Προς το περιεχόμενο

από που φαίνεται η πελαγίσια...


zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά,

 

τα εκτρεφόμενα ψάρια είναι μια χαρά. Τα φτιάχνουν εταιρίες με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων με πολύ επιστημονικό προσωπικό και γίνονται συνεχώς μετρήσεις και αναλύσεις όλων των παραμέτρων. Επίσης, σκεφτείτε ότι το 80% περίπου της ελληνικής παραγωγής εξάγεται (άλλη μία ασφαλιστική δικλείδα που δεν επιτρέπει σε τυχόν ελληνικό λαμόγιο να κάνει τα δικά του όσον αφορά στην ποιότητα).

Σκεφτείτε και το άλλο: Ότι κρέας έχετε φάει στη ζωή σας (με πραγματικά ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που έχουν συγγενή βοσκό πάνω στα βουνά) είναι εκτρεφόμενο με (αναλογικά με την ιχθυοκαλλιέργεια) μηδαμινούς ελέγχους στις παρεχόμενες τροφές και στην όλη διαδικασία παραγωγής.

Στο διαταύτα:

Το άγριο ψάρι (αυτό που ψαρεύουμε) είναι σαφώς καλύτερο (όπως όλα τα φυσικά πράγματα της φύσης) αλλά πρέπει να ισχύουν κάποιες προυποθέσεις όπως είπα και νωρίτερα.

Το εκτρεφόμενο είναι λίγο μικρότερης αλλά σταθερής ποιότητας, είναι σίγουρα υγιεινό και βασικά ξέρεις τι τρως ακριβώς (δεν πρόκειται να έχεις αρνητικές εκπλήξεις).

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλύτερα εξήγησε εσύ τι λες. Ότι ενώ δεν είναι σε απομονωμένο περιβάλλον έχουν λιγότερο;

Ενημερωτικά μια σημαντική παράμετρος "εισόδου" του υδραργύρου στην θάλασσα είναι μέσω των ποταμών. Και μάντεψε που εκβάλλουν συνήθως τα ποτάμια. Στις ακτές και άρα κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Και by the way "ιχθυοκαλλιεργειες" και "θαλασσες" δεν είναι κάτι συγκρίσιμο αφού οι "ιχθυοκαλλιεργειες" ΕΙΝΑΙ στην θάλασσα (μήλα και πορτοκάλια φάση)

Λεω οτι τα ψαρια στις ανοιχτες θαλασσες κινδυνευουν περισσοτερο απο υδραργυρο, εσυ λες οτι κινδυνευουν περισσοτερο στις ιχθυοκαλλιεργειες? Καλα, δεν υποτιθεται οτι εκει ειναι ελεγχομενη η κατασταση? Ειναι δυνατον να καλλιεργουν ψαρια σε ανελεγκτα και μολυσμενα υδατα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λεω οτι τα ψαρια στις ανοιχτες θαλασσες κινδυνευουν περισσοτερο απο υδραργυρο, εσυ λες οτι κινδυνευουν περισσοτερο στις ιχθυοκαλλιεργειες? Καλα, δεν υποτιθεται οτι εκει ειναι ελεγχομενη η κατασταση? Ειναι δυνατον να καλλιεργουν ψαρια σε ανελεγκτα και μολυσμενα υδατα?

 

Σαφώς και δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλά είπα ότι το "συμπέρασμά" σου, ότι δηλαδή στις ιχθυοκαλλιέργειες τα νερά είναι πιο καθαρά, είναι αστήριχτο. Ακόμα και η απλή λογική μας λέει ότι η ανοιχτή θάλασσα έχει καλύτερες πιθανότητες να είναι καθαρότερη. Εκτός πια αν αναφερόμαστε σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές και για πολύ συγκεκριμένους λόγους (πχ τα σημεία που έκανε παλιά η Γαλλία πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό).

Τώρα για τις άλλες σου ερωτήσεις, τί να πω; Πως ακριβώς μπορεί να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση ως προς τη μόλυνση στους χώρους των καλλιεργιών;

Ελεγχόμενη ως προς το θέμα του ταϊσματος; Ναι, τα ταϊζουν.

Ως προς το θέμα των ασθενειών; Ναι, (υποτίθεται) τα τσεκάρουν και αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο δεν (πρέπει) να δοθούν στην κατανάλωση.

Ότι όμως έχει η θαλασσίτσα της περιοχής, από κολοβακτηρίδια μέχρι και πετρέλαιο, υπάρχει και μέσα στους χώρους εκτροφής.

Τώρα για το αν "είναι δυνατόν να εκτρέφουν ψάρια σε ανέλεγκτα νερά", απλά ασχολίαστο. Πιάσε μόνο την πρόσφατη ειδησεογραφία και απάντησέ μου αν είναι δυνατόν να "ανακυκλώνουν" υλικά τόσο κοντά σε μεγαλούπουλη και με τόσες περιβαλλοντικές παραβάσεις αλλά και παραβάσεις ασφαλείας (που θεωρητικά υποτίθεται ότι είχε πιο πολλούς λόγους να τσεκαριστεί αφού θα μπορούσε να επηρεάσει, όπως και επηρέασε, μερικά εκατομμύρια κόσμο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ αυτά που κατάλαβα είναι πως:

  1. Στα ιχθυτροφεία η ποιότητα είναι σταθερή και είναι υψηλότερη από τα ελεύθερα ψάρια μολυσμένου περιβάλλοντος και χαμηλότερη από ελεύθερα ψάρια καθαρού περιβάλλοντος.
  2. Η σύγχυση προκαλείται επειδή τα ιχθοτροφεία παραμένουν κι αυτά μέσα στην θάλασσα οπότε δέχονται κι αυτά μια ενδεχόμενη μόλυνση. Η απάντηση σε αυτό είναι πως δεν είναι όλες οι περιοχές της θάλασσας το ίδιο μολυσμένες και προφανώς για τα ιχθυοτροφεία έχουν επιλεγεί καθαρές περιοχές όπου γίνονται μετρήσεις ποιότητας του περιβάλλοντος και σε περίπτωση που κάτι αλλάξει τα ψάρια αυτά δεν θα βγουν στην αγορά.
  3. Προυπόθεση για το 2. είναι ο κρατικός έλεγχος και η εντιμότητα των επιχειρηματιών πράγμα για το οποίο δεν είναι και ότι πιο σίγουρο οπότε τελικά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Εγώ αυτά που κατάλαβα είναι πως:

  1. Στα ιχθυτροφεία η ποιότητα είναι σταθερή και είναι υψηλότερη από τα ελεύθερα ψάρια μολυσμένου περιβάλλοντος και χαμηλότερη από ελεύθερα ψάρια καθαρού περιβάλλοντος.
  2. Η σύγχυση προκαλείται επειδή τα ιχθοτροφεία παραμένουν κι αυτά μέσα στην θάλασσα οπότε δέχονται κι αυτά μια ενδεχόμενη μόλυνση. Η απάντηση σε αυτό είναι πως δεν είναι όλες οι περιοχές της θάλασσας το ίδιο μολυσμένες και προφανώς για τα ιχθυοτροφεία έχουν επιλεγεί καθαρές περιοχές όπου γίνονται μετρήσεις ποιότητας του περιβάλλοντος και σε περίπτωση που κάτι αλλάξει τα ψάρια αυτά δεν θα βγουν στην αγορά.
  3. Προυπόθεση για το 2. είναι ο κρατικός έλεγχος και η εντιμότητα των επιχειρηματιών πράγμα για το οποίο δεν είναι και ότι πιο σίγουρο οπότε τελικά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

 

 

Με κάλυψε απόλυτα ο προλαλήσας funbreaker.

 

Μοναδική μου επιφύλαξη ως προς το υπογραμμισμένο είναι ότι επειδή τα ιχθυοτροφεία αναγκαστικά "πρέπει" να πληρούν και κάποιες πρακτικές προϋποθέσεις (περιοχές προστατευμένες από τα καιρικά φαινόμενα άρα κολπίσκοι, προσβασιμότητα άρα εγγύτητα στις ακτές, κλπ) πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι και στα καλύτερα σημεία.

 

Νομίζω όμως ότι καναδυο από εμάς (ο ένας εγώ :o ) το παρακουράσαμε το θέμα στο τελείως off topic αφού η ερώτηση ήταν με τι μοιάζει η αλανιάρα τσιπούρα και όχι αν είναι πιο υγιεινή.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν εις τας εντός θέματος ατραπούς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα χει πει ο sargus που παιζει να ναι κ συναδελφος.. Μια χαρα ειναι τα ψαρια του ιχθυοτροφειου , αφου ζουν σε ελεγχομενες συνθηκες κατω απο αυστηρους ελεγχους.

 

Οπτικα οι δυο κατηγοριες δε ξεχωριζουν, μονο το λιπος ειναι στανταρ αλλα αυτο το βλεπεις μετα την αγορα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο ρύγχος που έχουν ένα σαν λευκό λίπωμα? Ένας ιχθυοπώλης έλεγε πως αυτές που το έχουν, είναι πελαγίσιες!


...μονο το λιπος ειναι στανταρ αλλα αυτο το βλεπεις μετα την αγορα.

Δηλαδή όσες βγάζουν λίπος είναι ιχθυοτροφείου; Βέβαια και τι εννοούμε πως βγάζουν λίπος;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα χει πει ο sargus που παιζει να ναι κ συναδελφος.. Μια χαρα ειναι τα ψαρια του ιχθυοτροφειου , αφου ζουν σε ελεγχομενες συνθηκες κατω απο αυστηρους ελεγχους.

 

Οπτικα οι δυο κατηγοριες δε ξεχωριζουν, μονο το λιπος ειναι στανταρ αλλα αυτο το βλεπεις μετα την αγορα.

 

Εσείς που είστε του χώρου, οι έλεγχοι είναι όντως αυστηροί και τακτικοί ή υπάρχει αυθαιρεσία?

Γιατί όμως είπα και πριν, όλα αυτά τα επιχειρήματα υπέρ των ιχθυοτροφείων έχουν νόημα μόνο αν οι έλεγχοι δεν μόνο θεωρητικοί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί όμως είπα και πριν, όλα αυτά τα επιχειρήματα υπέρ των ιχθυοτροφείων έχουν νόημα μόνο αν οι έλεγχοι δεν μόνο θεωρητικοί.

Μισό... γιατί είμαστε τόσο υπέρ των υχθειοτροφείων, ακόμα και εάν γίνονται αυστηροί έλεγχοι; Το τι τρώνε δεν είμαι μόνο θέμα ελέγχων και τι έχει θεσπιστεί ως νόμιμο! Στην Αμερική είαι νόμιμα τα γενετικώς τροποποιημένα ενώ στην Ευρώπη όχι,  οπότε δημιουργείται το ερώτημα πως, το ότι είναι νόμιμο, σημαίνει πως είναι και υγιεινό; Λέω γω τώρα!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μισό... γιατί είμαστε τόσο υπέρ των υχθειοτροφείων, ακόμα και εάν γίνονται αυστηροί έλεγχοι; Το τι τρώνε δεν είμαι μόνο θέμα ελέγχων και τι έχει θεσπιστεί ως νόμιμο! Στην Αμερική είαι νόμιμα τα γενετικώς τροποποιημένα ενώ στην Ευρώπη όχι,  οπότε δημιουργείται το ερώτημα πως, το ότι είναι νόμιμο, σημαίνει πως είναι και υγιεινό; Λέω γω τώρα!

 

Γιατί ειπώθηκε πως στην θάλασσα υπάρχουν περιπτώσεις με χειρότερο περιβάλλον από τα θεσμοθετημένα όρια που λες ενώ αν είναι ιχθυοτροφείου όπου εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες συνθήκες και οι έλεγχοι τότε είσαι τουλάχιστον σίγουρος για την δεδομένη ποιότητα αποφεύγοντας την αβεβαιότητα των free ψαριών.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...