Έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, στην οποία 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 352 τραυματίστηκαν, η κυβέρνηση της Γαλλίας πιθανότατα θα ενισχύσει τον έλεγχο των επικοινωνιών, εντός των συνόρων της.

Μάλιστα, από τον περασμένο Μάϊο, το Γαλλικό Κοινοβούλιο είχε προβεί σε ψήφιση νέου νόμου (έπειτα από την επίθεση στα γραφεία του «Charlie Hebdo») ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί, χωρίς άδεια εισαγγελέα, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ατόμων που είναι ύποπτα για τρομοκρατία.

 

Επιπλέον, ο νόμος απαιτεί από τους παρόχους internet να εγκαθιστούν «black boxes», τα οποία απομονώνουν και αναλύουν μεταδεδομένα αναφορικά με το ιστορικό χρήσης εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και να παρέχουν τα δεδομένα αυτά σε υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση τον εντοπισμό όλων των επικοινωνιών μέσω κινητού τηλεφώνου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, καθώς και ο εντοπισμός της τοποθεσίας του ατόμου που κουβαλάει το εν λόγω κινητό.

 

Ακόμη, ο νόμος επιτρέπει την είσοδο σε σπίτια υπόπτων ώστε να εγκατασταθούν μικρόφωνα, κάμερες παρακολούθησης καθώς και «keyloggers» στον υπολογιστή του χρήστη, τα οποία καταγράφουν κάθε πλήκτρο και κλικ που πραγματοποιείται.

 

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει επικριθεί αρκετά, καθώς δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια οι συνθήκες υπό τις οποίες έχει ισχύ. Επομένως, με αφορμή πιθανές υποψίες, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει οποιονδήποτε πολίτη.

 

Υπεύθυνη για τις πιθανές παρακολουθήσεις είναι μια εννιαμελής επιτροπή με επικεφαλής των πρωθυπουργό Manuel Valls. Ωστόσο η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, κατά κύριο λόγο, και δεν μπορεί να εναντιωθεί σε αποφάσεις του πρωθυπουργού.

 

Link.png Site: Recode