To αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι έκλεισε προσωρινά το περασμένο Σάββατο λόγω βλάβης σε ένα σύστημα που έτρεχε… Windows 3.1 (ναι, σωστά, το λειτουργικό σύστημα από το 1992) αφού δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε συνθήκες ομίχλης.

Το Ορλί χρησιμοποιεί ένα σύστημα με την ονομασία DECOR, για να επικοινωνήσει πληροφορίες RVR (Runway Visual Range) στους πιλότους. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες –όπως σε περίπτωση ομίχλης- το συγκεκριμένο σύστημα είναι απολύτως απαραίτητο. Το περασμένο Σάββατο λοιπόν, που υπήρχε ομίχλη, το σύστημα σταμάτησε αναπάντεχα να λειτουργεί. Από ότι φαίνεται, η χρήση αρχαίων συστημάτων είναι πολύ πιο συνηθισμένη από όσο νομίζαμε.

 

Σύμφωνα με τον Alexandre Fiacre, Γενικό Γραμματέα του σωματίου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Γαλλία, UNSA-IESSA, “τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους ελεγκτές σε αεροδρόμια του Παρισιού τρέχουν σε τέσσερα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, και όλα τους είναι ηλικίας μεταξύ δέκα και είκοσι ετών” μεταξύ των οποίων βρίσκονται συστήματα UNIX, Windows XP και Windows 3.1. Ο Fiacre επίσης δήλωσε ότι δεν συντηρούνται σωστά και εξήγησε ότι λόγω της ηλικίας τους είναι δύσκολη επίσης η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για να τα χειριστούν. “Έχουμε αρχίσει να χάνουμε την τεχνογνωσία που θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτόν τον τύπο λειτουργικού συστήματος. Στο Παρίσι έχουμε μόνο τρεις ειδικούς που μπορούν να ασχοληθούν με ζητήματα που σχετίζονται με το DECO, ενώ του χρόνου αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα γιατί ένας από αυτούς πρόκειται να αποσυρθεί, και δεν έχουμε βρει αντικαταστάτη του".

 

Αν και σύμφωνα με τον Υπουργό μεταφορών της Γαλλίας, τα συστήματα των αεροδρομίων πρόκειται να αναβαθμιστούν μέχρι το 2017, ο Alexandre Fiacre δεν έχει πειστεί λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει το νωρίτερο μέχρι το 2019, ίσως ακόμη και το 2021”.

 

Link.png Site: ArsTechnica