Ομάδα φοιτητών σε πολυτεχνείο της Ελβετίας κατάφερε να υποκλέψει κείμενα που πληκτρολογούνταν στον υπολογιστή αναλύοντας από απόσταση τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που εξέπεμπε κάθε πλήκτρο.

 

Τα πληκτρολόγια «δεν είναι ασφαλή για τη μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών», καταλήγει η ομάδα του Εργαστηρίου Ασφάλειας και Κρυπτογραφίας στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL).

Κανένα από τα 11 ενσύρματα πληκτρολόγια που εξετάστηκαν δεν αποδείχθηκε ασφαλές από την υποκλοπή, αναφέρει το BBC.

 

Οι διδακτορικοί φοιτητές Μάρτιν Βουανού και Σιλβέν Πασινί δοκίμασαν τέσσερις παρεμφερείς τεχνικές υποκλοπής στα ενσωματωμένα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών όσο και σε πληκτρολόγια που συνδέονταν στους φορητούς μέσω θύρας USB ή PS/2.

 

Απέφυγαν να πειραματιστούν με επιτραπέζιους υπολογιστές, λόγω πιθανών παρεμβολών από άλλες πηγές, θεωρούν όμως ότι η τεχνικές τους μπορούν να βελτιωθεί περαιτέρω ώστε να καλύπτουν και άλλα είδη εξοπλισμού.

Τα σήματα καταγράφηκαν με έναν δέκτη ηλεκτρομαγνητικών σημάτων και επέτρεψαν τη «ολική ή μερική» υποκλοπή των κειμένων που πληκτρολογούνταν.

 

Μια από τις τέσσερις τεχνικές ήταν αποτελεσματική σε απόσταση έως και 20 μέτρων.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις τακτικές τους, αναμένεται όμως να παρουσιάσουν την έρευνα σε επιστημονική δημοσίευση.

 

Source.png Πηγή: in.gr