Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας! Ο παππούς μου πέθανε το 2010 και η γιαγιά μου έχει κάνει σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς μιας και όλοι οι υποψήφιοι κληρονόμοι έχουμε κάνει αποποίηση. Κληρονόμησε λοιπόν «σιωπηρά» το σπίτι που διέμεναν και το οποίο είχαν εξ ημισείας προ θανάτου και ένα αυτοκίνητο το οποίο ανήκε μόνο στον παππού μου. Τα δηλώνει και τα δύο κανονικά σε κάθε φορολογική δήλωση σε ποσοστό 100%. Το πρόβλημα είναι το αυτοκίνητο το οποίο είναι σε ακινησία και θέλουμε να το ξεφορτωθούμε με κάποιο τρόπο. Η άδεια του αυτοκινήτου όμως είναι στο όνομα του θανόντος. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεφορτωθούμε το αυτοκίνητο χωρίς να γίνει ρητή αποδοχή κληρονομιάς ή έκδοση κληρονομητηρίου προκειμένου να αποφύγουμε το επιπλέον κόστος αυτής της διαδικασίας σε χρήμα και χρόνο; Τελικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παραδώσουμε τις πινακίδες του οχήματος στην αρμόδια ΔΟΥ ώστε να μην πληρώνουμε πια τα τέλη κυκλοφορίας και να μη φορολογούμαστε για το συγκεκριμένο όχημα εφόσον είναι σε ακινησία, να ξεφορτωθούμε το αυτοκίνητο, αφού αν παραδώσουμε μόνο τις πινακίδες θα πρέπει να δηλώσουμε θέση παρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο σύμβασης και το κυριότερο, όλα αυτά να γίνουν χωρίς ρητή αποδοχή κληρονομιάς ή έκδοση κληρονομητηρίου που απαιτείται για τη μεταβίβαση της άδειας στο όνομα της γιαγιάς μου που είναι και η μοναδική κληρονόμος. Τέλος, απ' ότι γνωρίζω δε μπορώ να το πάω ούτε για απόσυρση, αφού η άδεια κυκλοφορίας είναι ακόμα στο όνομα του θανόντος. Σας ευχαριστώ πολύ!

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ή να το θέσω αλλιώς. Ας υποθέσουμε ότι η γιαγιά μου κάνει αποδοχή κληρονομιάς και μεταβιβαστεί η άδεια στο όνομά της. Αν πεθάνει πριν παραδώσουμε τις πινακίδες κι εμείς κάνουμε αποποίηση κληρονομιάς, το αυτοκίνητο, που θα ανήκει εφόσον δεν υπάρχουν πια κληρονόμοι; Δηλαδή θα είναι σε μια κατάσταση σαν την τωρινή, που η άδεια είναι στο όνομα του θανόντος. Μόνο που τώρα υπάρχει σιωπηρή κληρονόμος και είναι η γιαγιά μου. Νομίζω ότι ξέρω πως θα κινηθώ τελικά, αλλά περιμένω και τις δικές σας απαντήσεις εφ' όσον υπάρξουν, γιατί εδώ που τα λέμε είναι λίγο ζόρικο το θέμα.

Δημοσ.

Πήγαινε σε διάφορους που κάνουν απόσυρση και εξήγησέ τους την κατάσταση και αν μπορούν να κάνουν κάτι.

Στην ουσία αυτοί πάνε και τα διαγράφουν οπότε ίσως μπορούν να σε τακτοποιήσουν.Απλά πρέπει να είναι ασφαλισμένο και πληρωμένο το σήμα.

Δημοσ.

κι εμείς κάνουμε αποποίηση κληρονομιάς, το αυτοκίνητο, που θα ανήκει εφόσον δεν υπάρχουν πια κληρονόμοι;....

1) Δεν μπορεις να αποποιηθεις μερος της κληρονομιας. Ή την αποδεχεσαι όλη ή την αρνεισαι ολη

2) Οτνα γινει αποποιηση απο ολους, περιερχεται (το ενεργητικο) στο Δημοσιο

Επι της ουσιας.

Δεν υπαρχει σιωπηρη αποδοχη κληρονομιας. Αν υπηρχε κανεις δεν θα εκανε "ηχηρη" αφου συνεπαγεται φορο κληρονομιας.

Μπορει να εκμεταλευεσαι κατι σιωπηλα, αν ομως θελησεις να κανεις οποιαδηποτε μεταβολη στα περουσιακα στοιχεια, πρεπει να γινεις κυριος. Παντως, ο φόρος κληρονομιας για συζηγο ειναι μικρος...

ΥΓ Αφου ολοι συμφωνειτε "κατασκευαστε" μια χειρογραφη διαθηκη του αππου οπου αφηνεται την επικαρπια του σπιτιου στη γιαγια (δεν τη κουναει κανεις ετσι) και μοιραστε την ψιλη κυριοτητα οι κληρονομοι οπως το αποφασισετε και συμφωνησετε. Και μειωνεται η αντικειμενικη αξια του σπιτιου (λιγο) αρα και μικροτερος φόρος , και οταν η γιαγια απελθει , γινεστε αμεσα ιδιοκτητες του σπιτιου χωρις νεους φορους και ταλαιπωριες. Η κομπινα αυτη ειναι λειτουργικη και δεν βλαπτει κανενα , για αυτο αλλωστε και τη προτεινω.

Το αυτοκινητο (αφου θελετε να το "ξεμπερδευεται" κληρονομηστε το σε εναν απο εσας ωστε να μην τρεχεται τη γιαγια με εξουσιοδοτησεις κλπ.) Ενας δικηγορος θα σας τα πει καλυτερα - ε,μην γινει κλεφτης και αυτος! αλλωστε ειναι τοσο απλα τα πραγματα που δεν χρειαζεσται και το μεγαλο ονομα. Ενας νεος που μολις πηρε την αδεια θα τα καταφερει μια χαρα και φτηνα....

ΥΓ2 Οι διαδικασιες ειναι χρονοβορες, τσιμα-τσιμα προλαβαινεται ως το τελος του χρονου). Μην καθηστερησετε αν θελετε να γλυτωσετα τα τελη του 2013

• Like 2
Δημοσ.

Γνωστός που οδηγούσε το αμάξι του πατέρα του (έτσι νόμιζε). Το αμάξι είναι στο όνομα του παππού του (έχει πεθάνει εδώ και 10 χρόνια) και ο πατέρας του πέθανε πρόσφατα too. Έχουν βγει αρκετές καταδικαστικές στον παππού από απλήρωτες κλήσεις από όταν το οδηγούσε ο παππούς και ο πατέρας του. Το αμάξι είναι πολύ παλιό και φέρει στη δεξιά πόρτα τρύπα από όπλο. Ο πατέρας του είχε πει ότι γίνει μια μέρα κατά λάθος στο κυνήγι αλλά ο πατέρας του δεν ήταν ποτέ κυνηγός.

Εγώ του είπα καλού κακού να βγάλει πινακίδες, να το λούσει με βενζίνη και να το πυρπολήσει.

• Like 3
  • Moderators
Δημοσ.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεφορτωθούμε το αυτοκίνητο χωρίς να γίνει ρητή αποδοχή κληρονομιάς ή έκδοση κληρονομητηρίου προκειμένου να αποφύγουμε το επιπλέον κόστος αυτής της διαδικασίας σε χρήμα και χρόνο;

Τι τυχεροί που θα ήσαστε αν κάποιος έκλεβε το αυτοκίνητο και το εξαφάνιζε, ε;

Κι εσείς μετά κάνατε δήλωση κλοπής και στη συνέχεια αποδοχή κληρονομιάς, ε;

• Like 1
Δημοσ.

Φορος κληρονομιας για το αυτοκινητο παλι θα καταλογιστει, αφου το απεκτησαν εστω και ένα λεπτο...

• 8 μήνες μετά...
Δημοσ.

Γεια σας! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση και αν κάποιος γνωρίζει, να μου απαντήσει. Μπορεί να περνάει ΚΤΕΟ αυτοκίνητο του οποίου η άδεια κυκλοφορίας ανήκει σε θανόντα;

Δημοσ.

Γεια σας! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση και αν κάποιος γνωρίζει, να μου απαντήσει. Μπορεί να περνάει ΚΤΕΟ αυτοκίνητο του οποίου η άδεια κυκλοφορίας ανήκει σε θανόντα;

Ναι, οποιοσδήποτε μπορεί να το περάσει ΚΤΕΟ έχοντας μαζί ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Δεν είναι υποχρεωτικό να το περάσει ο ιδιοκτήτης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχεις δίκιο.. Πολυ πιο έντιμο και ηθικο (μη ξεχνιόμαστε ) απο το να μη πληρώσεις μια κλήση όντας άνεργος....... Απο τον αστυνόμο μπεκα το εμπνεύστηκες; Είσαι πονηρούλης τελικά.. ;)

Ps αυτο για να καταλάβετε ποια παιδάκια ειναι αυτα που κραζουν σε διαφορα τοπικ περί ηθικής..

Sorry για το offtopic αλλα ...!

Επεξ/σία από Prof_Chaos
  • 5 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Ξεθάβω το παρόν για να ρωτήσω για ανάλογη περίπτωση. Ο πατέρας μου απεβίωσε το 2003 κι ένα αγροτικό αυτοκίνητο που είχε στο όνομα του δεν μπήκε στην αποδοχή κληρονομιάς. Το όχημα το χρησιμοποιεί ξάδελφος στο χωριό, ο οποίος πληρώνει και τα έξοδα του κανονικά (ΚΤΕΟ, τέλη, ασφάλεια). Επειδή το όχημα είναι πλέον 30 ετών και βάλε, αν κάποια στιγμή μας είναι πλέον άχρηστο, τι κάνουμε;

Μπλέκουμε με συμβολαιογράφους, εφορίες και δεν συμμαζεύεται; Σταματάμε να πληρώνουμε και το δίνουμε για παλιοσίδερα ή το αφήνουμε να σαπίσει; Υπάρχει κάποιος εύκολος και νόμιμος τρόπος να ξεμπερδέψουμε με δαύτο;

Κληρονόμοι έχουμε μείνει εγώ κι ο αδελφός μου, αμφότεροι μένουμε στην Αθήνα και δεν έχουμε καμιά σχέση με αγροτικές εργασίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει απλα να κάνετε μεταβίβαση στο όνομα αυτου που το λειτουργεί στη διεύθυνση γεωργίας της περιοχής(αυτο γιατι στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και για να μη μπλέξετε γραφειοκρατικά), οπότε πρώτα επικοινωνία με τη διεύθυνση για το τι χαρτιά χρειάζεστε και μετά ειτε μεταβίβαση ειτε απόσυρση.

Επεξ/σία από Thulogur
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Doubt είπε

Ξεθάβω το παρόν για να ρωτήσω για ανάλογη περίπτωση. Ο πατέρας μου απεβίωσε το 2003 κι ένα αγροτικό αυτοκίνητο που είχε στο όνομα του δεν μπήκε στην αποδοχή κληρονομιάς. Το όχημα το χρησιμοποιεί ξάδελφος στο χωριό, ο οποίος πληρώνει και τα έξοδα του κανονικά (ΚΤΕΟ, τέλη, ασφάλεια). Επειδή το όχημα είναι πλέον 30 ετών και βάλε, αν κάποια στιγμή μας είναι πλέον άχρηστο, τι κάνουμε;

Μπλέκουμε με συμβολαιογράφους, εφορίες και δεν συμμαζεύεται; Σταματάμε να πληρώνουμε και το δίνουμε για παλιοσίδερα ή το αφήνουμε να σαπίσει; Υπάρχει κάποιος εύκολος και νόμιμος τρόπος να ξεμπερδέψουμε με δαύτο;

Κληρονόμοι έχουμε μείνει εγώ κι ο αδελφός μου, αμφότεροι μένουμε στην Αθήνα και δεν έχουμε καμιά σχέση με αγροτικές εργασίες.

Eπειδη είναι επαγγελματικο δεν είμαι σιγουρος αλλα ΙΧ θανοντος παει αμμεσα στην συζυγο χωρις να απαιτείται αποδοχή κληρονομιας πρωτα με κοστος καπου στα 60 ευρω για αλλαγη αδειας κυκλοφοριας .Ετσι ειχε γινει πριν 5-8  χρονια που πεθανε ο πεθερος μου και το αυτοκινητο πηγε στην πεθερα μου που μετα το πουλησε. Φυσικα στο  ενδιαμεσο το ασφαλισε.

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 13/9/2012 στις 9:22 ΠΜ, apd453 είπε

Γνωστός που οδηγούσε το αμάξι του πατέρα του (έτσι νόμιζε). Το αμάξι είναι στο όνομα του παππού του (έχει πεθάνει εδώ και 10 χρόνια) και ο πατέρας του πέθανε πρόσφατα too. Έχουν βγει αρκετές καταδικαστικές στον παππού από απλήρωτες κλήσεις από όταν το οδηγούσε ο παππούς και ο πατέρας του. Το αμάξι είναι πολύ παλιό και φέρει στη δεξιά πόρτα τρύπα από όπλο. Ο πατέρας του είχε πει ότι γίνει μια μέρα κατά λάθος στο κυνήγι αλλά ο πατέρας του δεν ήταν ποτέ κυνηγός.

Εγώ του είπα καλού κακού να βγάλει πινακίδες, να το λούσει με βενζίνη και να το πυρπολήσει.

υποθετω τωρα πια θα εχει πεθανει και ο φιλος σου.

• Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...