ρεκόρ απόδοσης από πυρηνική σύντηξη, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καταγράφοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα ώστε να καταστεί αυτή η φουτουριστική πηγή καθαρής, άφθονης ενέργειας, πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας το Joint European Torus (JET), μία πελώρια, δακτυλιοειδή μηχανή γνωστή ως τόκαμακ, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να διατηρήσουν 69 megajoules ενέργειας από πυρηνική σύντηξη για πέντε δευτερόλεπτα, διάρκεια η οποία αποτελεί ρεκόρ, χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 ml καυσίμου. Η ενέργεια αυτή είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 12.000 νοικοκυριών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια διαδικασία με την οποία παράγουν ενέργεια ο Ήλιος και οι άλλοι αστέρες στο σύμπαν και θεωρείται ως το άγιο δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας. Ειδικοί καταβάλουν εργώδεις προσπάθειες εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να επιτύχουν αυτή τη σύνθετη διαδικασία στη Γη και, εφόσον τα καταφέρουν, η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να προσφέρει κολοσσιαίες ποσότητες ενέργειας με την κατανάλωση ελάχιστων ποσοτήτων καυσίμου, ενώ στην πορεία οι εκπομπές αερίων που επιβαρύνουν το κλίμα θα ήταν μηδενικές.

Οι επιστήμονες τροφοδότησαν το τόκαμακ με δευτέριο και τρίτιο, που είναι ισότοπα του υδρογόνου και πιθανοί υποψήφιοι για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα από μελλοντικά εργοστάσια σύντηξης. 

Προκειμένου να εκλυθεί ενέργεια, οι επιστήμονες αύξησαν τις θερμοκρασίες μέσα στο JET φτάνοντας τους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου -θερμοκρασία περίπου 10 φορές υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται στον πυρήνα του Ήλιου. Αυτή η ακραία θερμοκρασία υποχρεώνει το δευτέριο και το τρίτιο να συντηχθούν και να σχηματίσουν ήλιο, διαδικασία που με τη σειρά της εκλύει τεράστιες ποσότητες θερμότητας.

Το τόκαμακ καλύπτεται από ισχυρούς μαγνήτες που συγκρατούν το πλάσμα στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια η θερμότητα συγκεντρώνεται και αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το πείραμα αυτό είναι το τελευταίο του είδους του για το JET, το οποίο λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Τα αποτελέσματα, τα οποία σημείωσαν ρεκόρ απόδοσης, συνιστούν αισιόδοξη εξέλιξη για τα νεότερα προγράμματα πυρηνικής σύντηξης, ανέφερε ο Αμπρότζιο Φαζόλι, διευθύνων σύμβουλος της EUROfusion, μιας ένωσης 300 ειδικών που βρίσκονται πίσω από το πείραμα. Τη σκυτάλη πρόκειται να παραλάβει το ITER, το μεγαλύτερο τόκαμακ στον κόσμο, το οποίο ήδη κατασκευάζεται στη Γαλλία, καθώς και το DEMO, μια μηχανή που σχεδιάζεται για να ακολουθήσει το ITER, με στόχο την παραγωγή ακόμη υψηλότερων ποσοτήτων ενέργειας, αποτελώντας ένα είδος πρότυπου εργοστασίου πυρηνικής σύντηξης. 

A view of Torus Hall, where the JET tokamak machine lies.

Παρότι η ενέργεια που θα προερχόταν από πυρηνική σύντηξη θα μετέβαλε καταλυτικά τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική κρίση -η οποία κατά κύριο λόγο προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων από τους ανθρώπους- πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί πολλά ακόμη χρόνια μέχρις ότου καταστεί εμπορικά διαθέσιμη και παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο θα ήταν τότε ικανή να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή.

Το ρεκόρ ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του κλίματος και του περιβάλλοντος, Copernicus, επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης μας υπερέβη το όριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε ένα διάστημα δώδεκα μηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία. 

Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης αύξησης των θερμοκρασιών πέρα από το συγκεκριμένο όριο, όμως η υπέρβασή του συνιστά μια συμβολική υπενθύμιση ότι ο πλανήτης μας οδεύει ταχύτατα προς ένα επίπεδο κλιματικής αλλαγής στο οποίο η ανθρωπότητα θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανθρωπότητα πρέπει να περιορίσει στο μισό τις εκπομπές αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και να πιάσει το στόχο για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050, προκειμένου να μη λάβει το φαινόμενο της ανόδου των θερμοκρασιών ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μια γρήγορη μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας και ο τερματισμός της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

 

  • Like 24
  • Thanks 4