Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι ξέρω πολυσυζητημένο θέμα, απλά αν μπορούμε να λύσουμε μερικές απορίες.

1. Κάνεις ένα συμβόλαιο πχ, 2 χρόνια σε ένα σπίτι ως ενοικιαστής.

Μειώνεται ο μισθός σου ή χάνεις τη δουλειά σου μετά απο 2-3 μήνες. Εννοείτε δε σε παίρνει να μείνεις.

Μπορείς να φύγεις αφήνοντας απλά την εγγύηση ή ο ιδιοκτήτης μπορεί να σε πάει δικαστηκα όπως ίσχυε παλαιότερα και να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα? (Ρωτάω βάση των νέων δεδομένων)

2. Αν ένα σπίτι στο παραδόσουν "φρεσκαρισμένο" (οχι βαμμένο, έχει διαφορά) και εσύ κάνεις τρυπούλες απο καρφάκια στους τοίχους (μιλάμε για 6-7 για να βάλεις καμια κορνίζα, οχι τιποτε σπουδαίο), είσαι υποχρεωμένος να αφήσεις την εγγύηση για να ξαναβαφτεί το σπίτι?

3. Έχεις κάνει ανανέωση συμβολαίου, το ενοίκιο έχει ήδη μειωθεί σε σχεση με παλαιότερα, αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε πολύ χάλια, και σου μειώνουν ακόμα περισσότερο τον μισθό.

Μπορείς να ζητήσεις περισσότερη μείωση ή σε δεσμεύει το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει??

Αυτά. Παρακαλώ μην απαντήσετε υποθετικά.

Ρωτάω τον κόσμο που τυχόν γνωρίζει/

• Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.

Γενική παρατήρηση (την γράφω εδώ για να μην την ξαναγράψω): είναι όλα θέμα συνεννόησης και καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές. Αν μία από τις δυο πλευρές είναι "στραβή", προβλέπεται "τρέξιμο".

Και μια ειδική παρατήρηση: δεν υπάρχουν πολλά "νέα δεδομένα". Ο νόμος κατά βάση παραμένει ο ίδιος.

Μειώνεται ο μισθός σου ή χάνεις τη δουλειά σου μετά απο 2-3 μήνες. Εννοείτε δε σε παίρνει να μείνεις.

Μπορείς να φύγεις αφήνοντας απλά την εγγύηση ή ο ιδιοκτήτης μπορεί να σε πάει δικαστηκα όπως ίσχυε παλαιότερα και να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα? (Ρωτάω βάση των νέων δεδομένων)

Μπορεί να σε πάει δικαστικά και να διεκδικήσει τα λεφτά του. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό.

2. Αν ένα σπίτι στο παραδόσουν "φρεσκαρισμένο" (οχι βαμμένο, έχει διαφορά) και εσύ κάνεις τρυπούλες απο καρφάκια στους τοίχους (μιλάμε για 6-7 για να βάλεις καμια κορνίζα, οχι τιποτε σπουδαίο), είσαι υποχρεωμένος να αφήσεις την εγγύηση για να ξαναβαφτεί το σπίτι?

Όχι. τα καρφάκια και οι λοιπές μικροφθορές εντάσσονται στις συνήθεις φθορές ενός ακινήτου.

3. Έχεις κάνει ανανέωση συμβολαίου, το ενοίκιο έχει ήδη μειωθεί σε σχεση με παλαιότερα, αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε πολύ χάλια, και σου μειώνουν ακόμα περισσότερο τον μισθό.

Μπορείς να ζητήσεις περισσότερη μείωση ή σε δεσμεύει το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει??

Μπορείς να ζητήσεις περισσότερη μείωση καθώς έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα σου. Εάν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί, έχεις δύο δυνατότητες: 1) Φεύγεις και 2) Το κυνηγάς για να πετύχεις δικαστική μείωση του μισθώματος.

Δημοσ.

1. Τα συμβολαια εχουν διαρκεις 3 ετων ακομα κι αν σε αυτα αναγραφεται μικροτερο χρονικο διαστημα. Αυτο σημαινει οτι το συμβολαιο δεν μπορει να σπασει μονομερως απο καμια απτις 2πλευρες παρα μονο αν υπαρχει συναινεση. Αν αυτη δεν υπαρχει και το συμβολαιο πρεπει να το λυσει ο ενοικιαστης, τοτε τυπικα οφειλει την εγγυηση, ενω αν τον παει δικαστηρια ο ιδιοκτητης πιθανως μπορει να διεκδικησει τα μισθωματα για τον υπολοιπο χρονο διαρκειας του συμβολαιου (αλλα σε αυτο το τελευταιο ας με διορθωσει καποιος αν εχω λαθος). Πρακτικα με καλες σχεσεις και αμοιβαια κατανοηση ολα λυνονται, ακομα πιο πρακτικα συνηθως σου κραταει την εγγυηση και τελειωνει εκει το ζητημα, ενω στη χειροτερη σου ζητα να του βρεις ενοικιαστη πριν φυγεις (1 φορα το εχω ακουσει απο εδω μεσα)

2. edit ειχα λαθος εδω με βαση οσα λεει ο παρεδωσε.

3. Εδω η απαντηση, τυπικα παντα ειναι οχι. Πρακτικα ναι, εχεις δικαιωμα να συνενοηθεις με τον ιδιοκτητη αλλα αυτο δεν τον δεσμευει ως προς την απαντηση που θα σου δωσει.

Δημοσ.
ενω αν τον παει δικαστηρια ο ιδιοκτητης πιθανως μπορει να διεκδικησει τα μισθωματα για τον υπολοιπο χρονο διαρκειας του συμβολαιου (αλλα σε αυτο το τελευταιο ας με διορθωσει καποιος αν εχω λαθος).

Μόνο αν ο ιδιοκτήτης μπορέσει ν'αποδείξει ότι δεν κατάφερε να ενοικιάσει ξανά το ακίνητό του και έχασε αυτά τα λεφτά.

Και φυσικά αν δεν έχει ο ενοικιαστής κάτι στο όνομά του, δεν θα πάρει κάτι. Όπως και ο ενοικιαστής δεν θα μπορέσει ν'αποκτήσει κάτι στο όνομά του, γιατί αν ο ιδιοκτήτης το κερδίσει το δικαστήριο πάντα θα του χρωστάει ο ενοικιαστής.

Δημοσ.

Μόνο αν ο ιδιοκτήτης μπορέσει ν'αποδείξει ότι δεν κατάφερε να ενοικιάσει ξανά το ακίνητό του και έχασε αυτά τα λεφτά.

Δεν ειμαι δικηγορος αλλα δεν νομιζω να εχει αμεση σχεση το τι εκανε εκ των υστερων ο ιδιοκτητης το μισθωτηριο (πχ να εχτισε μια βιλλα στη θεση του παλιου σπιτιου) με το οτι καποιος πρωην ενοικιαστης του εσπασε μονομερως το συμβολαιο.

Δημοσ.

Δεν ειμαι δικηγορος αλλα δεν νομιζω να εχει αμεση σχεση το τι εκανε εκ των υστερων ο ιδιοκτητης το μισθωτηριο (πχ να εχτισε μια βιλλα στη θεση του παλιου σπιτιου) με το οτι καποιος πρωην ενοικιαστης του εσπασε μονομερως το συμβολαιο.

Ε;

Ή εσύ δεν κατάλαβες, ή εγώ δεν καταλαβαίνω τι λες. πχ

Εγώ ιδιοκτήτης, εσύ ενοικιαστής. Τριετές συμβόλαιο. Σηκώνεσαι και φεύγεις στον χρόνο. Εγώ τους υπόλοιπους δύο σκίζομαι, αλλά δεν μπορώ να το ξανανοικιάσω με τίποτα. Σε πάω δικαστικώς, δείχνω ότι έχω χάσει ενοίκια δύο χρόνων, δείχνω και ότι δεν μπόρεσα να το ξανανοικιάσω, κερδίζω το δικαστήριο. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν μπορέσει να το ξανανοικιάσει και το αποδείξει αυτό, μπορεί να ζητήσει δικαστικώς τα ενοίκια που έχει χάσει. Παλιά αυτό δεν ήταν πρόβλημα γιατί ξανανοικιαζόταν, τώρα με την κρίση που υπάρχει θα σε γελάσω.

Αν ο ενοικιαστής χάσει το δικαστήριο και δεν έχει τίποτα στο όνομά του, καλώς. Αν έχει, πάει αλλού το θέμα μετά για να πάρει ο ιδιοκτήτης τα χαμένα του. Αν ο ενοικιαστής δεν έχει τίποτα στο όνομά του, μόλις αποκτήσει, αν ποτέ αποκτήσει κάτι, θα του έρθουν να του υπενθυμίσουν παλιά του χρέη.

Δημοσ.

Ναι και σου λεω -παντα χωρις να ειμαι δικηγορος επαναλαμβανω, αρα υπεισερχεται η περιπτωση να εχω αδικο- πως δεν νομιζω να εχει σχεση το πως εκμεταλευτηκε ο ιδιοκτητης το μισθωμα του μολις εφυγα εγω (πχ να το ενοικιασε την επομενη μερα με τριπλασιο ενοικιο αποσο πληρωνα εγω), διοτι στο δικαστηριο θα με στειλει για το συμβολαιο που δεν τηρησα αυθαιρετα επιδιωκοντας φυσικα να παρει οτι προβλεπεται απο αυτο.

Δημοσ.

Ναι και σου λεω -παντα χωρις να ειμαι δικηγορος επαναλαμβανω, αρα υπεισερχεται η περιπτωση να εχω αδικο- πως δεν νομιζω να εχει σχεση το πως εκμεταλευτηκε ο ιδιοκτητης το μισθωμα του μολις εφυγα εγω (πχ να το ενοικιασε την επομενη μερα με τριπλασιο ενοικιο αποσο πληρωνα εγω), διοτι στο δικαστηριο θα με στειλει για το συμβολαιο που δεν τηρησα αυθαιρετα επιδιωκοντας φυσικα να παρει οτι προβλεπεται απο αυτο.

Ναι, κι εγώ σου λέω ότι αυτό ισχύει. Είχαμε συμβόλαιο 3 χρόνων. Μου το έσπασες και σηκώθηκες και έφυγες, εγώ δεν μπόρεσα να το ξανανοικιάσω. Έχασα ενοίκια 2 ετών. Το αποδεικνύω αυτό, κερδίζω το δικαστήριο. Το δικαστήριο θα σε στείλει για τα δύο χρόνια που έφυγες και δεν πλήρωσες. Αν όμως ο ιδιοκτήτης το ενοικίασε μετά, πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Γιατί εσύ μπορεί να έφυγες και να έσπασες το συμβόλαιο, αλλά ο ιδιοκτήτης το ενοικίασε πάλι και δεν έχασε λεφτά, και προφανώς αποζημιώθηκε από την εγγύηση ήδη για το σπάσιμο του συμβολαίου.

Δημοσ.

Ναι ξέρω πολυσυζητημένο θέμα, απλά αν μπορούμε να λύσουμε μερικές απορίες.

Αυτά. Παρακαλώ μην απαντήσετε υποθετικά.

Ρωτάω τον κόσμο που τυχόν γνωρίζει/

1. Μπορεις να φυγεις απο το συμβολαιο οποτε θελεις. Το συμβολαιο δεσμευει τον σπιτονοικοκυρη και ΟΧΙ τον ενοικιαστη

2. Η εγγυηση καλυπτει ΦΘΟΡΕΣ που εχεις κανει ΕΣΥ και υπο κανονικες συνθηκες δε θα γινονταν. Καρφια, βαψιματα, φρεσκαρισματα κτλ ειναι θεμα του σπιτονοικοκυρη. Την εγγυηση δεν μπορει να την ακουμπησει.

3. Παντα μπορεις να ζητησεις οτι θελεις. Απλα κανεις δεν ειναι αναγκασμενος να σου μειωσει το νοικι. Οπως ειπαμε, οποτε θελεις μπορεις να φυγεις

Δημοσ.
Καρφια, βαψιματα, φρεσκαρισματα κτλ ειναι θεμα του σπιτονοικοκυρη. Την εγγυηση δεν μπορει να την ακουμπησει.

Μπαρδόν, αλλά αν εσύ έχεις κάνει πουτ@να τους μισούς τοίχους με το δράπανο επειδή σου άρεσαν τα ράφια και τα κάδρα παντού, μια χαρά την ακουμπάει.

Δημοσ.

εδώ γράφει πως μια διμερής συμφωνία είναι δεσμευτική μόνο για το ένα μέρος, τι κάθεσαι και του απαντάς.

TS, ο πάρεδωσε τα λέει σωστά.

• Like 1
Δημοσ.

Μπαρδόν, αλλά αν εσύ έχεις κάνει πουτ@να τους μισούς τοίχους με το δράπανο επειδή σου άρεσαν τα ράφια και τα κάδρα παντού, μια χαρά την ακουμπάει.

εδώ γράφει πως μια διμερής συμφωνία είναι δεσμευτική μόνο για το ένα μέρος, τι κάθεσαι και του απαντάς.

TS, ο πάρεδωσε τα λέει σωστά.

Ο φιλος που θετει το ερωτημα μπορει να σκεφτει αν θα παρει τη συμβουλη μου η οχι. Για ολους τους υπολοιπους εξυπνακηδες που χωρις γνωσεις ειρωνευονται, δεν με ενδιαφερει καν.

Περυσι αφησα σπιτι, πηγαμε σε δικηγορο πριν γινει αυτο και μας τα εξηγησε. Ειναι οπως τα ειπα παραπανω. Απο κει και περα ο καθενας κανει οτι θελει.

Δημοσ.

Picard facepalm, ειδικα επειδη επικαλεισαι φανταστικο δικηγορο που σου ειπε φανταστικες ιστοριες απλα για να επιμεινεις σε κατι που δεν ισχυει δια νομου αλλα και κοινης λογικης (συμβολαιο διμερες ειναι, δεν γινεται να σπαει μονομερως χωρις συνεπειες ).

Ο φανταστικος δικηγορος που ρωτησες στην καλυτερη να σου ειπε οτι ΣΥΝΗΘΩΣ λυνεται το θεμα κατοπιν συνενοησης με τον ιδιοκτητη αντι να καταληξει δικαστηρια. Αυτο απεχει απο το τι οριζει ο νομος. Αληθεια γιατι εφτασες ως δικηγορο, αφου ολα ειναι τοσο απλα?

Και μην καρφωσει κανεις τον παρεδωσε, αφηστε τον να συνεχισει να λεει please.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...