Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο χώρο της τεχνολογίας, με τα όρια να αναμένεται πολλές φορές να ξεπεραστούν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή που αναφέρει η ιστοσελίδα Motherboard, όπου μια μικρή ομάδα στο Reddit με επικεφαλής τον χρήστη "deepfakes" έχουν κάνει χόμπι τη δημιουργία πορνό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται διάφοροι διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Gal Gadot, Tayler Swift,  Maisie Williams και η Daisy Ridley. Η πρακτική που ακολούθησε ο συγκεκριμένος χρήστης είναι η δημιουργία ενός προγράμματος στο οποίο γίνεται προσθήκη διαφόρων φωτογραφιών του καλλιτέχνη καθώς και μικρών βίντεο πορνό. Με τη μέθοδο της μηχανικής εκμάθησης και του αλγόριθμου, η εφαρμογή αντικαθιστά το πρόσωπο που εμφανίζεται στο βίντεο με αυτό των φωτογραφιών, με το τελικό αποτέλεσμα να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ποιότητα του βίντεο και των φωτογραφιών προκειμένου να δημιουργούνται ακόμα και διάφορες εκφράσεις.

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του αλγόριθμου ανταλλαγής προσώπων που έχει αναπτύξει ο  deepfake για κάποιον που γνωρίζει, είναι το παρακάτω βίντεο από την ταινία Star Wars: Rogue One στο οποίο εμφανίζεται στο πάνω μέρος η ηθοποιός Carrie Fisher σε CGI, και στο κάτω μέρος το αποτέλεσμα από τον αλγόριθμο.

GIF.gif.e3b83f7bef9d4e3d062b77afe6625d86.gif

Αν και αρχικά τα αποτελέσματα δεν ήταν "ενθαρρυντικά" για τους περισσότερους, εντούτοις το τελευταίο διάστημα μερικές δημιουργίες μπορούν να θεωρηθούν αρκετά πειστικές κάτι που έχει εκτοξέυσει τη δημοτικότητα του καναλιού στο Reddit που έχει δημιουργήσει ο deepfake και το οποίο απαριθμεί πλέον περισσότερους από 30.000 συνδρομητές. Ένας άλλος χρήστης με το όνομα "deepfakeapp", δημιούργησε την εφαρμογή FakeApp, μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή η οποία βασίζεται στον αλγόριθμο που έχει αναπτύξει ο deepfake, και που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει τα δικά του βίντεο χωρίς να χρειάζεται να έχει γνώσεις προγραμματισμού. Αν και η πρώτη έκδοση στερείται δυνατοτήτων, ο δημιουργός της αναφέρει ότι στόχος του είναι μελλοντικά ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει ένα βίντεο από τον υπολογιστή του, να συνδεθεί σε ένα νευρωνικό δίκτυο που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από μια δημόσια διαθέσιμη βιβλιοθήκη, και με το πάτημα ενός κουμπιού να πραγματοποιηθεί η αλλαγή προσώπων. 

Με τα περισσότερα μηνύματα στο r/deepfakes να έχουν σχέση με πορνό, κάποιοι άλλοι χρήστες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία προκειμένου να αλλάξουν το πρόσωπο σε ομιλίες πολιτικών όπως η παρακάτω δημιουργία του χρήστη Z3ROCOOL22 που συνδύασε βίντεο του Χίτλερ και του Αργεντινού Προέρδρου Mauricio Macri. Σύμφωνα με τον χρήστη, οποιοσδήποτε κατεβάσει και τρέξει την εφαρμογή FakeApp, μπορούν να δημιουργήσουν παρόμοια βίντεο με δύο υψηλής ποιότητας βίντεο στα οποία εμφανίζονται καθαρά τα πρόσωπα.

Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνολογία, είναι διαθέσιμες στο αναλυτικό άρθρο του Motherboard στον παρακάτω σύνδεσμο.

Motherboard

  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1