Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είδα το θέμα με τα συνοικέσια και θυμήθηκα συζήτηση με την λατρεμένη μου πεθερά, ότι δεν έχει φτιάξει ακόμα ολοκληρωμένη προίκα για την κόρη της. Εγώ έχω μείνει με βλέμμα αγελάδας και μισάνοιχτο στόμα να λέω "εεεεε?" και συνεχίζει ότι χρειάζεται περισσότερα λευκά είδη για να συμπληρωθεί, πιό πολλά σεντόνια και πετσέτες, κουρτίνες και διάφορα άλλα.

Υπάρχουν ακόμα αυτά? :eek:

• Like 1
  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Βλέπεται η κόρη της πεθεράς σου?(δεν θυμάμαι πως λέγονται αυτά κουνιάδες, μπατζανάκησσες....). Αν η απάντηση είναι με τίποτα μπορεί και να υπάρχουν.

P.s. Δεύτερο θέμα με πρωταγωνίστρια την πεθερά σου :-D

Δημοσ.

Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν η παραδοσιακή μάνα-νοικοκυρά που δεν έκανε κάτι άλλο στην ζωή της χρειάζεται λόγους αυτό-επιβεβαίωσης. Νιώθουν σαν να έχουν χάσει την ταυτότητά τους όπως ένας δημόσιος υπάλληλος που βγαίνει στην σύνταξη μετά από 30 χρόνια στην ίδια υπηρεσία.

Αυτός είναι ένας τρόπος να μείνει relevant μέχρι να δει εγγόνια. 

• Like 3
Δημοσ.

Υπάρχει η προίκα και η...προίκα (ή "τα προικιά").

Η πρώτη και η οποία αναφέρεται σε φράγκα, οικόπεδα, σπίτια, κλπ έχει ξεφτίσει λίγο (ειδικά με την "έξοδο" της γυναίκας από το σπίτι και την ένταξή της στο εργατικό δυναμικό) με την έννοια ότι τώρα αυτά μπορεί άνετα να υπάρχουν και απ' τις δύο μεριές (γαμπρού και νύφης) ή και από καμία. Πάντα όμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού ακόμα και σχετικά νέων γονέων υπάρχει η σκέψη ότι το κορίτσι "κάτι πρέπει να 'χει".

Τώρα αναφορικά με τα σεμεδάκια και τις διπλόφαρδες πετσέτες υπάρχει ακόμα σε οικογένειες όπου οι γονείς είναι καμιά 60ριά ή 70ριά ή υπάρχουν γιαγιάδες και θείες.

Επειδή όμως το βασικό στοιχείο ήταν πολλά από τα της προίκας να είναι χειροποίητα, σιγά σιγα αυτό ατονεί αφού, κακά τα ψέματα οι νεότερες γενιές δεν την βγάζουν με το βελονάκι στο χέρι.

Και βέβαια, σε πρακτικό πια επίπεδο, δεν έχεις πολλά σημεία σε ένα σημερινό σπίτι να βάλεις πετσετάκια (ευτυχώς ήρθαν οι λεπτές τηλεοράσεις κι έτσι γλυτώσαμε από το σεμεδάκι πάνω στην tv)

• Like 2
Δημοσ.

Γιατί τέτοια επίθεση στις παραδόσεις μας;

Όλοι οι λαοί είναι υπερήφανοι για τις παραδόσεις τους ΟΛΟΙ ακόμη και αυτοί (που σύμφωνα με την δική μας αισθητική και αντίληψη )είναι υποανάπτυκτοι ή κατώτεροι συγκριτικά, πχ αφρικανικοί, ινδοί,πακιστανοί, άραβες

Βλαχαδερό για εμένα δεν είναι αυτός που αγαπά τις παραδόσεις του λαού του αλλά αυτός που τις κατακρίνει γιατι δεν συμφωνούν με τα ξένα (ως προς την δική του καταγωγή) πρότυπά του. (δεν κάνω επίθεση στον συμφορουμιστή που ανέφερε την λέξη εδώ απλά αποτέλεσε αφορμή)

Οι Ινδοί  (που να τους φτάσουμε) στην τοπ επιστημονική τους ομάδα χορέψανε παραδοσιακούς ινδικούς χορούς με το που καταφέρανε να κάνουν επιτυχημένη εκτόξευσή του δορυφόρου τους στον Άρη και αρκετοί απο αυτούς ήταν ντυμένοι με ινδικές παραδοσιακές φορεσιές... όχι ειδικά για να υποκριθούν κάτι απλά γιατι αυτό είναι έτσι ντύνονται και είναι υπερήφανοι για αυτό!!!!

Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι λέω εγώ.

Ουτε που θέλω να φανταστώ το κράξιμο τον ξενολάγνων αν εμείς ποτέ κάναμε κάτι τέτοιο και χορεύαμε καλαματιανό για να το γιορτάσουμε...

Έχουμε αλλοτριωθεί εντελώς παρα την πλούσια παράδοσή μας (και σε πολλά σημεία αρωγό και επιρροή των παραδόσεων των περισσότερων λαών που απλά παραλάξανε έθιμα που πήραν απο τους προγόνους μας) και αντί να είμαστε περήφανοι για αυτό το θεωρούμε βλαχιά....

Και σιγά το πράμα στο κάτω κάτω, η μητέρα θέλει να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης στο στήσιμο σπιτιού για την κόρη της. Θα σας χαλούσε δηλαδή να έχετε έτοιμες κουβέρτες πιάτα κτλ όταν θα ανοίξετε σπίτι με το έτερο ήμισυ χωρίς να χρειαστεί να μπείτε εσείς στα έξοδα και στο ψάξιμο;

Ναι οκ Hollywood wouldn't approve αλλά στα @@ μας.

Και η ειρωνεία ξέρετε ποια είναι ότι το hollywood WOYLD aprove γιατι οι άνθρωποι εκει δεν είναι βλαχαδερά και όχι μόνο σέβονται τις παραδόσεις άλλων λαών εκτός των δικών τους αλλά τους γοητεύουν και προσπαθούν να μοιάσουν και να προσαρμόσουν κάποια απο αυτά τα πολιτιστικά (cultural) στοιχεία στην ζωή τους.

Αλλά αυτοί που κατακρίνουν το κάνουν γιατι το "hollywood" Που έχουν αυτοί στο μυαλό τους σαν πρότυπο δεν θα το αποδεχόταν... ο αγαπημένος τους τραγουδιστής δεν θα έβαζε ποτε σεμεδάκι (και καλά εγώ εχω δεί να είναι και trend παλιότερα αυτό σε μοντέρνα σπίτια στο εξωτερικό )η ο billgates θα έλεγε (κατα την φαντασία τους) "τι βλαχιά ειναι αυτή;"

• Like 5
Δημοσ.

Υπάρχουν καλά έθιμα Mr. Proper, υπάρχουν και κακά έθιμα και παραδόσεις.

Πολλά πράγματα από τον παλιό τρόπο σκέψης είναι απαράδεκτα και τραγελαφικά σήμερα.

Ένα από αυτά είναι και το ότι το κορίτσι πρέπει να έχει τα προικιά της για να γυρίσει να την πάρει ο άντρας.

Δεν είναι το θέμα να έχει το ζευγάρι μαξιλαροθήκες, σεντόνια και πιάτα, κανένα νορμάλ ζευγάρι δεν θα 'λεγε όχι στο να τους κάνει

δώρο η πεθερά είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι. Το θέμα είναι ο χωριάτικος τρόπος σκέψης. Την άλλη θα την πάρεις επειδή την αγαπάς και θέλεις να ζήσεις μαζί της και να κάνεις οικογένεια, όχι επειδή μαζί της έρχονται 5 σεμεδάκια χειροποίητα και 10 αρνιά.

Για όλα υπάρχει ο σωστός χώρος και χρόνος. Παράδειγμα που μου έρχεται τώρα είναι η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, που νομίζω δεν μίλησε κανείς για βλαχιά η χωριατιά για αυτό που είδαμε, αντιθέτως όλοι νιώσαμε περήφανοι για τις παραδοσιακές στολές και χορούς που παρουσιάστηκαν. Αν αντιθέτως, πάρω μια γκλίτσα και βάλω την φουστανέλα και πάω στην ταβέρνα να φάω, λογικό να με κράξουν.

Τα ήθη και έθιμα δεν είναι και δεν θα 'πρεπε να είναι στο απυρόβλητο. Πολλά είναι άθλια, ειδικά σε Ινδία, Πακιστάν κτλ. που ανέφερες.

Η προίκα στα κορίτσια είναι ένα απο αυτά στην Ελλάδα. Αν μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά οι γονείς ένα νέο ζευγάρι, έχει καλώς, αλλά αυτό με την γριά μάνα που πλέκει ολημερίς σεμεδάκια κτλ. είναι γελοίο εν έτει 2015.

• Like 3
Δημοσ.

Είδα το θέμα με τα συνοικέσια και θυμήθηκα συζήτηση με την λατρεμένη μου πεθερά, ότι δεν έχει φτιάξει ακόμα ολοκληρωμένη προίκα για την κόρη της. Εγώ έχω μείνει με βλέμμα αγελάδας και μισάνοιχτο στόμα να λέω "εεεεε?" και συνεχίζει ότι χρειάζεται περισσότερα λευκά είδη για να συμπληρωθεί, πιό πολλά σεντόνια και πετσέτες, κουρτίνες και διάφορα άλλα.

Υπάρχουν ακόμα αυτά? :eek:

Φυσικά και υπάρχουν ακόμα, μόνο το προικοσύμφωνο έχει εκλείψει.

Μήπως όμως ήταν μπηχτή της πεθεράς? Μήπως θεωρεί ότι ο γιος της σε πήρε/θα σε πάρει ξεβράκωτη?

Δημοσ.

Υπάρχουν καλά έθιμα Mr. Proper, υπάρχουν και κακά έθιμα και παραδόσεις.

Πολλά πράγματα από τον παλιό τρόπο σκέψης είναι απαράδεκτα και τραγελαφικά σήμερα.

Ένα από αυτά είναι και το ότι το κορίτσι πρέπει να έχει τα προικιά της για να γυρίσει να την πάρει ο άντρας.

Δεν είναι το θέμα να έχει το ζευγάρι μαξιλαροθήκες, σεντόνια και πιάτα, κανένα νορμάλ ζευγάρι δεν θα 'λεγε όχι στο να τους κάνει

δώρο η πεθερά είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι. Το θέμα είναι ο χωριάτικος τρόπος σκέψης. Την άλλη θα την πάρεις επειδή την αγαπάς και θέλεις να ζήσεις μαζί της και να κάνεις οικογένεια, όχι επειδή μαζί της έρχονται 5 σεμεδάκια χειροποίητα και 10 αρνιά.

Για όλα υπάρχει ο σωστός χώρος και χρόνος. Παράδειγμα που μου έρχεται τώρα είναι η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, που νομίζω δεν μίλησε κανείς για βλαχιά η χωριατιά για αυτό που είδαμε, αντιθέτως όλοι νιώσαμε περήφανοι για τις παραδοσιακές στολές και χορούς που παρουσιάστηκαν. Αν αντιθέτως, πάρω μια γκλίτσα και βάλω την φουστανέλα και πάω στην ταβέρνα να φάω, λογικό να με κράξουν.

Τα ήθη και έθιμα δεν είναι και δεν θα 'πρεπε να είναι στο απυρόβλητο. Πολλά είναι άθλια, ειδικά σε Ινδία, Πακιστάν κτλ. που ανέφερες.

Η προίκα στα κορίτσια είναι ένα απο αυτά στην Ελλάδα. Αν μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά οι γονείς ένα νέο ζευγάρι, έχει καλώς, αλλά αυτό με την γριά μάνα που πλέκει ολημερίς σεμεδάκια κτλ. είναι γελοίο εν έτει 2015.

Δεν νομίζω να έχει τέτοιο σκεπτικό η πεθερά της TS γιατι πολύ απλά θα ζητούσε προίκα απο την TS για να πάρει τον γιό της. πάει αυτό.

Απο εκει και πέρα πιστεύω είναι θέμα ατομικής ελευθερίας και επιλογών όχι παράδοσης....

Όταν δηλαδή βάζουμε την ταμπέλα "προίκα" ειναι κάτι κακό για να πούμε πχ εγώ αυτή δεν παίρνω γιατι ψάχνω μια με προίκα....

αλλά όταν η άλλη χωρίζει κάποιον (ή δεν τον κοιτάει κάν) αν δεν έχει αμάξι τότε απλά ειναι δική της επιλογή ;

Όταν μπορεί να μην επιλέγεις να επιδιώξεις κάτι με μια κοπέλα γιατι δεν έχει τις αναλογίες που θες ;

Είναι υποκριτικό πιστεύω αυτό να τα ρίχνουμε στην προίκα. Δεν φταίει η παράδοση είναι θέμα του κάθε ατόμου οι άνθρωποι κάνουμε επιλογές αυτό είναι όλο... με άλλα λόγια εμένα δεν μου φαίνεται καμία διαφορά μεταξύ του Α που λέει εγώ θα παντρευτώ μόνο αν η γκόμενα έχει προίκα και της Β που σνομπάρει κάποιον επειδή δεν έχει τσέπη ή του Γ που σνομπάρει κάποια επειδή δεν έχει εμφάνιση...

ή νομίζεις επι εποχών που η προίκα ήταν πιο καθιερωμένη δεν παντρευόταν κόσμος χωρίς προίκα απο έρωτα;

Η προίκα σαν καθεστώς δεν αλλάζει κάτι στο όλο σκηνικό πάντα θα υπάρχουν οι ιδιοτελής άνθρωποι είτε με τον θεσμό της προίκας είτε χωρίς και κακά τα ψέματα οι περισσότεροι τέτοιοι είμαστε.... θα παντρευόταν ποτέ η TS αν "ο καλός" της όταν τον γνώρισε δεν ήταν παλικάρι αλλά ήταν χοντρός με φαλάκρα ; (και ας ήταν ο ίδιος άνθρωπος με τον ίδιο χαρακτήρα και ενδιαφέροντα) ... το ίδιο πράμα είναι απλά είμαστε υποκριτές όταν πιστεύουμε πως δεν είναι.

τώρα για τις ενδυματολογικές επιλογές πάλι είναι προϊόν τις βλαχιάς (έτσι όπως την όρισα πιο πάνω)  ο μικρός μου αδερφός κάπου το 2000-2005 (επι εποχλης freestyler ) φορούσε φαρδιά ρούχα που πέφτανε κάτω απο το σώβρακο και διάφορα άλλα τέτοια αστεία και υπήρχαν και μεγαλύτεροι του που το κάνανε αυτό...

και αυτό ήταν αποδεκτό ως lowbap κουλτούρα και έτσι; και δεν είναι αποδεκτή η κουλτούρα της φουστανέλας ας πούμε; γιατι; γιατι το μεν πρώτο το έβγαλε ο 2pac και το δεύτερο το φορούσανε οι παππούδες μας όταν παίζανε την ζωή τους κορόνα γράμματα για την λευτεριά μας; που στο κάτω κάτω είναι πολύ πιο πλούσια κουλτούρα... ζηλεύω τους κρητικούς που ακόμη κρατάνε σε αυτό το θέμα.

άρα 2pac= αντριλίκι gangsta και κούλ και φουστανέλα = καραγκιοζιλίκι; Ο 2pac ήταν μεγαλύτερο αλάνι απο τον καραϊσκάκη;  πλάκα μας κάνεις τώρα;

Ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να ντύνεται όπως θέλει αλλά το να θεωρείς ένα ντύσιμό καραγκιοζιλίκι την στιγμή που αποδέχεσαι άλλου είδους ντυσίματα απλά επειδή μας ήρθαν απο έξω είναι γελοίο.

Ένα σόλο του Άρμστρονγκ έχει μεγαλύτερη μαγκιά και αίγλη απο ένα σόλο του Τσιτσάνη; απλά υποκρισία

• Like 1
Δημοσ.

Οι Ινδοί  (που να τους φτάσουμε) στην τοπ επιστημονική τους ομάδα χορέψανε παραδοσιακούς ινδικούς χορούς με το που καταφέρανε να κάνουν επιτυχημένη εκτόξευσή του δορυφόρου τους στον Άρη και αρκετοί απο αυτούς ήταν ντυμένοι με ινδικές παραδοσιακές φορεσιές... όχι ειδικά για να υποκριθούν κάτι απλά γιατι αυτό είναι έτσι ντύνονται και είναι υπερήφανοι για αυτό!!!!

Να μας το επιβεβαιώσει ο Τοξοβόλος_υκ αυτό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...