Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγαπητοί καλησπέρα

Το παλαιό μου πλέον NAS δεν μπορεί να σηκώσει τις τοπικές ανάγκες μου

Βέβαια ούτε το pc μου μπορεί να είναι ανοιχτό μέρα νύχτα....

Αυτή τη στιγμή προσωρινά τη δουλειά κάνει ένα dell optiplex 745 αλλά (φαντάζομαι) καίει τον π@το του

Θέλω να στήσω ένα home file server (με ubuntu server headless) με τις εξής απαιτήσεις:

1) Plex Transcoding. Μόνο με Plex έχω καταφέρει να παίξω μέσω roku υπότιτλους. Το transcoding θα αφορά max 1080p προφανώς

1) File server με ΓΡΗΓΟΡΕΣ gigabit ταχύτητες (τώρα πάνω από 20ΜΒ/sec δε βλέπω...). 

2) Torrent client (χρησιμοποιώ transmission) με μπόλικα connections (vdsl έχω σηκώνει η γραμμή)

3) Minor πράγματα όπως dlna, mrtg κλπ

Σκληρός υπάρχει όπως και κουτί (και κάτι ddr 2 μνήμες) τα άλλα όμως πρέπει να τα αγοράσω

Και εδώ είναι το πρόβλημα : θέλω να κρατήσω το κόστος στησίματος του server στο μικρότερο δυνατό με χαμηλή όσο γίνεται κατανάλωση (24/7 θα είναι εξάλλου)

Σκεφτόμουνα κάτι σε 

AMD A4-4020 (~30€)

fm2 mobo (~40€)

2gb ddr3 ram (~15€)

τροφοδοτικό (σε τι πάω εδώ οεο; σε πχ 80+ silver ~60€ ή σε κάτι φθηνό απλά 80+ σκέτο στα ~30€)

ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑS ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ωστόσο θα μπορεί να κάνει τα ανωτέρω; Προτείνετε κάτι άλλο;

Επεξ/σία από Braveheart1980
  • Like 1
Δημοσ.

Χαμηλή κατανάλωση, φτηνό και amd μόνο κάτι σε AM1 πλατφόρμα θα βρείς αλλά δε ξέρω αν θα είναι αρκετά δυνατό για το transcoding που θες. Σε fm2(+) θα είναι δυνατό αλλά θα καίει παραπάνω

Δημοσ.

Plex Transcoding 1080p ο A4 πολύ αμφιβάλλω αν κάνει, είναι πολύ αδύναμος.

Δημοσ.

Χαμηλή κατανάλωση, φτηνό και amd μόνο κάτι σε AM1 πλατφόρμα θα βρείς αλλά δε ξέρω αν θα είναι αρκετά δυνατό για το transcoding που θες. Σε fm2(+) θα είναι δυνατό αλλά θα καίει παραπάνω

Και Intel να είναι δεν έχω κολλήματα καλέ, πχ το desktop μου έχει i7 κλπ. Για το transcoding πήρα μια πρώτη γεύση δυνατοτήτων από εδώ.

Plex Transcoding 1080p ο A4 πολύ αμφιβάλλω αν κάνει, είναι πολύ αδύναμος.

Τι προτείνεις; i3?

Δημοσ.

Καλή λύση για χαμηλή κατανάλωση και pass Mark κοντά στο διχιλιαρο που χρειάζεσαι για transcoding είναι τα j1900,2900 κτλπ, δεν ξέρω που έχει φτάσει η συγκεκριμένη σειρά τώρα. Πωλούνται μαζί με την Mobo τους. Το μεγάλο αρνητικό είναι ότι αυτές οι Mobo δεν έχουν >4 SATA, οπότε σε περιορίζουν. Από την άλλη όμως έχουν κατανάλωση χώμα και χωράνε σε πολύ μικρά κουτάκια.

Δημοσ.

Εγώ είμαι στα 4-5watt κατανάλωση με linksys wrt1200ac.

Έχει πάνω openwrt variant και τρέχει transmission, dlna, adblock, vpn, samba με usb3.0 και διάφορα άλλα πραγματάκια.

Η ταχύτητα που έχω στο fileserver δίκτυο είναι περί τα 100mb/sec

Δεν έχει plex server παρόλα αυτά όλες οι τηλεοράσεις μου έχουν dlna και βλέπω έτσι ταινίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εγώ για την ίδια ακριβώς λύση πήρα 1151 G4600 , παίζει τα 4Κ video & casual games χωρίς πρόβλημα , ενώ τρέχει PLEX/TORRENTS ταυτόχρονα 

το χρησιμοποιώ σαν συνδιασμό HTPC & HOME SERVER και το έχω συνδεδεμένο πάνω στην τηλεόραση.

πολύ γρήγορος ο G4600 , θα έπερνα τον G4560 αλλά ήθελα την καλύτερη vga που έχει ο 4600 για να παίζουν τα παιδιά κανένα internetoπαίχνιδο , minecraft άνετα.

Για να κρατήσεις χαμηλά κατανάλωση/θερμοκρασία θόρυβο

α) μην βάλεις κάρτα γραφικών , η ενσωματωμένη είναι ήδη overkill για τα παραπανω

β) δίσκους μέχρι 2 , μην το γεμίσεις (κατα την άποψη μου το ssd είναι περιτό)

γ) εγώ έχω βάλει 16GB RAM αλλά και με 8GB θα κάνεις δουλειά άνετα.

δ) κράτα το "γυμνο" μέσα το μηχανημα , ουτε μπιχλιμπίδια , ούτε ανεμιστήρες ούτε τίποτε

ε) εγώ για τροφοδοτικό έχω ένα φθηνό corsair vs450 80+

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

εγώ για την ίδια ακριβώς λύση πήρα 1151 G4600 , παίζει τα 4Κ video & casual games χωρίς πρόβλημα , ενώ τρέχει PLEX/TORRENTS ταυτόχρονα 

το χρησιμοποιώ σαν συνδιασμό HTTP & HOME SERVER και το έχω συνδεδεμένο πάνω στην τηλεόραση.

πολύ γρήγορος ο G4600 , θα έπερνα τον G4560 αλλά ήθελα την καλύτερη vga που έχει ο 4600 για να παίζουν τα παιδιά κανένα internetoπαίχνιδο , minecraft άνετα.

α) μην βάλεις κάρτα γραφικών , η ενσωματωμένη είναι ήδη overkill για τα παραπανω

δ) κράτα το "γυμνο" μέσα το μηχανημα , ουτε μπιχλιμπίδια , ούτε ανεμιστήρες ούτε τίποτε

συμφωνω με τον φιλο σε καποια, διαφωνω σε καποια αλλα.

oi celeron 1150/1151 ειναι μια καλη λυση value for money με σχετικα χαμηλη καταναλωση και καλες επιδοσεις. Ο τωρινος μου σερβερ (την καρδια του οποιου εχω αγορασει β' χερι απο εδω μαλιστα) ειναι o g1820 με passmark 2770. Το καλο με αυτους, σε σχεση με τους J που ειχα αναφερει πιο πριν ειναι οτι μπορεις να βρεις mobos με αρκετες sata (η δικια μου εχει 6).Βεβαιως ακομα και αυτο λυνεται αγοραζοντας καρτουλα controller.

8gb ram ειναι μαλλον οκ, εκτος αν ενδιαφερεσαι να σηκωνεις VM. Ανεμιστηρες οσοι χρειαζονται για να μην υπερθερμαινονται οι σκληροι, αλλα αν το μηχανημα θα ειναι π.χ. σαλονι, τοτε θα πρεπει να προσεξεις τιθα βαλεις για να μην τους ακους. 

Διαφωνω στο θεμα των πολλων σκληρων, διοτι απο καταναλωση προσθετουν ολα και ολα 5watt περιπου οταν ειναι spun up και 0 οταν ειναι spun down.

Για την καρτα γραφικων προφανως συμφωνω οτι δεν χρειαζεται.

Προσωπικα τρεχω unraid και σχεδον παντα οι data σκληροι ειναι spun down και ενεργος ειναι μονο ο cache (ssd) στον οποιον βρισκονται ολα τα apps του λειτουργικου αλλα και τα τορρεντ που seedαρονται. Για να εχεις μια εικονα, το μηχανημα μου σε idle καταναλωνει 40βαττ.

Επαναλαμβανω οτι αν δεν εχεις σκοπο να κανεις transcode >1 streams ταυτοχρονα, δες προς Link.png Site: εδω ή καποια σαν και αυτην. 10w tdp, μαζεμενη σε μεγεθος και αρκετα μικρο κοστος. Φροντισε ομως να δεις ποσες sata εχει (υπαρχουν και αλλες παραλαγες, απλα εδωσα το λινκ για μπουσουλα). Αυτο σημαινει οτι στημενο το μηχανημα κομπλε δεν θα πρεπει να ξεπερναει τα 20-25βαττ καταναλωση, το οποιο ειναι παρα πολυ κοντα στην καταναλωση ενος "ετοιμου" π.χ. synology qnap nas.

Ανεφερες οτι θα τρεχεις ubuntu server headless, οποτε προφανως σε ενδιαφερει το μηχανημα να ειναι χωμενο σε μια ακρη και δεν θα κανει τιποτα αλλο. Ετσι ακριβως ειναι και σε εμενα. Αν εισαι χομπιστας και κατεχεις linux, εχεις πολλες επιλογες. Αν οχι και θες κατι πιο ευκολο και ετοιματζιδικο λειτουργικο, δες προς xpenology, freenas, unraid, openmediavault.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

συμφωνώ χοντρικά , εγώ το έστησα έτσι με την λογική windows10 για htpc & homeserver για να παίζουν ταυτόχρονα κανένα παιχνιδάκι ή να σερφαρουν τα πιτσιρικια στην τηλεόραση. Αν δεν το αξιοποιήσει έτσι στο μέλλον , η δική σου λογική-σύνθεση είναι καλύτερη.

επίσης ρίξε μια ματιά στο GIGABYTE BRIX 3150 το οποίο και αυτό είναι "άνετο" στις επιδόσεις.

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

Καλή λύση για χαμηλή κατανάλωση και pass Mark κοντά στο διχιλιαρο που χρειάζεσαι για transcoding είναι τα j1900,2900 κτλπ, δεν ξέρω που έχει φτάσει η συγκεκριμένη σειρά τώρα. Πωλούνται μαζί με την Mobo τους. Το μεγάλο αρνητικό είναι ότι αυτές οι Mobo δεν έχουν >4 SATA, οπότε σε περιορίζουν. Από την άλλη όμως έχουν κατανάλωση χώμα και χωράνε σε πολύ μικρά κουτάκια.

Δεν μου μοιάζει καθόλου κακή λύση, o J3455 φαίνεται καλός με καλή τιμή στα 10w tdp

Εγώ είμαι στα 4-5watt κατανάλωση με linksys wrt1200ac.

Έχει πάνω openwrt variant και τρέχει transmission, dlna, adblock, vpn, samba με usb3.0 και διάφορα άλλα πραγματάκια.

Η ταχύτητα που έχω στο fileserver δίκτυο είναι περί τα 100mb/sec

Δεν έχει plex server παρόλα αυτά όλες οι τηλεοράσεις μου έχουν dlna και βλέπω έτσι ταινίες.

Έχω cyta οπότε έχω (αναγκαστικά) το δικό τους router. Ναι μπορώ να παίξω σε bridge mode αλλά γενικά δε ξέρω πως αποδίδει στην πράξη

το χρησιμοποιώ σαν συνδιασμό HTPC & HOME SERVER και το έχω συνδεδεμένο πάνω στην τηλεόραση.

Για αυτά που θέλω ο G4560 είναι εξαιρετικό value for money, δε με ενδιαφέρει η απόδοση γραφικών. Μνήμη λες πάρα πολύ πάντως για headless setup που θέλω

συμφωνω με τον φιλο σε καποια, διαφωνω σε καποια αλλα.

oi celeron 1150/1151 ειναι μια καλη λυση value for money με σχετικα χαμηλη καταναλωση και καλες επιδοσεις. Ο τωρινος μου σερβερ (την καρδια του οποιου εχω αγορασει β' χερι απο εδω μαλιστα) ειναι o g1820 με passmark 2770. Το καλο με αυτους, σε σχεση με τους J που ειχα αναφερει πιο πριν ειναι οτι μπορεις να βρεις mobos με αρκετες sata (η δικια μου εχει 6).Βεβαιως ακομα και αυτο λυνεται αγοραζοντας καρτουλα controller.

8gb ram ειναι μαλλον οκ, εκτος αν ενδιαφερεσαι να σηκωνεις VM. Ανεμιστηρες οσοι χρειαζονται για να μην υπερθερμαινονται οι σκληροι, αλλα αν το μηχανημα θα ειναι π.χ. σαλονι, τοτε θα πρεπει να προσεξεις τιθα βαλεις για να μην τους ακους. 

Διαφωνω στο θεμα των πολλων σκληρων, διοτι απο καταναλωση προσθετουν ολα και ολα 5watt περιπου οταν ειναι spun up και 0 οταν ειναι spun down.

Για την καρτα γραφικων προφανως συμφωνω οτι δεν χρειαζεται.

Προσωπικα τρεχω unraid και σχεδον παντα οι data σκληροι ειναι spun down και ενεργος ειναι μονο ο cache (ssd) στον οποιον βρισκονται ολα τα apps του λειτουργικου αλλα και τα τορρεντ που seedαρονται. Για να εχεις μια εικονα, το μηχανημα μου σε idle καταναλωνει 40βαττ.

Επαναλαμβανω οτι αν δεν εχεις σκοπο να κανεις transcode >1 streams ταυτοχρονα, δες προς Link.png Site: εδω ή καποια σαν και αυτην. 10w tdp, μαζεμενη σε μεγεθος και αρκετα μικρο κοστος. Φροντισε ομως να δεις ποσες sata εχει (υπαρχουν και αλλες παραλαγες, απλα εδωσα το λινκ για μπουσουλα). Αυτο σημαινει οτι στημενο το μηχανημα κομπλε δεν θα πρεπει να ξεπερναει τα 20-25βαττ καταναλωση, το οποιο ειναι παρα πολυ κοντα στην καταναλωση ενος "ετοιμου" π.χ. synology qnap nas.

Ανεφερες οτι θα τρεχεις ubuntu server headless, οποτε προφανως σε ενδιαφερει το μηχανημα να ειναι χωμενο σε μια ακρη και δεν θα κανει τιποτα αλλο. Ετσι ακριβως ειναι και σε εμενα. Αν εισαι χομπιστας και κατεχεις linux, εχεις πολλες επιλογες. Αν οχι και θες κατι πιο ευκολο και ετοιματζιδικο λειτουργικο, δες προς xpenology, freenas, unraid, openmediavault.

Ακριβώς. Θα μου βγει η μπιμπ να δουλέψουν όλα πόπα, μετά όμως το ξεχνάω!

συμφωνώ χοντρικά , εγώ το έστησα έτσι με την λογική windows10 για htpc & homeserver για να παίζουν ταυτόχρονα κανένα παιχνιδάκι ή να σερφαρουν τα πιτσιρικια στην τηλεόραση. Αν δεν το αξιοποιήσει έτσι στο μέλλον , η δική σου λογική-σύνθεση είναι καλύτερη.

επίσης ρίξε μια ματιά στο GIGABYTE BRIX 3150 το οποίο και αυτό είναι "άνετο" στις επιδόσεις.

Ωραίο και αυτό φαίνεται θα το ψάξω

Δημοσ.

Έχω cyta οπότε έχω (αναγκαστικά) το δικό τους router. Ναι μπορώ να παίξω σε bridge mode αλλά γενικά δε ξέρω πως αποδίδει στην πράξη

Με cyta το δούλευα 4 χρόνια αυτό το setup και δούλευε κανονικά το bridge καθώς και το voip

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ έχω για συνδυασμό HTPC, fileserver και light παιχνιδομηχανή ένα i3 6100 με 8GB ram και μια GTX 950. Φυσικά σηκώνει τα πάντα. Για τους ανεμιστήρες έχω πάρει ένα fan controller για να δροσίζει το μηχάνημα και τους σκληρούς με ρυθμιζόμενες στροφές και χαμηλό θόρυβο. Αν δεν το είχα στο σαλόνι δεν θα με ενδιέφερε ο θόρυβος. Η μητρική έχει 6 sata. Έχω 3 3GB και έναν SSD για το λειτουργικό. 

Δημοσ.

Λόγω κόστους εν τέλει ξεχνάω το plex transcoding

Ανακεφαλαιώνοντας τι θέλω:

Θέλω να στήσω ένα home file server (με ubuntu server headless) με τις εξής απαιτήσεις:

1) File server με ΓΡΗΓΟΡΕΣ gigabit ταχύτητες (90ΜΒ/sec+,τώρα πάνω από 20ΜΒ/sec δε βλέπω...). 

2) Torrent client (χρησιμοποιώ transmission) με μπόλικα connections (vdsl έχω σηκώνει η γραμμή)

3) Minor πράγματα όπως dlnamrtg κλπ

Σκληρός υπάρχει όπως και κουτί (και κάτι ddr 2 μνήμες) τα άλλα όμως πρέπει να τα αγοράσω

Και εδώ είναι το πρόβλημα : θέλω να κρατήσω το κόστος στησίματος του server στο μικρότερο δυνατό με χαμηλή όσο γίνεται κατανάλωση (24/7 θα είναι εξάλλου)

ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑS ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσ.

File server με ΓΡΗΓΟΡΕΣ gigabit ταχύτητες, torrent client με μπόλικα connections, dlna, mrtg, φτηνός και με μικρή κατανάλωση δεν υπάρχει. 90ΜΒ+/sec απο LOM gigabit χωρίς Tcp Offload δεν πρόκειται να δεις σε πραγματικές συνθήκες. File server με 24/7 uptime, (μοιραία) 75+ utilization χωρίς ECC και Raid μόνο για να κατεβάζεις τσόντες κάνει. Πραγματικά χαμηλή κατανάλωση έχουν τα arm SoC, αλλά είναι σχετικά αργά ιδίως σε IPC.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...