Η MPEG LA, ο φορέας που συλλέγει τα ποσοστά για τα δικαιώματα χρήσης των MPEG video standards, ανακοίνωσε πως το Internet Video που έχει κωδικοποιηθεί με H.264/AVC και παρεχόταν δωρεάν στους τελικούς χρήστες, θα παραμείνει ελεύθερο από υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων μέχρι το 2016. Αναμενόταν ότι ο φορέας θα ανακοίνωνε κάποιο επίπεδο πληρωμής δικαιωμάτων καθώς η προηγούμενη περίοδος δωρεάν χρήσης πλησίαζε στο τέλος της. Όλες οι υπόλοιπες χρήσεις του H.264/AVC, συμπεριλαμβανομένων media players, κωδικοποιητών και αποκωδικοποιητών, θα συνεχίσουν να απαιτούν πληρωμή δικαιωμάτων στην MPEG LA.

 

Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει σε όσους εκπέμπουν υλικό μέσω internet, όπως YouTube και Vimeo, να συνεχίσουν να παρέχουν περιεχόμενο κωδικοποιημένο με H.264. To Η.264 έγινε πρόσφατα θέμα, όταν οι developers του Firefox αποφάσισαν να μην το υποστηρίξουν στην υλοποίηση του HTML5 στοιχείου <video> στον Firefox, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την αδειοδότηση και τις πατέντες. Ο Firefox υποστηρίζει σε HTML5 μόνο video κωδικοποιημένο με Ogg Theora. Ο Chrome της Google και ο Safari της Apple υποστηρίζουν αμφότεροι H.264 μέσω HTML5, αλλά όχι Ogg Theora.

 

Η ανακοίνωση της MPEG LA δεν θίγει αυτά τα θέματα, παρ' όλα αυτά σημαίνει πως θα είναι πιο αδύναμο το κίνητρο για τους μεγάλους internet broadcasters, οι οποίοι πειραματίζονται με την αντικατάσταση του Adobe Flash από video players βασισμένους σε HTML5, να απομακρυνθούν από την χρήση H.264 για το online video.

 

Source.png Πηγή: The H Open Source