Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, τα τελευταία χρόνια (από μικρός αρκετά πριν τα 18 μου) "δουλεύω" σε μια αρκετά μεγάλη εταιρία ενός συγγενή μου σαν τεχνικός υπολογιστών.

Πιο πολύ για την πλάκα μου συναρμολογούσα Pc, σύνδεα εκτυπωτες, γενικά ότι κάνει ένας τεχνικός Υ/Η έτσι για κανα χαρτζηλίκη.

Πάνε κοντά 5 χρόνια που κάνω αυτό το πράγμα. Έχω μαζέψει αρκετή πείρα και θα ήθελα να πάω στο εξωτερικό να εργαστώ πάνω σε αυτό τον τομέα.

Αρχικά θέλω να μάθω αν υπάρχει μέλλον σε αυτήν την συγκεκριμένη θέση στο εξωτερικό;

Έχω διαβάσει ότι έξω όλες οι εταιρίες έχουνε και από έναν τέτοιο τεχνικό (σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο προγραμματιστής κάνει μέχρι και καφέ). Ισχύει αυτό; 

Επίσης θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να βάλω στο βιογραφικό μου αυτήν την συγκεκριμένη προυπηρεσία;

Φυσικά επειδή δουλεύω και από ανήλικος αλλά και δουλεύα σε συγγενή μου μόνο για χαρτζηλίκη δεν είχα την απαίτηση να μου κολλάει ένσημα κτλ.

Παρόλα αυτά έχω διαβάσει ότι οι εταιρίες έξω παίρνουν τηλέφωνο για να εξακριβώσουν την προυπηρεσία; Ισχύει κάτι τέτοιο; ΓΙατί αν είναι έτσι τότε δεν θα έχω θέμα.

Δημοσ.

Αυτό που σκέφτηκα και θα σε ρωτούσα, αν και το ανέφερες πάνω κάτω, για όλη αυτή την εμπειρία έχεις ένσημα; Στο εξωτερικό αλλά και γενικά οπου πας θα πρέπει να το αποδείξεις οτι δούλεψες τόσο καιρό.

Οι εταιρείες απ'έξω θα σου ζητήσουν το χαρτί μετεφρασμένο από κάποια υπηρεσία και με σφραγίδα. Ενδέχεται να πάρουν και τηλέφωνο.

Δημοσ.

Εντάξει άρα πρακτικά χάνω την προυπηρεσία.

Παρόλα αυτά δεν με εμποδίζει κανείς να αναφέρω αυτήν την εμπειρία στο βιογραφικό μου έτσι;

Θα κοιτάξω για κάποια Junior δουλειά.

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση; Έχουν ζήτηση τέτοιες δουλιές έξω;

Δημοσ.

Έχουν ζήτηση, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για οτι αναγράφεται στο βιογραφικό.

Αν αναφέρεις εμπειρία χωρίς να έχεις χαρτιά μόνο πρόβλημα θα σου δημιουργήσει αυτό. Ζήτα τουλάχιστον από τον συγγενή να σου γράψει καμιά βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα, από το να μην έχεις τίποτα πάρε αυτό το χαρτί να δείξεις.

Δημοσ.

Να κάνω μια ερώτηση ακόμα;

Ποια πιστεύεται είναι να καλύτερα πτυχία που θα μπορούσα να πάρω για να εμπλουτίσω το βιογραφικό μου;

Κατα προτίμηση τα πιο φτηνά γιατί δεν αντέχω να δώσω πολλά (παράδειγμα το κόστος για να μάθω και να παρω το CCNA μου φαίνεται εκτός πραγματικότητας).

Δημοσ.

Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδιακσία να ανοιγω δικό μου γραφείο.

Είμαι άνθρωπος που θέλει τον συγκεκριμενο μισθό μήνας μπει μήνας βγει και όχι τον έναν μήνα ένα Χ ποσό και τον άλλον ένα Υ ποσό.

Δημοσ.

Έχουν ζήτηση, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για οτι αναγράφεται στο βιογραφικό.

Αν αναφέρεις εμπειρία χωρίς να έχεις χαρτιά μόνο πρόβλημα θα σου δημιουργήσει αυτό. Ζήτα τουλάχιστον από τον συγγενή να σου γράψει καμιά βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα, από το να μην έχεις τίποτα πάρε αυτό το χαρτί να δείξεις.

Εκτός αν θέλει να βρει τον μπελά του ο θείος, δεν το συμβουλεύω. Στο αρχικό μήνυμα αναφέρει ότι "δουλεύει" στην εταιρία του θείου, το δουλεύει το έχει σε εισαγωγικά που κατά 99% σημαίνει ότι δουλεύει μαύρα. Επίσης αναφέρει ότι δούλευε πολύ πριν κλείσει τα 18, δηλαδή ήταν και ανήλικος.

Κατά την γνώμη μου αν θέλεις να αποδείξεις κάποια προϋπηρεσία ξεκίνα άμεσα να δουλεύεις κάπου νόμιμα. Φυσικά θα ξεκινήσεις να μετράς από το 0, γιατί χωρίς νόμιμη προϋπηρεσία είναι σαν να μην έχεις καθόλου προϋπηρεσία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντάξει άρα πρακτικά χάνω την προυπηρεσία.

Παρόλα αυτά δεν με εμποδίζει κανείς να αναφέρω αυτήν την εμπειρία στο βιογραφικό μου έτσι;

Θα κοιτάξω για κάποια Junior δουλειά.

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση; Έχουν ζήτηση τέτοιες δουλιές έξω;

Μην δενεις σχοινι κορδονι τις "συμβουλες" του καθε-προφανως ελαχιστα ενημερωμενου γυρω απο το θεμα.

Πρωτον: Στο CV μπορεις να γραψεις την προυπηρεσια σου, ειτε σου κολλαγαν ενσημα, ειτε οχι.

Δευτερον: Στο interview κανεις δε θα σου ζητησει να αποδειξεις τιποτα εγγραφως (τουλαχιστον εγω που εχω περασει απο καμποσα interviews στο εξωτερικο κανενα HR δεν μου ζητησε επισημα εγγραφα κατα τη διαρκεια των interviews-σε σημειο που πλεον εχω σταματησει να κουβαλαω τον "φακελο" μου στο πρωτο interview, πλην ταυτοτητας).

Αυτος ειναι κι ενας απο τους λογους που σε καλουν να σε δουν απο κοντα αλλωστε, αλλιως θα σου ζητουσαν απλως τα εγγραφα-αποδειξεις προυπηρεσιας και θα σε προσλαμβαναν. Θελουν λοιπον να τσεκαρουν μεταξυ αλλων τις γνωσεις σου και την πειρα σου, κατι που ειναι ζητημα μερικων λεπτων συνεντευξης οταν μιλαμε για τετοια επαγγελματα.

Το μονο προβλημα ισως προκυψει κατα την προσληψη (εκει ναι, ζητουν επισημα εγγραφα για να ανοιξουν τον φακελο σου, αρα θα σου ζητηθουν και οι ασφαλιστικες εισφορες σου), αλλα τοσο στη συνεντευξη οσο και λιγο πριν την προσληψη θα εχεις ξεκαθαρισει απο την πλευρα σου το θεμα της προυπηρεσιας οτι ηταν ανασφαλιστη ωστε να μη δημιουργουνται αναταραξεις την τελευταια στιγμη.

Δεν λεω οτι αποκλειεται να σου ζητησουν εγγραφα κατα τη συνεντευξη, αλλα δεν εχεις να χασεις κατι εξηγωντας πως ειχε η κατασταση και συνεχιζοντας κανονικα τη διαδικασια μιλωντας επι του πρακτεου για τις γνωσεις σου.

Για την προυπηρεσια που εχεις μην ανησυχεις, ειναι αυταποδεικτη και χωρις εγγραφα. Ο ψημενος πανω σε μια δουλεια ξεχωριζει μεσα σε 2-3 λεπτα το πολυ απο εναν που εγραψε στο CV του ψεματα περι προυπηρεσιας που δεν εχει.

ΥΓ. Και προς Θεου, μη βαλεις το συγγενη σου να φτιαξει εγγραφα στα οποια θα βεβαιωνει με υπογραφες και σφραγιδες οτι σε ειχε υπαλληλο. Τετοια "συμβουλη" ουτε στον εχθρο μου δε θα εδινα.

Επεξ/σία από YourTrueLegend
Δημοσ.

Εκτός αν θέλει να βρει τον μπελά του ο θείος, δεν το συμβουλεύω. Στο αρχικό μήνυμα αναφέρει ότι "δουλεύει" στην εταιρία του θείου, το δουλεύει το έχει σε εισαγωγικά που κατά 99% σημαίνει ότι δουλεύει μαύρα. Επίσης αναφέρει ότι δούλευε πολύ πριν κλείσει τα 18, δηλαδή ήταν και ανήλικος.

Κατά την γνώμη μου αν θέλεις να αποδείξεις κάποια προϋπηρεσία ξεκίνα άμεσα να δουλεύεις κάπου νόμιμα. Φυσικά θα ξεκινήσεις να μετράς από το 0, γιατί χωρίς νόμιμη προϋπηρεσία είναι σαν να μην έχεις καθόλου προϋπηρεσία.

Δεν θεωρώ ότι δούλευα μαύρα,

Απλά έβγαζα ένα χαρτζηλίκη.

Έτσι και αλλιώς αμφιβάλλω ότι ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει άνθρωπος που δουλεύει σε εταιρία συγγενή του νόμιμα.

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι χιλλιάδες ανήλικοι πηγαίνουν σε συγγενή και εργάζονται και από όσο θυμάμαι δεν είναι παράνομο.

Μην δενεις σχοινι κορδονι τις "συμβουλες" του καθε-προφανως ελαχιστα ενημερωμενου γυρω απο το θεμα.

Πρωτον: Στο CV μπορεις να γραψεις την προυπηρεσια σου, ειτε σου κολλαγαν ενσημα, ειτε οχι.

Δευτερον: Στο interview κανεις δε θα σου ζητησει να αποδειξεις τιποτα εγγραφως (τουλαχιστον εγω που εχω περασει απο καμποσα interviews στο εξωτερικο κανενα HR δεν μου ζητησε επισημα εγγραφα κατα τη διαρκεια των interviews-σε σημειο που πλεον εχω σταματησει να κουβαλαω τον "φακελο" μου στο πρωτο interview, πλην ταυτοτητας).

Αυτος ειναι κι ενας απο τους λογους που σε καλουν σε interview αλλωστε, αλλιως θα σου ζητουσαν απλως τα εγγραφα-αποδειξεις προυπηρεσιας και θα σε προσλαμβαναν. Το interview γινεται για να τσεκαρουν μεταξυ αλλων τις γνωσεις σου και την πειρα σου, κατι που ειναι ζητημα μερικων λεπτων interview οταν μιλαμε για τετοια επαγγελματα.

Το μονο προβλημα ισως προκυψει κατα την προσληψη (εκει ναι, ζητουν επισημα εγγραφα για να ανοιξουν τον φακελο σου, αρα θα σου ζητηθουν και οι ασφαλιστικες εισφορες σου), αλλα τοσο στη συνεντευξη οσο και λιγο πριν την προσληψη θα εχεις ξεκαθαρισει απο την πλευρα σου το θεμα της προυπηρεσιας οτι ηταν ανασφαλιστη.

Για την προυπηρεσια που εχεις μην ανησυχεις, ειναι αυταποδεικτη και χωρις εγγραφα. Ο ψημενος πανω σε μια δουλεια ξεχωριζει μεσα σε 2-3 λεπτα το πολυ σε ενα interview απο εναν που εγραψε στο CV του ψεματα περι προυπηρεσιας που δεν εχει.

ΥΓ. Και προς Θεου, μη βαλεις το συγγενη σου να φτιαξει εγγραφα στα οποια θα βεβαιωνει με υπογραφες και σφραγιδες οτι σε ειχε υπαλληλο. Τετοια συμβουλη ουτε στον εχθρο μου δε θα εδινα.

Ευχαριστώ πολύ.

Την προυπηρεσία θα την βάλω σίγουρα στο Βιογραφικό μου γιατί αυτήν την στιγμή είναι το μοναδικό προσόν που δίνει κάποια αξία.

Μετά το μόνο που έχω είναι ένα πτυχίο από ΕΠΑΛ.

Ευχαριστώ και πάλι θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου. 

Δημοσ.

Ασχετο... κάποιος που δουλεύει ως ελευθερος επαγγελματίας πως αποδεικνύει προυπηρεσία στο εξωτερικό;

Δημοσ.

Η δουλεια που ξερεις την κανει ακριβως οπως τα πες ενα 15+χρονο...

Αν βρεθει δουλεια στο εξωτερικο με παραπανω χρηματα απ οσα δεινει ο gr θειος στειλε μου ινφο..

Τραβα οαεδ ή λογιστη εταιρειας και πες να σε βαλει σε κανα επιχορηγουμενο προγραμμα..

Να μου λεγες εμαθα monitoring σε οτι sw χρησιμοποιουν ,ξερω να στηνω δικτυο accounts ,sharing ,apache,cisco κτλ να λεγα οκ κατι γινεται..

Δεν εχουν καν δικτυακο printer;ποσα ατομα ειναι η μεγαλη εταιρεία;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...