Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειναι να μην μπλεξεις με ηλιθιους , να το καταλαβεις αργα δηλαδη.Συζυγος/ο/η που βαζει πανω απο το αντρογυνο την ικανοποιηση των γονεων και γονεις που πατανε στην (οικονομικη συχνα ) αδυναμια για να εχουν το πανω χερι.

• Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Κάτι έλεγε τις προάλλες η μάνα για σεμεδακια και της είπα ότι πουλιέται θα το πουλήσω κακώς τα έφτιαξες, μόνο δε λιποθύμησε.

Πιο πολύ για να το κόψει το είπα γιατί άπαξ και δεν τη φρενάρεις στην αρχή το τραβάει μετά

• Like 2
Δημοσ.

προ μνημονίων κάναν τρελά λεφτά τα χειροποίητα σεμεδάκια πάντως στις λαικές. Και τώρα μπορεί να κάνουν, αλλά ποιός έχει να τα αγοράσει, μουχαχαχα.

• Like 1
Δημοσ.

η μονη προικα που πρεπει να εχει η γυναικα ειναι να εχει ωραιο κωλο μυαλό.

Κι ο κώλος είναι ιδιαίτερα επιθυμητός, αλλά χαλάει με τον καιρό...  :-D

Δημοσ.

Γιατί τέτοια επίθεση στις παραδόσεις μας;

Τα προικιά, δλδ αυτά που περιέγραψε στο πρώτο post η ts, καμία σχέση δεν έχουν με παράδοση. Παράδοση είναι άλλα πράγματα, όπως πχ το να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου.

Τα προικιά, μαζί με την υπόλοιπη προίκα γενικότερα, σε μια παλιότερη εποχή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μην μείνει το κορίτσι της παντρειάς στο ράφι. Από τη στιγμή που γεννιόταν οι γονείς της προσπαθούσαν να μαζέψουν την προίκα της, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να βρεθεί κάποιος να έρθει να τη ζητήσει σε γάμο.

Ε σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος μαμάδες και γιαγιάδες να μαζεύουν μπαούλα ολόκληρα με λευκά είδη, το πιθανότερο είναι η πλειοψηφία(μην πω όλη) της προίκας να πάει στον κάδο ανακύκλωσης όταν έρθει η ώρα. Θες γιατί δεν θα είναι του γούστου του ζευγαριού ή δεν θα είναι της μόδας, θες γιατί θα έχουν γαριάσει μετά από τόσα χρόνια, θες γιατί οι διαστάσεις των κρεβατιών έχουν αλλάξει, κτλ.

Δημοσ.

το μυαλο να δεις πως χαλαει με τον καιρο αν δεν πας καλα οικονομικα η αν της γυαλισει κανας αλλος  .. 

• Like 2
Δημοσ.

Τα προικιά, δλδ αυτά που περιέγραψε στο πρώτο post η ts, καμία σχέση δεν έχουν με παράδοση. Παράδοση είναι άλλα πράγματα, όπως πχ το να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου.

Τα προικιά, μαζί με την υπόλοιπη προίκα γενικότερα, σε μια παλιότερη εποχή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μην μείνει το κορίτσι της παντρειάς στο ράφι. Από τη στιγμή που γεννιόταν οι γονείς της προσπαθούσαν να μαζέψουν την προίκα της, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να βρεθεί κάποιος να έρθει να τη ζητήσει σε γάμο.

Ε σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος μαμάδες και γιαγιάδες να μαζεύουν μπαούλα ολόκληρα με λευκά είδη, το πιθανότερο είναι η πλειοψηφία(μην πω όλη) της προίκας να πάει στον κάδο ανακύκλωσης όταν έρθει η ώρα. Θες γιατί δεν θα είναι του γούστου του ζευγαριού ή δεν θα είναι της μόδας, θες γιατί θα έχουν γαριάσει μετά από τόσα χρόνια, θες γιατί οι διαστάσεις των κρεβατιών έχουν αλλάξει, κτλ.

Τις παραδοσιακές στολές μας τις ξέρεις; ξέρεις γιατι έχουν χρυσά φλουριά οι γυναίκες ; είναι συμβολικό δεν κυκλοφορούσαν όλες με τα χρυσά τους καθημερινά για να αρμέξουν ή να πάρουν νερό απο την βρύση... απλά τους τις φορούσαν όταν ήταν να παντρευτούν σαν προίκα.

Δημοσ.

Α ρε που να ξερατε ποσο θα πιανουν τα χειροποιητα σεμεδακια σε καμια 50ρια χρονια.

Μ αρεσει που ενα Ελληνικο παραδοσιακο χειροποιητο σεμεδακι ειναι καραβλαχια, ενω αν ηταν απο την Γαλλια θα ηταν η απολυτη μορφη τεχνης.

Πραγματικα αν δεν σας αρεσουν καντε τη χαρη στα παιδια σας, αποθηκευστε τα και δωστε τα τους, θα σας ευγνωμονουν.

Δημοσ.

Μ αρεσει που ενα Ελληνικο παραδοσιακο χειροποιητο σεμεδακι ειναι καραβλαχια, ενω αν ηταν απο την Γαλλια θα ηταν η απολυτη μορφη τεχνης.

Απέφευγε να μαντεύεις δημοσίως, δεν το χεις.

• Like 1
Δημοσ.

Κάτι έλεγε τις προάλλες η μάνα για σεμεδακια και της είπα ότι πουλιέται θα το πουλήσω κακώς τα έφτιαξες, μόνο δε λιποθύμησε.

Πιο πολύ για να το κόψει το είπα γιατί άπαξ και δεν τη φρενάρεις στην αρχή το τραβάει μετά

Αχα χαχα χαχαχαχαχα! Σε λατρεύω!

Λίγο οφ τοπικ:

όταν πήγε η αδερφή μου να σπουδάσει στις Σέρρες η μάνα μου όπως ήταν φυσικό μετέφερε στο νέο σπίτι πετσέτες, σεντόνια και μεταξύ άλλων σεμεδακια! Τον πρώτο χρόνο τα άφηνε η αδερφή μου, από τον δεύτερο και μετά και ειδικά όταν ξαναγυρισε έπεφτε καβγας και ούτε να τα βλέπει δεν ήθελε!

Τώρα, για να μπω στη θέμα. Και γω θεωρώ τη προίκα αστείο έθιμο όμως όταν μετακόμισα με τον αρραβωνιαρη μου στο σπίτι των γονιών του, οι καινούργιες πετσέτες που είχε πάρει η μάνα μου για "προίκα" στις κόρες της (συνήθως αγόραζε όταν έβρισκε σε καλές τιμές επώνυμες όπως οι Άνεμος) δε μου επεσαν καθόλου άσχημα!

• Like 1
Δημοσ.

Α ρε που να ξερατε ποσο θα πιανουν τα χειροποιητα σεμεδακια σε καμια 50ρια χρονια.

Πραγματικα αν δεν σας αρεσουν καντε τη χαρη στα παιδια σας, αποθηκευστε τα και δωστε τα τους, θα σας ευγνωμονουν.

Άσε ρε άνθρωπε εδώ θέλει να μου δώσει όταν κάνω παιδί τα φορμακια που φορούσα εγώ τριάντα χρόνια πριν, "Γιατί τι έχουν, μια χαρά είναι, σαν καινούρια "
  • Like 1
Δημοσ.

όταν μετακόμισα με τον αρραβωνιαρη μου στο σπίτι των γονιών του

Οι γονείς μένουν στο ίδιο σπίτι; Πες όχι εκλιπαρώ.

• Like 3
Δημοσ.

Αμοιρη μανα... Της βγηκαν τα ματια της γυναικας να εχει το κατιτις η κορη της, να μην την δωσει μονο με το βρακι στον κωλο και ιδου συμπεριφορα! :P

Δημοσ.

Τις παραδοσιακές στολές μας τις ξέρεις; ξέρεις γιατι έχουν χρυσά φλουριά οι γυναίκες ; είναι συμβολικό δεν κυκλοφορούσαν όλες με τα χρυσά τους καθημερινά για να αρμέξουν ή να πάρουν νερό απο την βρύση... απλά τους τις φορούσαν όταν ήταν να παντρευτούν σαν προίκα.

Σιγα την παραδοση.Καταρχην δεν ειναι Ελληνικη ''παραδοση'' ειναι παγκοσμια και ανθει εκει οπου η ενταξη της γυναικας στη αγορα εργασιας ειναι περιορισμενη.Αφου ειναι ''βαρος'' στην οικογενεια της πρεπει να δωσει μερικες κατσικες η σεμεδακια στον ανδρα κουβαλητη για αντισταθμισμα , για αποζημιωση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...