Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή έχω να αγοράσω κάτι από ebay εδώ και χρόνια. Αν αγοράσω το παρακάτω remote από Κίνα, τι ακριβώς θα πληρώσω εδώ; Πως υπολογίζουμε το τελικό ποσό με όλους τους φόρους, τέλη, εκτελωνισμό κτλ που θα πληρώσουμε;

Και αξίζει να το πάρω από εκεί ή να ψάξω από ευρωπαϊκό Amazon?

Το θέμα είναι ότι θα τα πάρω δοκιμαστικά να δω αν δουλεύουν οπότε αν δεν δουλέψουν, θέλω την λιγότερη χασουρα.

Ευχαριστώ

https://www.ebay.com/itm/204684407971?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=a26ASYzTSl2&sssrc=4429486&ssuid=ACRuQDeJTsa&var=&widget_ver=artemis&media=COPY

https://amzn.eu/d/6VGRdLl

Επεξ/σία από prefuse
  • Απαντ. 11,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, prefuse είπε

Επειδή έχω να αγοράσω κάτι από ebay εδώ και χρόνια. Αν αγοράσω το παρακάτω remote από Κίνα, τι ακριβώς θα πληρώσω εδώ; Πως υπολογίζουμε το τελικό ποσό με όλους τους φόρους, τέλη, εκτελωνισμό κτλ που θα πληρώσουμε;

Και αξίζει να το πάρω από εκεί ή να ψάξω από ευρωπαϊκό Amazon?

Το θέμα είναι ότι θα τα πάρω δοκιμαστικά να δω αν δουλεύουν οπότε αν δεν δουλέψουν, θέλω την λιγότερη χασουρα.

Ευχαριστώ

https://www.ebay.com/itm/204684407971?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=a26ASYzTSl2&sssrc=4429486&ssuid=ACRuQDeJTsa&var=&widget_ver=artemis&media=COPY

https://amzn.eu/d/6VGRdLl

Θα χρεωθείς κ στις 2 περιπτώσεις με βάση τον τιμοκατάλογο ΕΛΤΑ https://media.elta.gr/images/0/0/etairia/ektelonismos/eidikateliektelonismou31012025_gr.pdf

κ από Amazon ευρωπαϊκό ο πωλητής στο πάνω λινκ έχει έδρα Ασία λογικά στο checkout θα σου βγάζει τις έξτρα/επιπλέον/estimated χρεώσεις.

Επεξ/σία από aces
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 05/04/2025 at 09:34, aces said:

Θα χρεωθείς κ στις 2 περιπτώσεις με βάση τον τιμοκατάλογο ΕΛΤΑ https://media.elta.gr/images/0/0/etairia/ektelonismos/eidikateliektelonismou31012025_gr.pdf

κ από Amazon ευρωπαϊκό ο πωλητής στο πάνω λινκ έχει έδρα Ασία λογικά στο checkout θα σου βγάζει τις έξτρα/επιπλέον/estimated χρεώσεις.

Η εδρα ειναι CN (Kίνα) αλλα βλέπω VAT Number:DE (Γερμανίας) οποτε δεν γνωρίζω τι ακριβώς ισχυεί και αν αυτο θεωρειτε συναλλαγή εκτός ΕΕ.

Spoiler

Detailed Seller Information

Business seller

• Business Name:MianYangRongYuanGeShangMaoYouXianGongSi
  • Business Type:Privately-owned business
  • Trade Register Number:91510703MADE85NG8Q
  • VAT Number:DE368132328
  • Phone number:+8618679675709
  • Email:[email protected]
  • Business Address:
    • FuJinLu389Hao5GKeJiYuan3Dong1-18-1
    • MianYangShi
    • FuChengQu
    • SiChuanSheng
    • 621000
    • CN

Σε περίπτωση που θεωρείτε συναλλαγή εκτός ΕΕ, στα ευρωπαικά amazon πληρώνω μονο οτι βλέπω στο τελικό στάδιο πληρωμής των ευρωπαικων amazon ή μετά κατα την παραλαβή, πληρώνω και έξτρα τέλη εκτελωνισμου κτλ;

Για ebay απο οσο γνωρίζω, ποτέ δεν αναλάμβαναν τα έξοδα εκτελωνισμου ωστε να γωρίζεις ακρίβως ποσο θα σου κοστισει το προιον αν ηταν εκτός ΕΕ. άλλαξε κάτι;

Επεξ/σία από prefuse
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Είχα κάνει μια παραγγελία ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου από Τουρκία. Η τιμή του ήταν περίπου 70€ και είχε μεταφορικά άλλα 10€ περίπου. Το ebay μου είχε προσθέσει επιπλέον το ΦΠΑ για το σύνολο αυτό άλλα 20€ περίπου. Ο πωλητής το στέλνει με fedex από την έδρα του, όποτε η λογική έλεγε ότι θα πληρώσω οπωσδήποτε τέλη εκτελωνισμου. Θα τα πλήρωνα εις γνώσιν μου εννοείται μιας και το ανταλλακτικό ήταν δυσεύρετο και δεν είχα επιλογές. Πέρασε μια εβδομάδα από την παραγγελία και σήμερα παραλαμβάνω προς έκπληξη μου χωρίς να πληρώσω τίποτα άλλο. Έκανα μια αναζήτηση να μάθω το λόγο και βρήκα ότι η Τουρκία παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ανήκει στη λεγόμενη Τελωνειακή Ένωση και ότι εισάγεται από εκεί δεν δασμολογειται. Ερώτηση, μήπως το ebay με έχει χρεωσει άσκοπα το ΦΠΑ; Αν ναι, πώς μπορώ να το ζητήσω; Ή μήπως πρέπει όντως να πληρώσω το ΦΠΑ, απλά γλιτώνω το τελωνείο. Έχει κανείς σας εμπειρία από αγορά από Τουρκία;

Δημοσ.
Στις 15/4/2025 στις 4:43 ΜΜ, user27 είπε

Καλησπέρα. Είχα κάνει μια παραγγελία ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου από Τουρκία. Η τιμή του ήταν περίπου 70€ και είχε μεταφορικά άλλα 10€ περίπου. Το ebay μου είχε προσθέσει επιπλέον το ΦΠΑ για το σύνολο αυτό άλλα 20€ περίπου. Ο πωλητής το στέλνει με fedex από την έδρα του, όποτε η λογική έλεγε ότι θα πληρώσω οπωσδήποτε τέλη εκτελωνισμου. Θα τα πλήρωνα εις γνώσιν μου εννοείται μιας και το ανταλλακτικό ήταν δυσεύρετο και δεν είχα επιλογές. Πέρασε μια εβδομάδα από την παραγγελία και σήμερα παραλαμβάνω προς έκπληξη μου χωρίς να πληρώσω τίποτα άλλο. Έκανα μια αναζήτηση να μάθω το λόγο και βρήκα ότι η Τουρκία παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ανήκει στη λεγόμενη Τελωνειακή Ένωση και ότι εισάγεται από εκεί δεν δασμολογειται. Ερώτηση, μήπως το ebay με έχει χρεωσει άσκοπα το ΦΠΑ; Αν ναι, πώς μπορώ να το ζητήσω; Ή μήπως πρέπει όντως να πληρώσω το ΦΠΑ, απλά γλιτώνω το τελωνείο. Έχει κανείς σας εμπειρία από αγορά από Τουρκία;

Με δυσκολία βρήκα μια φόρμα υποστήριξης όπου ανέβασα το τιμολόγιο (στο οποίο φαίνεται η χρέωση ΦΠΑ) και στα σχόλια περιέγραψα το ζήτημά μου. Σήμερα έλαβα απάντηση που έλεγε να τους στείλω άλλο αποδεικτικό αν έχω χρεωθεί δεύτερη φορά ΦΠΑ από την κούριερ ή από οπουδήποτε για να μου το επιστρέψουν. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, άλλο κατάλαβαν. 

Δημοσ.
Στις 15/4/2025 στις 4:43 ΜΜ, user27 είπε

Ερώτηση, μήπως το ebay με έχει χρεωσει άσκοπα το ΦΠΑ; Αν ναι, πώς μπορώ να το ζητήσω; Ή μήπως πρέπει όντως να πληρώσω το ΦΠΑ, απλά γλιτώνω το τελωνείο. Έχει κανείς σας εμπειρία από αγορά από Τουρκία;

19 λεπτά πριν, user27 είπε

Με δυσκολία βρήκα μια φόρμα υποστήριξης όπου ανέβασα το τιμολόγιο (στο οποίο φαίνεται η χρέωση ΦΠΑ) και στα σχόλια περιέγραψα το ζήτημά μου. Σήμερα έλαβα απάντηση που έλεγε να τους στείλω άλλο αποδεικτικό αν έχω χρεωθεί δεύτερη φορά ΦΠΑ από την κούριερ ή από οπουδήποτε για να μου το επιστρέψουν. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, άλλο κατάλαβαν. 

Το είχα γράψει και την άλλη φορά. Από όπου και να έρθει ένα δέμα, δεν έχει σημασία αν είναι από τρίτη χώρα η εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τον Φ.Π.Α. δεν τον γλιτώνεις. ΑΝ δεν τον χρεωθείς στο κατάστημα θα τον χρεωθείς στην Ελλάδα.

Όπως επίσης έγραψα και την άλλη φορά. Καλύτερα είναι να το χρεώνεσαι στο κατάστημα, έτσι έχεις πολλές πιθανότητες να μη περάσει τελωνείο, όπως και έγινε στην περίπτωση σου.

Αν το ebay δεν θα είχε τον Φ.Π.Α. μέσα στη τιμή, τότε σίγουρα θα περνούσε τελωνείο για να εισπραχθεί ο Φ.Π.Α. και αναγκάστηκα θα σε χρέωναν και τέλη εκτελωνισμού.

Σωστά σε απάντησαν (ίσως όμως όχι ακριβώς αυτό που ρωτούσες) , σου λένε, εφόσον καταβάλανε αυτοί τον Φ.Π.Α. αν τον ξανά χρεώθηκες, στείλε τις αποδείξεις δλδ την απόδειξη από τα ΕΛΤΑ και φώτο από το κίτρινο χαρτάκι πάνω στο δέμα από το τελωνείο που να αναγράφει την χρέωση Φ.Π.Α. για να το πάρεις πίσω.

Με λίγα λόγια, όλα πήγαν όπως θα έπρεπε.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, sakisgri είπε

Το είχα γράψει και την άλλη φορά. Από όπου και να έρθει ένα δέμα, δεν έχει σημασία αν είναι από τρίτη χώρα η εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τον Φ.Π.Α. δεν τον γλιτώνεις. ΑΝ δεν τον χρεωθείς στο κατάστημα θα τον χρεωθείς στην Ελλάδα.

Όπως επίσης έγραψα και την άλλη φορά. Καλύτερα είναι να το χρεώνεσαι στο κατάστημα, έτσι έχεις πολλές πιθανότητες να μη περάσει τελωνείο, όπως και έγινε στην περίπτωση σου.

Αν το ebay δεν θα είχε τον Φ.Π.Α. μέσα στη τιμή, τότε σίγουρα θα περνούσε τελωνείο για να εισπραχθεί ο Φ.Π.Α. και αναγκάστηκα θα σε χρέωναν και τέλη εκτελωνισμού.

Σωστά σε απάντησαν (ίσως όμως όχι ακριβώς αυτό που ρωτούσες) , σου λένε, εφόσον καταβάλανε αυτοί τον Φ.Π.Α. αν τον ξανά χρεώθηκες, στείλε τις αποδείξεις δλδ την απόδειξη από τα ΕΛΤΑ και φώτο από το κίτρινο χαρτάκι πάνω στο δέμα από το τελωνείο που να αναγράφει την χρέωση Φ.Π.Α. για να το πάρεις πίσω.

Με λίγα λόγια, όλα πήγαν όπως θα έπρεπε.

Σάκη, δε θυμάμαι ποτέ στο ebay να έχω πληρώσει ΦΠΑ για προϊόντα εντός ΕΕ. Αν έχει αλλάξει κάτι πάω πάσο γιατί έχω κάμποσο καιρό η αλήθεια. Τώρα για το ότι η Τουρκία είναι μέλος της λεγόμενης Τελωνειακής Ένωσης μήπως έχεις ακούσει κάτι τι σημαίνει αυτό;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, user27 είπε

Σάκη, δε θυμάμαι ποτέ στο ebay να έχω πληρώσει ΦΠΑ για προϊόντα εντός ΕΕ. Αν έχει αλλάξει κάτι πάω πάσο γιατί έχω κάμποσο καιρό η αλήθεια. Τώρα για το ότι η Τουρκία είναι μέλος της λεγόμενης Τελωνειακής Ένωσης μήπως έχεις ακούσει κάτι τι σημαίνει αυτό;

Γράφει κάτω από τη τιμή Vat included αλλά όχι στο checkout, μήπως γιαυτό δεν κατάλαβες ότι πλήρωσες φ.π.α. εντός ΕΕ. Παράδειγμα αυτό το κατάστημα στέλνει από Γερμανία, θα δεις κάτω από τη τιμή γράφει tax inclhttps://www.ebay.de/itm/355849681477

Νομίζω από τρίτες χώρες το γράφει και στο checkout.

Δεν έχω ακούσει κάτι για Τουρκία, ούτε έτυχε να το ψάξω.

Δημοσ.
Στις 19/4/2025 στις 2:07 ΠΜ, sakisgri είπε

Γράφει κάτω από τη τιμή Vat included αλλά όχι στο checkout, μήπως γιαυτό δεν κατάλαβες ότι πλήρωσες φ.π.α. εντός ΕΕ. Παράδειγμα αυτό το κατάστημα στέλνει από Γερμανία, θα δεις κάτω από τη τιμή γράφει tax inclhttps://www.ebay.de/itm/355849681477

Νομίζω από τρίτες χώρες το γράφει και στο checkout.

Δεν έχω ακούσει κάτι για Τουρκία, ούτε έτυχε να το ψάξω.

Κοίτα Σάκη, στο link αυτό ο πωλητής έχει επαγγελματικό λογαριασμό και περιγράφει ότι περιλαμβάνεται ο γερμανικός προφανώς ΦΠΑ. Αν δεις παράδειγμα μια αγγελία από Γερμανό ιδιώτη πωλητή δεν γράφει τίποτα άλλο. Ούτε στο check out δεν προστίθεται ΦΠΑ.

Για την ιστορία ξαναεστειλα μήνυμα στο support και αυτή τη φορά μου το ξεκαθάρισαν το θέμα. Επισυνάπτω την απάντηση γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη γενικά.

"...as of 1 July 2021, significant changes were implemented regarding VAT collection on imports into the EU, as well as supplies within the EU by non-EU sellers and cross-border supplies by EU sellers. eBay is required to collect VAT on goods sold on eBay to EU customers under certain circumstances: 

• Goods imported into the EU with a parcel value of up to EUR 150.

• Goods of any value sold by a non-EU seller and shipped from inventory stored in the EU.

I checked the order details and found that the seller's eBay registration address is Turkey, which is outside EU region. I would like to inform you that it does not matter if Turkey is a member of Customs Union. 

As explained above, according to EU VAT regulation, when a non-EU seller, sells items to EU buyers, eBay is entitled to collect VAT at checkout on any shipment value. 

For more information on EU VAT regulations, please visit the following link:

https://pages.ebay.com/vat-eu/

For more detailed information, I recommend that you consult with your accountant or local tax authorities.

To avoid having to pay VAT on your future purchases, please find the desired items from sellers whose registered address and warehouse are located within the EU region only. 

Below are the steps to verify the seller and the location of the item before payment.

1. Click on the item title (item location is visible under shipping details next to the item image)

2. You will see the seller information on the right side of the "Buy Now" button.

3. Click on the seller's user ID

4. You will see the seller's location under the Info tab

Please check the final amount and the breakdown of charges before paying at the checkout page. Please proceed with the payment after confirming the fees."

Άρα για να μην παίζει ΦΠΑ, πρέπει το προϊόν ΚΑΙ η έδρα του πωλητή να βρίσκονται εντός ΕΕ (και οι δύο παράγοντες).

Όσο για την Τουρκία παίζει ΦΠΑ κανονικά απλά για το ότι δεν πλήρωσα τέλη εκτελωνισμου δεν γνωρίζει το ebay, όποτε ίσως ακόμη παίζει το σενάριο λόγω της Τελωνειακής Ένωσης.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, user27 είπε

Κοίτα Σάκη, στο link αυτό ο πωλητής έχει επαγγελματικό λογαριασμό και περιγράφει ότι περιλαμβάνεται ο γερμανικός προφανώς ΦΠΑ. Αν δεις παράδειγμα μια αγγελία από Γερμανό ιδιώτη πωλητή δεν γράφει τίποτα άλλο. Ούτε στο check out δεν προστίθεται ΦΠΑ.

Νομίζω κάπου μπερδευόμαστε. Για κάθε προϊόν ο Φ.Π.Α. πληρώνεται μια φορά, άρα ο ιδιώτης πωλητής είτε αυτό που πουλάει είναι καινούργιο και το πουλάει για οποιονδήποτε λόγο, είτε είναι μεταχειρισμένο, όπως και να έχει ο Φ.Π.Α. έχει πληρωθεί μια φορά. Και γιαυτό δεν ξανά μπαίνει στη τιμή.

Αν είναι από τρίτη χώρα, είτε είναι μεταχειρισμένο είτε καινούργιο, εννοείται πρώτη φορά θα πληρωθεί Φ.Π.Α. εντός ΕΕ και γιαυτό μπαίνει ο Φ.Π.Α.

Εγώ δεν μιλούσα για ιδιώτη, αλλά για επαγγελματία η κατάστημα. Μήπως το χάσαμε εκεί?

Γιατί ότι και να έχω κοιτάξει σε κατάστημα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα έχει τον Φ.Π.Α. και μάλιστα τα πιο πολλα καταστήματα προσαρμόζουν το 24% που ισχύει για Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχω δει να μη γράφει κάτι για Φ.Π.Α. ούτε στο checkout, αλλά κάπου αλλού γράφει ότι όλες οι τιμές είναι με Φ.Π.Α.

41 λεπτά πριν, user27 είπε

To avoid having to pay VAT on your future purchases, please find the desired items from sellers whose registered address and warehouse are located within the EU region only. 

Below are the steps to verify the seller and the location of the item before payment.

1. Click on the item title (item location is visible under shipping details next to the item image)

2. You will see the seller information on the right side of the "Buy Now" button.

3. Click on the seller's user ID

4. You will see the seller's location under the Info tab

Λογικά και αυτό αφορά ιδιώτη πωλητή.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sakisgri είπε

Εγώ δεν μιλούσα για ιδιώτη, αλλά για επαγγελματία η κατάστημα. Μήπως το χάσαμε εκεί?

Έτσι ακριβώς. Είναι όντως μπέρδεμα εννοείται αλλά συμφωνούμε. 

Πάντως όταν είναι να βάλει το ebay το ΦΠΑ (δηλαδή στις δύο περιπτώσεις που μου επισήμαναν) το βάζει στο check out. Και αν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο λέει κοιτάμε τα 4 βήματα.

• Like 1
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπερα αν αγορασεις κατι απο το eBay και ο πωλητης δεν το προχωρησει ή το ταχυδομισει ποια ειναι η επομενη κινηση που μπορεις να κανεις αν δεν σου ερθει το προιοντο μεσα σε 1 μηνα να πουμε ;

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Kαλησπέρα στην ομάδα!!

Αγόρασα χθες ένα μικροαντικείμενο από ebay. O πωλητής ήταν από Πορτογαλία αλλά το αντικείμενο πουλιόταν σε GBP.

To ebay σου έδινε την επιλογή στο check out να πληρώσεις σε GBP ή σε € (κάνοντας από μόνο του τη μετατροπή από GBP σε €). Μην έχοντας ανάλογη εμπειρία και γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες online πλατφόρμες όλο και επιδιώκουν μικρές προσαυξήσεις κατά τη μετατροπή του νομίσματος, πλήρωσα μέσω της χρεωστικής (Εθνική) σε GBP και άφησα την τράπεζα να κάνει την μετατροπή. Εν τέλει, η μετατροπή σε € έβγαλε μικρότερο αντίτιμο σε σύγκριση με το ebay αλλά χρεώθηκα 1 € ελάχιστη χρέωση προμήθειας και 0,61 € που μου είπαν από την τράπεζα ότι είναι σαν "μαξιλαράκι" σε περίπτωση που αλλάξει η ισοτιμία μέχρι την εκκαθάριση και μπορεί να επιστραφεί αν δεν αλλάξει.

Μικρά τα ποσά αλλά ειδικά το 0,61€ δεν το πολυκατάλαβα ως χρέωση. Γνωρίζει κανείς κάτι περαιτέρω?? Επιστρέφεται ή παρακρατείται? (Στην ουσία είναι αυτό που κάνει τη συνολική χρέωση σε € μεγαλύτερη από ότι θα πλήρωνα στην αντίστοιχη περίπτωση στο ebay αν είχα επιλέξει πληρωμή σε € με βάση την ισοτιμία που υπολογιζόταν αυτόματα  από το ebay).

Ρωτάω κυρίως για να γνωρίζω για πιθανές μελλοντικές αγορές μεγαλύτερων ποσών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...