Constant1ne Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν. Στις περισσότερες δουλειές αν μπορείς να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά, θέλεις πραγματικά να την κάνεις και ασχολείσαι και απο μόνος σου τότε έχεις αυτό που χρειάζεται για να σε προσλάβουν. Τα πτυχία είναι διαβατήρια. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν αλλά σχεδόν κανένας δε νοιάζεται για το πόσο καλό ήταν το ίδρυμα στο οποίο σπούδασες, αν τηρείς τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις μετράει το να έχεις βγάλει κάποιο από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά δεν είναι κανόνας. Ειδικά η προσωπική ενασχόληση με το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τι με νοιάζει αν κάποτε εξετάστηκες σε μια δύσκολη ύλη αν δε σε νοιάζει αφού μετά απο μερικά χρόνια δε θα θυμάσαι τίποτα. Τα υπόλοιπα είναι κομπλεξισμοί για εσωτερική κατανάλωση. Στο cern στο οποίο αναφέρθηκε, ο απόφοιτος ΤΕΙ αντιμετωπίζεται ως μηχανικός btw και αν τους κάνει και δεν είναι απλά κάποιος που πέρασε τα μαθήματα με το ζόρι και έκει τελείωσε η όποια σχέση του με τον τομέα του, θα τον πάρουν κι ας μην έχει βγάλει το ΕΜΠ και μιλάω από προσωπική εμπειρία. Ολά αυτά πάντα με επαγγελματική σκοπιά. Ακαδημαϊκά ισχύουν άλλα.
g2econdo Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν. Στις περισσότερες δουλειές αν μπορείς να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά, θέλεις πραγματικά να την κάνεις και ασχολείσαι και απο μόνος σου τότε έχεις αυτό που χρειάζεται για να σε προσλάβουν. Τα πτυχία είναι διαβατήρια. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν αλλά σχεδόν κανένας δε νοιάζεται για το πόσο καλό ήταν το ίδρυμα στο οποίο σπούδασες, αν τηρείς τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις μετράει το να έχεις βγάλει κάποιο από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά δεν είναι κανόνας. Ειδικά η προσωπική ενασχόληση με το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τι με νοιάζει αν κάποτε εξετάστηκες σε μια δύσκολη ύλη αν δε σε νοιάζει αφού μετά απο μερικά χρόνια δε θα θυμάσαι τίποτα. Τα υπόλοιπα είναι κομπλεξισμοί για εσωτερική κατανάλωση. Στο cern στο οποίο αναφέρθηκε, ο απόφοιτος ΤΕΙ αντιμετωπίζεται ως μηχανικός btw και αν τους κάνει και δεν είναι απλά κάποιος που πέρασε τα μαθήματα με το ζόρι και έκει τελείωσε η όποια σχέση του με τον τομέα του, θα τον πάρουν κι ας μην έχει βγάλει το ΕΜΠ και μιλάω από προσωπική εμπειρία. Ολά αυτά πάντα με επαγγελματική σκοπιά. Ακαδημαϊκά ισχύουν άλλα. Ως μηχανικός αντιμετωπίζετε ο φωτογράφος; Διάβασες τι έγραψα; Σε όλα τα άλλα συμφωνώ.
Constant1ne Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Ως μηχανικός αντιμετωπίζετε ο φωτογράφος; Διάβασες τι έγραψα; Σε όλα τα άλλα συμφωνώ. Δεν το είπα ως απάντηση, απλά το ανέφερα με αυτή την αφορμή. 1
LongTom Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Κάνεις κάτι θεωρητικό? Διότι π.χ. στο cern μέχρι και το φωτογράφο που στείλαμε, τον πρακτικάριο από το ΤΕΙ, τον κράτησαν. Γενικά απόφοιτοι τμήματος θετικών επιστημών Καπ. και Μετσόβιο έχουμε πολύ respect και μου κάνει εντύπωση αυτό που λες, όχι ότι δεν το πιστεύω. Απόφοιτος Ελ πανεπιστημίου(πέρασα και από ΤΕΙ) και MSc εξωτερικού, αυτά που έγραψα τα άκουσα ο ίδιος. Μην αρχίζεις σε παρακαλώ το strawman logic,διότι ποτέ δεν έγραψα ότι κάθε απόφοιτος Ελ πανεπιστημίου == ανίκανος ηλίθιος. Επίσης ξέρω ότι ένας σεβαστός αριθμός Ελ εξωτερικού έχουν συναντήσει αυτά τα σχόλια που αναφέρω. Τώρα πόσο respect έχετε δεν το ξέρω,διότι ποτέ δεν έχω ακούσει κανέναν να αναφέρεται στα 2 συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Έχω ακούσει για άλλα εξωτερικού(ETH,DTU,Lund,Munich Uni,Imperial κ.ο.κ) σε συζητήσεις για επάρκεια/αποφοίτους κ.ο.κ,αλλά ποτέ δεν άκουσα κανέναν να αναφέρει θετικά Ελ πανεπιστήμια.Ίσως ισχύει για κάποιους κάπου,αλλά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τίποτα σχετικό,αντίθετα με την έντονη "αρνητίλα". Επίσης στο CERN η κατάσταση,από όσο ξέρω,έχει να κάνει με το ότι πρέπει να πάρουν και κάποιους από Ελλάδα λόγω του ότι πληρώνουμε.Δεν είναι καθαρά θέμα ικανοτήτων,αλλά και πολιτικής.
xifiassamsung Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 αλλά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τίποτα σχετικό,αντίθετα με την έντονη "αρνητίλα". Αυτο ενδεχεται να εχει κ αλλες προεκτασεις περαν του επιπεδου αποφοιτων, γενικοτερα οσο αφορα το οικονομικο στατους της χωρας κ την γενικοτερη απαξιωση της.Μου ειναι λιγο δυσκολο να πιστεψω οτι ενας φοιτητης που περασε ολα τα μαθηματα του στη ζουλα κ με "πλαγιους" τροπους φτιαχνει βαλιτσες να σπουδασει εξω.Οχι λογω "τσιπας" αλλα γιατι εχει κ τροπο/μεσο να καβατζωθει χωρις τιτλους. Αντιθετα εχω πολλα παραδειγματα συμφοιτητων που ειναι τζιμανια κ πηγαν εξω για μεταπτυχιακα/η κ καριερα.
doctor_667 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Μιλώντας για σοβαρά πανεπιστήμια και όχι Βουλγαρίας-Αγγλίας που αγοράζεις τίτλο: Εκεί η διαφορά είναι ότι είτε μαθαίνεις είτε παίρνεις πούλο.Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Στο Ελ σύστημα η συντριπτική πλειοψηφία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, χρησιμοποίησε το σάπιο σύστημα να περάσει μαθήματα. Είτε αυτό λέγεται αντιγραφή,είτε γλύψιμο καθηγητή είτε κομματοσκυλικές δραστηριότητες,η ουσία είναι ότι δεν άξιζαν τον τίτλο. Οι γνώσεις επίσης που πήραν είναι πολύ λιγότερες από ότι οι συνάδελφοι τους στο εξωτερικό,παρά τον έξτρα χρόνο που φοίτησαν(εάν είναι στην "τυχερή" μειοψηφία και έκαναν 4 χρόνια). Να μην αναφερθώ στο ότι κάποια skills τα αποκτάς μόνον εφόσον έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό,κάτι που ποτέ δεν γίνεται εν Ελλάδι... Έτσι δεν είναι διόλου απίθανο που στο εξωτερικό δεν έχουν και πολύ υπόληψη τις γνώσεις αποφοίτων Ελ πανεπιστημίων(όπως το άκουσα ο ίδιος να αναφέρεται από τον πρύτανη του μεταπτυχιακού μου στο (high ranking)ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που ήμουν και ξέρω από πρώτο χέρι ότι πιστεύει ένα σημαντικό μέρος της "βιομηχανίας" εδώ). To bold δεν ισχύει απαραίτητα πάντως, στο λέει αυτό κάποιος πεμπτοετής φοιτητής σε μάστερ που είναι 2 χρόνια. Και ορθά, δεν καταλαβαίνω πέρα από κάποιο όριο για ακραίες περιπτώσεις γιατί να υπάρχουν περιορισμοί. Επίσης ποτέ δεν άκουσα στον ακαδημαϊκό τομέα κανένα να σχολιάζει κάποιο πανεπιστήμιο για τα καλύτερα/χειρότερα εφόδια που έχει δώσει σε φοιτητή. Νομίζω ότι όλοι αποδέχονται ότι όταν είσαι εκεί σημαίνει σε θεωρούν ικανό να ανταπεξέλθεις και τέλος. Ίσως σε πιο ελιτίστικα (τύπου Oxbridge) να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές.
LongTom Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Αυτο ενδεχεται να εχει κ αλλες προεκτασεις περαν του επιπεδου αποφοιτων, γενικοτερα οσο αφορα το οικονομικο στατους της χωρας κ την γενικοτερη απαξιωση της.Μου ειναι λιγο δυσκολο να πιστεψω οτι ενας φοιτητης που περασε ολα τα μαθηματα του στη ζουλα κ με "πλαγιους" τροπους φτιαχνει βαλιτσες να σπουδασει εξω.Οχι λογω "τσιπας" αλλα γιατι εχει κ τροπο/μεσο να καβατζωθει χωρις τιτλους. Αντιθετα εχω πολλα παραδειγματα συμφοιτητων που ειναι τζιμανια κ πηγαν εξω για μεταπτυχιακα/η κ καριερα. Δεν μιλάω με ακραία παραδείγματα,αλλά στο ότι πολλοί αντέγραψαν(έκλεψαν/παρακάλεσαν) σε σεβαστό αριθμό μαθημάτων και έτσι δεν έχουν τις γνώσεις ενός τύπου που έβγαλε πανεπιστήμιο που δεν παίζουν αυτά. Προσωπικά και εγώ έβγαλα Ελ πανεπιστήμιο και ήρθα στα εξωτερικά για μεταπτυχιακό και μετά καριέρα. Δεν είναι τίποτα τρομερό να γίνει,δεν σημαίνει όμως ότι μετά το πτυχίο είχα(και ο μέσος Ελ απόφοιτος) τις ίδιες γνώσεις με έναν που έβγαλε καλό πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το ζουμί. To bold δεν ισχύει απαραίτητα πάντως, στο λέει αυτό κάποιος πεμπτοετής φοιτητής σε μάστερ που είναι 2 χρόνια. Και ορθά, δεν καταλαβαίνω πέρα από κάποιο όριο για ακραίες περιπτώσεις γιατί να υπάρχουν περιορισμοί. Επίσης ποτέ δεν άκουσα στον ακαδημαϊκό τομέα κανένα να σχολιάζει κάποιο πανεπιστήμιο για τα καλύτερα/χειρότερα εφόδια που έχει δώσει σε φοιτητή. Νομίζω ότι όλοι αποδέχονται ότι όταν είσαι εκεί σημαίνει σε θεωρούν ικανό να ανταπεξέλθεις και τέλος. Ίσως σε πιο ελιτίστικα (τύπου Oxbridge) να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό το πεμπτοετής δεν κατάλαβα. Είσαι στο 3+2 του εξωτερικού ή στο πενταετές των πολυτεχνείων που μετράνε σαν "μεταπτυχιακό". Όπως είπα έχω προσωπική εμπειρία,μπορεί να ήταν ελιτισμός κάποιων ακαδημαϊκών και συναδέλφων,αλλά το άκουσα αρκετές φορές. Φυσικά ξέροντας από μέσα την κατάσταση στα πανεπιστήμια της ημεδαπής ποτέ δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα περίεργο που το ανέφεραν,ούτε ποτέ έκανα τον κόπο να το αντικρούσω(διότι είναι σε γενικές γραμμές ήξερα ότι είναι αλήθεια).
Gkostas2007 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια ισχύει ότι υπάρχουν κάποια του εξωτερικού που είναι στα top, ισχύει όμως ότι υπάρχει και η πλειοψηφία (τύπου Queens Mary κλπ), που σκας 30 χιλιάρικα και αγοράζεις το πτυχίο και είναι και σαφώς υποδεέστερα απο πολλά Ελληνικά, που κατά την γνώμη μου πάσχουν κυρίως σε θέμα κομματοκρατίας, εγκαταστάσεων κλπ, παρά σε επίπεδο ακαδημαϊκό. Αυτό το οποίο μέμφομαι είναι ότι υπάρχει η άποψη (και ειδικά στο ελληνικό HR), ότι αν έχεις κάνει μεταπτυχιακό στην Αγγλία, έχεις και καλύτερες γνώσεις και πολλές φορές του βλέπεις να έχουν μια συγκεκριμένη στάση όταν ακούν μεταπτυχιακό απο ΑΣΟΕΕ ή ΕΜΠ. Απο κει και πέρα, νομίζω ότι η πλειοψηφία μας (ανεξαρτήτως γνώσεων κλπ) βιώνουμε σχεδόν καθημερινά έναν εργασιακό μεσαίωνα που οι γονείς μας πχ δεν έζησαν. Όπως είπε και ο φίλος παραπάνω, πας σε πολυεθνική σε φορτώνουν έναν κάρο τίτλους (Junior Assistant Brand Manager) και ουσιαστικά δεν έχεις ωράριο, δεν έχεις ζωή και κάνεις την δουλειά 2 ατόμων, περιμένοντας κάποια στιγμή να γίνεις brand manager και να πάρεις εταιρικό κινητό και αμάξι... Το μόνο καλό εκεί είναι ότι σε πληρώνουν στην ώρα σου Απο την άλλη πας σε ελληνικές εταιρείες, σε πήζουν στην δουλειά ακόμα χειρότερα, δεν πληρώνεσαι καν στην ώρα σου (συνήθως) και στο τέλος μπορεί να φύγεις βράδυ με πολλά χρωστούμενα. Στο δικό μου κλάδο που ήταν η διαφήμιση, είχαμε μάνατζερ-καουμπόυδες που για να το παίξει μάγκας στον πελάτη μας ξεζούμιζε κυριολεκτικά όλους για να έχουμε το πρότζεκτ έτοιμο και νωρίτερα απο το deadline... αποτέλεσμα ολων αυτών; Τσακωμοί μεταξύ μας, δουλειά άρπα κόλλα, ένας πελάτης που αφού έβλεπε ότι η δουλειά μπορεί να βγει πιο γρήγορα, μας πίεζε να βγει ακόμα πιο γρήγορα και στο τέλος, να ξυπνάς το πρωί να πας στην δουλειά και να είσαι με κατάθλιψη... Βέβαια τώρα που ψάχνω για δουλειά και βλέπω να μου κάνουν κάτι προτάσεις για 10ωρα με 600 ευρώ και αν σου αρέσει ή να τρέχω απο assesment σε assesment, να χάνω ολόκληρες μέρες και στο τέλος να μαθαίνω ότι στην μια εταιρεία θέλει βίσμα (και όχι γιατί ειναι συστημένος, αλλά γιατί είναι γιος ή ανηψιός του τάδε) και στην άλλη εταιρεία δεν με πήραν για λίγο, πάλι σε κατάθλιψη πέφτω... Ουσιαστικά λοιπόν η ζωή μας τι είναι; Μια συνεχής μάχη με την ψυχολογία μας; Κοντεύω 30 χρονών και πέρα απο κάποια χρόνια στο προπτυχιακό κομμάτι δεν έχω χαρεί την ζωή μου.
chrisxkar Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Ουσιαστικά λοιπόν η ζωή μας τι είναι; Μια συνεχής μάχη με την ψυχολογία μας; Κοντεύω 30 χρονών και πέρα απο κάποια χρόνια στο προπτυχιακό κομμάτι δεν έχω χαρεί την ζωή μου. Αυτο λεω και εγω ρε φιλε γαμηθηκαμε να τελειωσουμε να κανουμε το μεταπτυχιακο μας σε μια εποχη που δεν εχουμε χαρει καλα καλα την προπτυχιακη ζωη (λογο πιεσης χρονου/ανταγωνισμου/οικονομικων) για να φτασουμε σε σημειο τι? να περνουμε 600-700 εγω θα πω και 800 ευρω και να πρεπει να ειμαστε χαρουμενοι κιολας? (μην πιασω ωραρια,μελλον,υπερωριες, ανυσηχιες θα με κρατησει δεν θα με κρατησει) Κατι τετοια με κανουν να λεω μηπως ηρθε και η δικια μου η ωρα για εξω? 2
the other one Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Και διαβάζω κι εγώ τον πόνο σας σαν προσεχώς πτυχιούχος και με πιάνει ένα ψυχοπλάκωμα... οκ ήξερα πως παίζει γενικά εργασιακός μεσαίωνας αλλά δε περίμενα να το δω και τοσο παραστατικά... απ' ό,τι καταλαβαίνω γενικά η φάση είναι όπου φύγει φύγει δηλαδή 1
alex_000 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Και διαβάζω κι εγώ τον πόνο σας σαν προσεχώς πτυχιούχος και με πιάνει ένα ψυχοπλάκωμα... οκ ήξερα πως παίζει γενικά εργασιακός μεσαίωνας αλλά δε περίμενα να το δω και τοσο παραστατικά... απ' ό,τι καταλαβαίνω γενικά η φάση είναι όπου φύγει φύγει δηλαδή Μην ακούς η διαβάζεις τι λένε οι άλλοι. Να σε νοιάζει μόνο τι είναι αυτό που μπορείς εσύ να προσφέρεις παραπάνω από τους άλλους πτυχιούχους του τμήματος και να συνεχίσεις να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο στην επαγγελματική σου πορεία. αν είσαι copy paste με τους υπόλοιπους, μην παραπονιέσαι αν έχεις τα ίδια προβλήματα. 6
doctor_667 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Αυτό το πεμπτοετής δεν κατάλαβα. Είσαι στο 3+2 του εξωτερικού ή στο πενταετές των πολυτεχνείων που μετράνε σαν "μεταπτυχιακό". Εννοώ ότι είμαι στο 5ο έτος ενός μάστερ που κανονικά είναι 2 χρόνια. Είχα κάνει ένα διάλειμμα 2 χρόνων που ελάχιστα ασχολήθηκα και είχα αφοσιωθεί στη δουλειά (για ένα εξαμηνο δεν πλήρωσα και δίδακτρα, ήμουν κανονικά ξεγραμμένος δηλαδή) και τώρα προσπαθώ να κάνω σιγά σιγά την πτυχιακή. Αν δεν με αφήναν να το κάνω αυτό και απλά με διώχνανε επειδή δεν τελείωσα στα 2 χρόνια, θα είχα χάσει πολλές ευκαιρίες για δουλειά.
Gkostas2007 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Μην ακούς η διαβάζεις τι λένε οι άλλοι. Να σε νοιάζει μόνο τι είναι αυτό που μπορείς εσύ να προσφέρεις παραπάνω από τους άλλους πτυχιούχους του τμήματος και να συνεχίσεις να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο στην επαγγελματική σου πορεία. αν είσαι copy paste με τους υπόλοιπους, μην παραπονιέσαι αν έχεις τα ίδια προβλήματα. Επειδή είμαστε copy paste με τους υπόλοιπους αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλοι τα ίδια προβλήματα και όχι ότι εκεί έξω επικρατεί το χάος χωρίς κανέναν εργασιακό νόμο να ισχύει και χωρίς να υπάρχει στην πράξη κανένα εργασιακό δικαίωμα... "Διάβαζε εσύ να γίνεις καλό πρόβατο" αυτό μου θύμισες 1
alex_000 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2016 Πάντα υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. Η οπτική που βλέπεις τα πράματα έχει πολύ σημασία. Δεν αμφισβητώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας κτλ. Έτσι και εσύ δεν πρέπει να αμφισβητείς ότι όποιος είναι πρόθυμος να κάνει ότι χρειάζεται μπορεί και να ξεχωρίσει από το σωρό, αλλά και να ξεφύγει από την μιζέρια. Δεν μιλάω για "διάβασμα" με την παραδοσιακή έννοια. Είναι σχεδόν άχρηστο. Με το διάβασμα θα ξεχωρίσεις? Είμαι σίγουρος ότι το τοπ 20% κάθε σχολής διαβάζει όλη μέρα. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις