Ο αισθητήρας FaceBit μπορεί ακόμη να καταλάβει και πότε ο χρήστης είναι αγχωμένος ή στρεσαρισμένος.

Η συνεχής χρήση της μάσκας που πλέον αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας λόγω της πανδημίας COVID-19 ίσως να μην ενθουσιάζει κάποιους, σύντομα όμως αυτή η μάσκα θα μπορούσε να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την προστασία του εαυτού μας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, συμπεριλαμβανομένου και του δημιουργού του Game Boy χωρίς μπαταρία, Josiah Hester, ανέπτυξαν έναν αισθητήρα για μάσκες προσώπου που ονομάζεται FaceBit και μπορεί να παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα δεδομένων υγείας μέσα από μία μάσκα τύπου N95.

Η μονάδα που περιλαμβάνει τον αισθητήρα τοποθετείται μαγνητικά στη μάσκα και μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας τις ανεπαίσθητες κινήσεις του κεφαλιού από τη ροή του αίματος ενώ μπορεί να ανιχνεύει διαρροές ή την κακή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο παρατηρώντας την αντίσταση της μάσκας κατά την αναπνοή.

Αυτές οι μετρήσεις με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν τον αισθητήρα να ανιχνεύσει μια σειρά από άλλες συνθήκες. Τα δεδομένα της καρδιάς και της αναπνοής θα μπορούσαν να ενημερώνουν τον χρήστη για το πότε είναι αγχωμένος και χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα. Και ενώ ο αισθητήρας δεν μπορεί να επαληθεύσει τη στεγανή τοποθέτηση της μάσκας, είναι αρκετά ικανός για να βοηθήσει τον χρήστη να τη διατηρήσει τουλάχιστον στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας.

Και όλα αυτά χωρίς απαραίτητα ο αισθητήρας να χρειάζεται ποτέ φόρτιση. Ενώ στο πρωτότυπο μοντέλο υπάρχει μία μπαταρία, ο αισθητήρας χρησιμοποιεί την αναπνοή, τη θερμότητα, την κίνηση και τον Ήλιο για να παρατείνει την αυτονομία του έως και τις 11 ημέρες. Ο Hester επιθυμεί τελικά η μάσκα και ο αισθητήρας να λειτουργούν χωρίς μπαταρία.

Ο FaceBit αισθητήρας θα πρέπει να περάσει από κλινικές κι άλλες δοκιμές προτού είναι έτοιμος για χρήση στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η ομάδα του Hester έχει ήδη κυκλοφορήσει τον κώδικα του project αλλά και το hardware που χρησιμοποίησαν στο κοινό για να βοηθήσει άλλους να τον δημιουργήσουν και να επαληθεύσουν τις δυνατότητές του. Αν και πιθανότατα δεν θα τον αγοράσει κάποιος για προσωπική χρήση, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τα νοσοκομεία που θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους ασφαλείς.

  • Like 3
  • Confused 1
  • Sad 4