Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, sagy είπε

Σίγουρα να το ανοίγω από κινητό αλλά και να παίρνω ειδοποίηση όταν χτυπάει κάποιος.Το shelly μπορεί να τα κάνει και τα δύο άλλα στην συνδεσμολογία κολλαω

Επειδή σκέφτομαι να κάνω κι εγώ κάτι αντίστοιχο μόνο που θα ανοίγω τη πόρτα σκανάροντας με το κινητό μου ένα NFC tag σε περίπτωση που έχω ξεχάσει τα κλειδιά μου, βέβαια εγώ θα το κάνω με esp32 και ρελεδάκι 5v αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια.

Για το άνοιγμα είναι πολύ εύκολο, θα χρειαστεί να μιμηθείς τη λειτουργία του μπουτόν στο θυροτηλέφωνο το οποίο ανοίγει την είσοδο. Μία παράλληλη σύνδεση λοιπόν, μιας ΝΟ επαφής του ρελέ, με το μπουτόν του θυροτηλεφώνου, στη δική σου περίπτωση είναι τα δύο άσπρα καλώδια αριστερά, το οποίο ρελέ θα παίρνει εντολή από το esp32 το οποίο θα συνδεδθεί με ΗΑ με αντίστοιχη λειτουργία και δημιουργία μπουτον και μπλα μπλα.

Για την ειδοποίηση είναι λίγο πιο πολύπλοκο, αλλά σαν πρώτη σκέψη μου έρχεται ένας τρόπος με τον οποίο πατώντας το μπουτόν κάτω στην είσοδο ένα esp32 να λαμβάνει σήμα για να στείλει αντίστοιχα ειδοποίηση με έναν απλό αυτοματιστμό στο κινητό σου μέσω ΗΑ.

Επεξ/σία από DrStef
  • Απαντ. 9,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, DrStef είπε

Επειδή σκέφτομαι να κάνω κι εγώ κάτι αντίστοιχο μόνο που θα ανοίγω τη πόρτα σκανάροντας με το κινητό μου ένα NFC tag σε περίπτωση που έχω ξεχάσει τα κλειδιά μου, βέβαια εγώ θα το κάνω με esp32 και ρελεδάκι 5v αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια.

Για το άνοιγμα είναι πολύ εύκολο, θα χρειαστεί να μιμηθείς τη λειτουργία του μπουτόν στο θυροτηλέφωνο το οποίο ανοίγει την είσοδο. Μία παράλληλη σύνδεση λοιπόν, μιας ΝΟ επαφής του ρελέ, με το μπουτόν του θυροτηλεφώνου, στη δική σου περίπτωση είναι τα δύο άσπρα καλώδια αριστερά, το οποίο ρελέ θα παίρνει εντολή από το esp32 το οποίο θα συνδεδθεί με ΗΑ με αντίστοιχη λειτουργία και δημιουργία μπουτον και μπλα μπλα.

Για την ειδοποίηση είναι λίγο πιο πολύπλοκο, αλλά σαν πρώτη σκέψη μου έρχεται ένας τρόπος με τον οποίο πατώντας το μπουτόν κάτω στην είσοδο ένα esp32 να λαμβάνει σήμα για να στείλει αντίστοιχα ειδοποίηση με έναν απλό αυτοματιστμό στο κινητό σου μέσω ΗΑ.

Καλησπέρα. Ίσως και να κάνω λάθος αλλά το κυπρί της πόρτας θέλει 12 AC και όχι DC. Ίσως χρειαστεί και μετασχηματιστής 220V AC σε 12V AC.

Για τις ειδοποιήσεις στο κινητό ίσως χρησιμοποιήσεις και το telegram το οποίο συνεργάζεται με ΗΑ με τον ανάλογο αυτοματισμό.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, leuteris107 είπε

Καλησπέρα. Ίσως και να κάνω λάθος αλλά το κυπρί της πόρτας θέλει 12 AC και όχι DC. Ίσως χρειαστεί και μετασχηματιστής 220V AC σε 12V AC.

Για τις ειδοποιήσεις στο κινητό ίσως χρησιμοποιήσεις και το telegram το οποίο συνεργάζεται με ΗΑ με τον ανάλογο αυτοματισμό.

Ναι, δεν σε περιορίζει κι ούτε σε επηρεάζει πουθενά αυτό, παράλληλα με το μπουτόν συνδέεται μία ανοιχτή επαφή ενός ρελέ 5v, το κύκλωμα τροφοδοσίας του ρελέ και κατ επέκταση του esp είναι ανεξάρτητο από αυτό του θυροτηλεφώνου.

Ένας αυτοματισμός για ειδοποίηση σε κινητό είναι 1 λεπτού υπόθεση να στηθεί στο ΗΑ, το πρόβλημα είναι το trigger που θα λαμβάνει ένας τέτοιος αυτοματισμός, κι αυτό απαιτεί χώρια δεύτερο esp που θα ελέγχει πότε πατήθηκε το μπουτόν κάτω, ή ένας τρόπος το πρώτο esp να λαμβάνει σήμα απ το μπάζερ στο θυροτηλέφωνο και να μην χρειαστεί προσθήκη δεύτερου κάτω στην είσοδο.

Δημοσ.
4 hours ago, jkoukos said:

Το δυσκολότερο κομμάτι τελικής επιλογής των υλικών είναι η κίνηση των τεντών, όπου υπάρχουν διάφορες υλοποιήσεις με μοτέρ αντίστοιχων τεχνικών χαρακτηριστικών και φυσικά ανάλογη τροφοδοσία.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Οι τέντες είναι ηλεκτρικές εδώ και κάποια χρόνια και λειτουργούν απροβληματιστα. Αυτό που θέλω να κάνω ειναι να κλείνουν αυτόματα για την περίπτωση που γίνει μπουρίνι που τα καλοκαίρια είναι συχνό φαινόμενο. Και τις περισσότερες φορές η τέντα μπορεί να είναι κατεβασμένη.

Πρέπει να προσέξω κάτι στους ήδη υπάρχον ηλεκτρικούς μηχανισμούς για να είναι συμβατοί με Shelly?

Όλα τα άλλα θα τα βρω σιγά σιγά.

Αρκεί να καταλάβω την σύνδεση μεταξύ τους (ανεμόμετρο, esp, HA, ενσύρματοι διακόπτες) και αν πρέπει να προσέξω κάτι για τα Shelly που θα συνδεθούν στους ενσύρματος διακόπτες.

Δημοσ.

Το ανεμόμετρο συνδέεται και λειτουργεί μέσω esp. Αυτό με την σειρά του μέσω esphome integration εμφανίζεται στο ΗΑ στο οποίο επίσης εξαφανίζετε το Shelly μέσω του αντίστοιχου δικού του integration.

Με απλά λόγια όλες οι συσκευές είναι ανεξάρτητες και κάθε μία συνδέεται αποκλειστικά με το ΗΑ, μέσω του οποίου υπάρχει έλεγχος με οποιονδήποτε τρόπο ή αυτοματισμό.

To Shelly συνδέεται με τον φυσικό διακόπτη της τέντας.spacer.png

• Like 1
Δημοσ.
17 hours ago, DrStef said:

Αν είναι η κεντρική πόρτα του σπιτιού, καλό θα ήταν να μην το κάνεις.
Καλο το prototyping, καλύτερη η λειτουργική ασφάλεια.

Επειδή και εγώ θέλω κάτι αντίστοιχο (για το άνοιγμα της πόρτας) θα πάω σε Yale που συνδυάζεται και με τον Ajax. Εναλλακτικά, υπάρχει και αυτό (μόνο για Ajax συναγερμό, αλλά, υποθέτω, θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για άλλους).
Όσο για το θυροτηλέφωνο, φαντάζομαι ότι, οποιαδήποτε συσκευή που δέχεται ψυχρή είσοδο ή και μέχρι 24v, θα μπορεί να διαβάσει το μεγάφωνο που χτυπάει όταν πατιέται το κουδούνι στην πόρτα (πατεντάρα :P ).

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, csontheline είπε

Αν είναι η κεντρική πόρτα του σπιτιού, καλό θα ήταν να μην το κάνεις.
Καλο το prototyping, καλύτερη η λειτουργική ασφάλεια.

Επειδή και εγώ θέλω κάτι αντίστοιχο (για το άνοιγμα της πόρτας) θα πάω σε Yale που συνδυάζεται και με τον Ajax. Εναλλακτικά, υπάρχει και αυτό (μόνο για Ajax συναγερμό, αλλά, υποθέτω, θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για άλλους).
Όσο για το θυροτηλέφωνο, φαντάζομαι ότι, οποιαδήποτε συσκευή που δέχεται ψυχρή είσοδο ή και μέχρι 24v, θα μπορεί να διαβάσει το μεγάφωνο που χτυπάει όταν πατιέται το κουδούνι στην πόρτα (πατεντάρα :P ).

Τρομερή ιδέα και πολύ βολική αυτή με το μεγάφωνο, πως δεν το σκέφτηκα, θα με κάνεις να ξηλώνω θυροτηλέφωνα μέσα στο ΣΚ και να πειραματίζομαι. ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...