Η εταιρεία Epson κατασκεύασε ένα μηχάνημα ανακύκλωσης χαρτιού για γραφεία, το οποίο ονομάζεται PaperLab. Το συγκεκριμένο μηχάνημα δέχεται απορρίμματα χαρτιού και στη συνέχεια βγάζει καινούρια, κάτασπρα χαρτιά εκτύπωσης.

Η Epson ισχυρίζεται ότι η διαδικασία αυτή είναι πιο αποτελεσματική από την αποστολή των απορριμμάτων χαρτιού σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το PaperLab αποτελεί τον ασφαλέστερο καταστροφέα εγγράφων.

 

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της συσκευής, ξεκινάει να βγάζει καινούρια χαρτιά μόλις τρία λεπτά μετά την τοποθέτηση των απορριμμάτων χαρτιού. Επιπλέον μπορεί να παράγει περίπου 14 κόλλες Α4 το λεπτό, το οποίο ισοδυναμεί με 6.720 φύλλα χαρτιού ανά οχτάωρο.

 

Το PaperLab μπορεί να παράγει και κόλλες Α3 και επίσης, ο χρήστης μπορεί να καθορίσει το πάχος και την πυκνότητα του χαρτιού. Σύμφωνα με την Epson, το PaperLab είναι το πρώτο σύστημα παραγωγής χαρτιού στον κόσμο που πραγματοποιεί «στεγνή διαδικασία». Σε αντίθεση με αντίστοιχα προϊόντα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, το PaperLab απαιτεί ελάχιστη ποσότητα νερού, προκειμένου να διατηρεί ένα μικρό επίπεδο υγρασίας μέσα στο σύστημα. Επομένως, δεν χρειάζεται σταθερή παροχή νερού.

 

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, η Epson δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε όμως ότι λαμβάνουν χώρα δύο βασικές λειτουργίες. Αφενός το μηχάνημα μετατρέπει τα απορρίμματα χαρτιού σε βαμβακώδεις ίνες (γι'αυτό άλλωστε η Epson παρουσιάζει το PaperLab ως τον ασφαλέστερο καταστροφέα εγγράφων) και, αφετέρου, συνθέτει τις ίνες αυτές προκειμένου να κατασκευάσει φύλλα χαρτιού.

 

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αναμένεται να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα, αφενός επειδή δεν πραγματοποιείται αγορά καινούριου χαρτιού και αφετέρου επειδή δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά των απορριμμάτων σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Ωστόσο η Epson δεν παρουσιάζει το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας του PaperLab και την εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει. Επομένως, δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια εάν πρόκειται για προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον ή προϊόν που απλά προσφέρει ευκολία.

 

gallery_363048_2550_9290.gif

 

Η πώληση του PaperLab θα ξεκινήσει το 2016 στην Ιαπωνία με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν αργότερα. Η Epson δεν έχει παρουσιάσει την τιμή, η οποία όμως ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλή. Την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο Eco-Products 2015 στο Τόκυο, θα παρουσιαστεί ένα prototype του PaperLab.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2qLjmIo3ne8

 

Link.png Site: ArsTechnica