Λειτουργεί σαν έναν κανονικό σημειωματάριο, στην ψηφιακή του εκδοχή.

Τα αναδιπλούμενα smartphones μπαίνουν αργά αλλά σταθερά στην καθημερινότητά μας. Θα μπορούσαν άραγε να έχουν αντίστοιχη πορεία και τα αναδιπλούμενα e-readers; Η E Ink Corporation, η εταιρία πίσω από την τεχνολογία ψηφιακού χαρτιού που βρίσκεται στην πλειονότητα των e-readers, προσπαθεί να το πραγματοποιήσει. Το τμήμα ανάπτυξης της εταιρίας αναπτύσσει αναδιπλούμενες οθόνες e-ink και το τελευταίο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε δείχνει ξεκάθαρα τις δυνατότητές του.

Το βίντεο προέρχεται από την ιστοσελίδα GoodEReader και δείχνει ένα αναδιπλούμενο πρωτότυπο e-reader που αναπτύχθηκε από την E Ink. Μία παλαιότερη έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, αλλά η τελευταία διαθέτει έναν καλύτερο μηχανισμό αναδίπλωσης, πέντε αποκλειστικά κουμπιά στη δεξιά πλευρά αλλά και ενσωματωμένο φωτισμό στο επάνω μέρος. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη τεχνολογία Wacom για τη λήψη σημειώσεων αλλά και την επισήμανση διάφορων σχολίων και αποσπασμάτων με χρήση της γραφίδας.

Η συνολική ιδέα είναι ενδιαφέρουσα. Όπως και τα αναδιπλούμενα smartphones, έτσι και τα αναδιπλούμενα e-readers θα μπορούν να προσφέρουν μία μεγαλύτερη οθόνη χωρίς απαραίτητα η ίδια η συσκευή να έχει μεγαλύτερο μέγεθος. Θα μπορούν να δώσουν επίσης και την ευχάριστη οικειότητα ενός βιβλίου, αφού ο χρήστης θα πρέπει να ανοίξει τουλάχιστον την πρώτη σελίδα για να κρατήσει σημειώσεις ή να διαβάσει ένα κείμενο.

Φαίνεται όμως ότι η τεχνολογία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Τα bezels στο πρωτότυπο είναι τεράστια, ο φωτισμός θυμίζει neon λάμπες από τη δεκαετία του 1990 ενώ η λήψη σημειώσεων δεν έχει την απόκριση που αποζητά ο χρήστης. Η λειτουργία σημειώσεων στα e-readers είναι σίγουρα μια αναπτυσσόμενη αγορά αλλά δεν είναι ακόμη μια αρκετά ικανοποιητική εμπειρία ώστε να αφήσουμε εντελώς στην άκρη τα στυλό και τα πραγματικά σημειωματάρια. Παρ΄ όλα αυτά, είναι μία τεχνολογία που αναμένουμε με αρκετό ενδιαφέρον.

  • Like 4