Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Ισχύει ότι στους ελευθέρους επαγγελματίες το Φ.Π.Α. σε προιοντα που αγοράζουν τους επιστρέφετε?

Και επιστρέφετε ολόκληρο το 23%?

Δηλαδή αν αγοράσω κάτι που κοστίζει 100€ (μαζί με Φ.Π.Α. 23%) και είμαι ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρω πίσω 23€?

Δημοσ.

Όχι.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ανάλογα με τα έσοδά του, αποδίδει στο τέλος κάθε τριμήνου, τον ΦΠΑ που εισέπραξε από τους πελάτες του. 

Ας πούμε ότι έκανες δουλειές από τις οποίες εισέπραξες 1230€, στο τέλος του τριμήνου θα πας εφορία και θα πεις, ορίστε παιδιά, έφερα τα 230€ που εισέπραξα για πάρτη σας απ τον ταδε πελάτη. Στωωωωω, θα σου πει ο εφοριακός και θα φύγεις. 

Αν εσύ αγοράσεις κάτι απαραίτητο για τη δουλειά σου, πχ ένα λάπτοπ, που κάνει 1230€ (τι σύμπτωση!) με τιμολόγιο, τότε, ο ΦΠΑ που πλήρωσες στον καταστηματάρχη που σου πούλησε το λαπτοπ, θ αφαιρεθεί απ το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις στο τέλος του τριμήνου, στο παράδειγμά μας, 230€ ΦΠΑ το λαπτοπ, 230€ πρέπει να δώσεις εσύ στην εφορία απ τον τάδε πελάτη, άρα 230-230= 0€ δεν πληρώνεις τίποτα. 

Λεφτά στο χέρι δεν παίζει να πάρεις, μη το σκέφτεσαι έτσι. 

Αν εσύ δεν κάνεις καμία δουλειά στο τρίμηνο (δηλαδή έχεις 23% του 0 =  0€ ΦΠΑ ν αποδώσεις στο τέλος του τριμήνου) και αγοράσεις το ίδιο λάπτοπ, στην περιοδική σου θα έχει ένα πεδίο που θα λεει -230, που σημαίνει οτι αυτό το ποσό κάποτε θα αφαιρεθεί απ το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις, αλλά λεφτά πίσω, γιοκ.

• Like 6
Δημοσ.

Όχι.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ανάλογα με τα έσοδά του, αποδίδει στο τέλος κάθε τριμήνου, τον ΦΠΑ που εισέπραξε από τους πελάτες του. 

Ας πούμε ότι έκανες δουλειές από τις οποίες εισέπραξες 1230€, στο τέλος του τριμήνου θα πας εφορία και θα πεις, ορίστε παιδιά, έφερα τα 230€ που εισέπραξα για πάρτη σας απ τον ταδε πελάτη. Στωωωωω, θα σου πει ο εφοριακός και θα φύγεις. 

Αν εσύ αγοράσεις κάτι απαραίτητο για τη δουλειά σου, πχ ένα λάπτοπ, που κάνει 1230€ (τι σύμπτωση!) με τιμολόγιο, τότε, ο ΦΠΑ που πλήρωσες στον καταστηματάρχη που σου πούλησε το λαπτοπ, θ αφαιρεθεί απ το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις στο τέλος του τριμήνου, στο παράδειγμά μας, 230€ ΦΠΑ το λαπτοπ, 230€ πρέπει να δώσεις εσύ στην εφορία απ τον τάδε πελάτη, άρα 230-230= 0€ δεν πληρώνεις τίποτα. 

Λεφτά στο χέρι δεν παίζει να πάρεις, μη το σκέφτεσαι έτσι. 

Αν εσύ δεν κάνεις καμία δουλειά στο τρίμηνο (δηλαδή έχεις 23% του 0 =  0€ ΦΠΑ ν αποδώσεις στο τέλος του τριμήνου) και αγοράσεις το ίδιο λάπτοπ, στην περιοδική σου θα έχει ένα πεδίο που θα λεει -230, που σημαίνει οτι αυτό το ποσό κάποτε θα αφαιρεθεί απ το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις, αλλά λεφτά πίσω, γιοκ.

Οπότε με λίγα λόγια οτιδήποτε δηλώνεις απαραίτητο για την επιχείρηση σου όπως το λάπτοπ που ανέφερες, πληρώνεις λιγότερα μετά στους φόρους. Όποτε είναι σαν να μην πληρώνεις το ΦΠΑ. 

Δημοσ.

Οπότε με λίγα λόγια οτιδήποτε δηλώνεις απαραίτητο για την επιχείρηση σου όπως το λάπτοπ που ανέφερες, πληρώνεις λιγότερα μετά στους φόρους. Όποτε είναι σαν να μην πληρώνεις το ΦΠΑ. 

Ουσιαστικά στην εφορία πληρώνεις την διαφορά. Δεν παίρνεις κάτι πίσω, απλώς σου μένουν περισσότερα χρήματα στο χέρι.

Δημοσ.

Ουσιαστικά στην εφορία πληρώνεις την διαφορά. Δεν παίρνεις κάτι πίσω, απλώς σου μένουν περισσότερα χρήματα στο χέρι.

Το ίδιο πράγμα μου φαίνεται ότι είναι.

Ας πούμε πχ ότι εγώ είμαι τεχνικός υπολογιστών, ελεύθερος επαγγελματιάς και αυτό το τρίμηνο έβγαλα σύνολο 1.000 εκ των οποίων τα  230 ευρώ ήταν το Φ.Π.Α. το οποίο πρέπει να δώσω στην εφορία και έτυχε να αγόρασα ένα λαπτοπ αξίας 1.000 ευρώ το οποίο είχε και αυτό 230 ευρώ Φ.Π.Α. οπότε στην τελική Φ.Π.Α. δεν δίνω άρα είναι σαν να παιρνώ το Φ.Π.Α πίσω από το λαπτοπ που αγόρασα

Δημοσ.

Αυστηρά επαγγελματικές δαπάνες. Και ετοιμάσου στον πρώτο έλεγχο τα μισά από αυτά που έχεις δηλώσει ως τέτοιες να μην αναγνωριστούν από τον έφορο και να φας και πρόστιμο.

Δημοσ.

Το ίδιο πράγμα μου φαίνεται ότι είναι.

Ας πούμε πχ ότι εγώ είμαι τεχνικός υπολογιστών, ελεύθερος επαγγελματιάς και αυτό το τρίμηνο έβγαλα σύνολο 1.000 εκ των οποίων τα  230 ευρώ ήταν το Φ.Π.Α. το οποίο πρέπει να δώσω στην εφορία και έτυχε να αγόρασα ένα λαπτοπ αξίας 1.000 ευρώ το οποίο είχε και αυτό 230 ευρώ Φ.Π.Α. οπότε στην τελική Φ.Π.Α. δεν δίνω άρα είναι σαν να παιρνώ το Φ.Π.Α πίσω από το λαπτοπ που αγόρασα

Ακριβως ετσι ειναι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτάχτε να δείτε, ζήτησα μια εξυπηρέτηση από έναν ελεύθερό επαγγελματία, αγόρασα μια συσκευή η οποία έκανε χχχευρώ με τιμολόγιο στο όνομα του ώστε να το αγοράσω φτηνότερα και τώρα του ζητάω τα χρήματα του Φ.Π.Α. και μου τα μασάει, και μου λέει ότι μόνο τα μισά μπορώ να σου δώσω πίσω και ότι χρειάζομαι και γω χρήματα να πληρώσω την εφορία και μπλα μπλα.

Στην τελική αν αληθεύουν αυτά που μου είπατε πολύ απλά ο τυπάς πάει να με κλέψει ή να βγάλει χρήματα από μένα.

Σωστά? 

Επεξ/σία από MariosX
Δημοσ.

Κοιτάχτε να δείτε, ζήτησα μια εξυπηρέτηση από έναν ελεύθερό επαγγελματία, αγόρασα μια συσκευή η οποία έκανε 518ευρώ με τιμολόγιο στο όνομα του ώστε να το αγοράσω φτηνότερα και τώρα του ζητάω τα χρήματα του Φ.Π.Α. και μου τα μασάει, και μου λέει ότι μόνο τα μισά μπορώ να σου δώσω πίσω και ότι χρειάζομαι και γω χρήματα να πληρώσω την εφορία και μπλα μπλα.

Στην τελική αν αληθεύουν αυτά που μου είπατε πολύ απλά ο τυπάς πάει να με κλέψει ή να βγάλει χρήματα από μένα.

Σωστά? 

Δεν παει να σε κλέψει, ισα ισα σου εκανε εξυπηρέτηση για να το παρεις χονδρική, εσυ τώρα θέλεις να σου αφαιρέσει και τον φπα?

Δημοσ.

Δεν παει να σε κλέψει, ισα ισα σου εκανε εξυπηρέτηση για να το παρεις χονδρική, εσυ τώρα θέλεις να σου αφαιρέσει και τον φπα?

Μα είτε με απόδειξη το έπαιρνα είτε με τιμολόγιο τα ίδια λεφτά πλήρωνα, υποτίθετε πως από την στιγμή που το αγόρασα με τιμολόγιο στο όνομα του θα μου δίνε το ΦΠΑ πίσω (για εξυπηρέτηση) και εφόσον είναι όπως τα λέτε πρέπει να μου δώσει 119 ευρώ πίσω (το ΦΠΑ).

Edit: Μπερδεύτηκα στο προηγούμενο post και το γράψα λάθος. Με λίγα λόγια  ζήτησα μια εξυπηρέτηση, να αγοράσω κάτι με τιμολόγιο ώστε να γλιτώσω κάποια χρήματα. Μου είπατε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα προϊόντα που αγοράζουν παίρνουν το ΦΠΑ πίσω  (στην συγκεκριμένη περιπτώση 119 ευρώ).

Σε περίπτωση που μου δώσει 50 ευρώ τα υπόλοιπά μπαίνουν στην τσέπη του

Δημοσ.

Και τι πάει να πει χονδρική; πλήρωσε ο ts μέρος του ΦΠΑ που θα πρεπε να αποδώσει ο ίδιος; Γιατί; τι είδους εξυπηρέτηση του έκανε;

Ίσα-ίσα, μάλλον o ts του έκανε εξυπηρέτηση και πιάστηκε κώτσο

Δημοσ.

Μπορεί να μην του βγήκαν τα έσοδα. Αν δεν έχει ΦΠΑ να πληρώσει στο τέλος του τριμήνου, αυτά τα 119€ θα φύγουν απ την τσέπη του, δε το βλέπω λογικό να στα δώσει με την προοπτική ότι κάποτε στο 2 τρίμηνο του 14 ίσως αφαιρεθούν απ το ΦΠΑ του. Οπότε και τα μισά να σου δώσει, πάλι ευχαριστώ πρέπει να πεις, μια και είναι εξυπηρέτηση, δεν έχει καμία υποχρέωση να κάνει αυτό που έκανε.

Απ την άλλη μπορεί να θέλει να φάει τα μισά. Αυτό το ξέρεις εσύ που τον γνωρίζεις σαν χαρακτήρα, όχι εμείς. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι πάει να σε ρίξει, υπάρχει και η από πάνω εξήγηση.

Δημοσ.

Ρε παιδιά τι λέτε;σοβαρά τώρα; τι τον νοιάζει αν του βγήκαν τα έξοδα;

MariosX, το ότι σου αγόρασε κάτι χονδρική είχε καμία επίπτωση στην τιμή ή αφορούσε προϊόν που δεν πωλείται λιανικως;

Υποθέτω πώς όχι...

Απλά λοιπόν τότε εσύ έκανες εξυπηρέτηση, στον "φίλο"σου που σε ρίχνει.-

Δημοσ.

Μπερδεύτηκα στο προ-προηγούμενο post και το γράψα λάθος. Με λίγα λόγια  ζήτησα μια εξυπηρέτηση, να αγοράσω κάτι με τιμολόγιο ώστε να γλιτώσω κάποια χρήματα. Μου είπατε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα προϊόντα που αγοράζουν παίρνουν το ΦΠΑ πίσω  (στην συγκεκριμένη περιπτώση 119 ευρώ).

Σε περίπτωση που μου δώσει 50 ευρώ ας πούμε τα υπόλοιπά μπαίνουν στην τσέπη του

Άρα με κλέβει

Ρε παιδιά τι λέτε;σοβαρά τώρα; τι τον νοιάζει αν του βγήκαν τα έξοδα;

MariosX, το ότι σου αγόρασε κάτι χονδρική είχε καμία επίπτωση στην τιμή ή αφορούσε προϊόν που δεν πωλείται λιανικως;
Υποθέτω πώς όχι...

Απλά λοιπόν τότε εσύ έκανες εξυπηρέτηση, στον "φίλο"σου που σε ρίχνει.-

Είτε με απόδειξη είτε με τιμολόγιο τα ίδια λεφτά έδινα.

Δημοσ.

Κανείς δεν παίρνει πίσω τίποτα, όταν καταλάβετε αυτό, συζητάμε για τα υπόλοιπα.

@qsis ο OP έβαλε εταιρεία άλλου ν αγοράσει κάτι εκ μέρους του, μου εξηγείς πως ο 1ος έκανε εξυπηρέτηση στον 2ο;

EDIT, έγραψα τα νούμερα ανάποδα και το διόρθωσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...