Προς το περιεχόμενο

Airbnb: Οι Ελληνες οικοδεσπότες θέλουν να καταβάλουν φόρους, πρέπει όμως να διατηρήσουμε το απόρρητό τους


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

δεν καταλαβαινω τι εννοεις....τι σχεση εχουν τα ενοικια στα πατησια με τα ενοικια στο κουκακι?εχει παρθενωνα στα πατησια και δεν το εχω παρει χαμπαρι?

αδερφε τα ενοικια αυξανονται μονο στις ομορες περιοχες γυρω απο το κεντρο ενδιαφεροντως....εδω και χρονια τα ενοικια στου ζωγραφου ειναι στο θεο λογω των φοιτητων....στου ζωγραφου ομως οχι στο παγκρατι........

 

 

Κόσμος που νοικιαζε σε περιοχές που τώρα έχει κάνει κατάληψη το airbnb θα αναγκαστεί να πάει αλλού όπως σωστά λές. ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο στις τουριστικές περιοχές θα αυξηθεί η ζήτηση και τα ενοικια στις άλλες περιοχές. 

Δεν ξέρω σε τι βαθμό και σε ποιες περιοχές έχει εξαπλωθεί το airbnb έχω ακούσει όμως οτι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα εξάρχεια!! που είναι γνωστά για τα αξιοθέατα που έχουν

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Εαν είμασταν έξυπνοι όλη η χώρα μας θα ζούσε από τον τουρισμό... Έχουμε την ομορφότερη χώρα στον κόσμο. 

 

ο τουρισμος δεν ειναι μια σταθερη βιομηχανια και δημιουργει πολλα προβληματα στην τοπικη κοινονια δες τι γινετε στην βενετια. σε λιγα χρονια η ελλαδα θα εχει το ιδιο προβλημα και χειροτερα. επισης το να ερχοντε 30 εκατομυρια κοσμος και οι μισοι να ειναι φτωχοβαλκανιοι δεν νομιζω να συμφερει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε γενικές γραμές αυτό που τσούζει το κράτος δεν είναι το AirBnB αλλά το οτι δεν μπορεί να βρεί το είσόδημα για να φορολογήσει.

 

Για το EBay δεν νομίζω οτι τους νοιάζει και τόσο γιατί ο άλλος που θα βγάλει $200-300 απο πωλήσεις μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών τον χρόνο για αντικείμενα τα οποία έχει είδη αγοράσει και έχει πληρώσει φόρο. Στο AirBnB όμως παίζονται 100άδες εκατομύρια Ευρώ τα οποία πραγματικά δεν φορολογούνται.

 

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα το AirBnb για χρήστες οι οποίοι έχουν λιγότερες απο 15 διαμονές στο οίκημα που νοικίαζουν δεν υποχρεούνται να το δηλώσουν στην Εφορία.

 

Σχετικά με την Ελλάδα ισχύουν τα επόμενα

 

https://www.newlaw.gr/gr/cms_articles/art_new?id=150

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απορω γιατι τοση αρνητικοτητα για το airbnb? Δινεται η ευκαιρια σε τουριστες για κατι πιο οικονομικο σε σχεση με τα ξενοδοχεια.

Η μηπως πριν το airbnb - booking ηταν καλυτερα, οταν το μονοπωλιο της thomas cook εδιμε σε ξεμοδοχεια 15€ για την διανυκτερευση και ολο το κερδοε εμενε στην γερμανια.

αν εξαιρεσεις τους ελληνες  τουριστες που ειναι ελαχιστοι πια. δεν μας συμφερει ως χωρα να ερχονται τουριστες με τοσα λιγα χρηματα η ελλα δα επρεπε να επνδυσει στον ποιοτικο-ακριβο τουρισμο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα εισοδήματα του καθενός πρέπει να φαίνονται σε ποιον αντιστοιχούν, δεν μπορεί να τα μαζεύει όλα μια εταιρεία και απλά να αποδίδει έναν φλατ φόρο, δεν είναι δίκαιο

Εδώ κρύβεται όλη η αρρώστια της μεταπολίτευσης. Αν δεν ειναι δίκαιος ένας φλατ φόρος τότε ποιος είναι ? Υποτίθεται θες να φορολογήσεις ένα εξτρα εισόδημα. Το φορολογείς στην πηγή και τέλος.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ κρύβεται όλη η αρρώστια της μεταπολίτευσης. Αν δεν ειναι δίκαιος ένας φλατ φόρος τότε ποιος είναι ? Υποτίθεται θες να φορολογήσεις ένα εξτρα εισόδημα. Το φορολογείς στην πηγή και τέλος.

δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η μεταπολίτευση με το θέμα..

 

αλλά σε αυτό που λέμε ούτε ο φλατ φόρος θα είναι δίκαιος, γιατί το κάθε εισόδημα είναι διαφορετικό οπότε πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά

 

αν ήταν για όλους τους έλληνες να ισχύει το "εσοδα-εξοδα" (ιδιώτες και επιχειρήσεις) και σε αυτά να υπάρχει μια φλατ και πιο λογική φορολογία τότε ναι θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πιο δίκαιη κατάσταση γενικότερα στην οποία θα είχε και νόημα η πρόταση της airbnb και πάλι όμως προκύπτουν διάφορα ζητήματα αν αυτός o φόρος δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα άτομα διότι έτσι θα μπορούσε κάποιος με τη βούλα του κράτους να μην δηλώνει εισόδημα ή αν ήθελε να το δηλώσει ώστε να το παρουσιάσει να μην μπορεί. προφανώς καταλαβαίνεις ότι ο πρώτος δεν το κάνει για καλό (να είναι σε κάνα νόμο κατσέλη ή να μη θέλει να δώσει διατροφή στη γυναίκα του ξερωγω.. ή να χει πιστολιάσει γενικότερα), ενώ ο 2ος μπορεί να θέλει να το κάνει για να πάρει πχ κάποιο δάνειο

 

το ότι τα εισοδήματα αυτά πάντως από ότι έχω καταλάβει θα φορολογούνται ως απλά ενοίκια είναι μια χαρά με δεδομένη πάντα την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας (γιατί αν θες τη πραγματική μου γνώμη τίποτα δεν είναι μια χαρά και οι περισσότεροι φόροι είναι άδικοι αν τους πιάσεις μεμονωμένα) και καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εταιρεία να μην σκοτίζει μπάλες και να συνεργαστεί, διαφορετικά να μην παρέχει υπηρεσίες στη χώρα μας.

 

το να επικαλείται προσωπικά δεδομένα είναι τουλάχιστον γελοίο, όπως βεβαίως γελοίος είναι και ο κρατικός μας μηχανισμός που όλο λέει ότι θα υλοποιήσει διάφορα μεγαλόπνοα πράγματα και τελικά δεν κάνει τίποτα ή τα κάνει με τεράστια καθυστέρηση και μικρή επιτυχία και πολλές φορές συμβαίνουν κολλήματα ακόμα και στα πιο απλά 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ κρύβεται όλη η αρρώστια της μεταπολίτευσης. Αν δεν ειναι δίκαιος ένας φλατ φόρος τότε ποιος είναι ? Υποτίθεται θες να φορολογήσεις ένα εξτρα εισόδημα. Το φορολογείς στην πηγή και τέλος.

 

Πάγια έξοδα 1000 ευρώ, έσοδα 2000 ευρώ, φορολογία 50% = Βγαίνω δεν βγαίνω.

 

Πάγια έξοδα 5000 ευρώ, έσοδα 30000 ευρώ, φορολογία 50% = Να πάρω και τέταρτο σπίτι ή φτάνουν τα τρία.

 

Τυχαία νούμερα αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις το λάθος σου.

 

 

Ο ΦΠΑ είναι φλατ φόρος αλλά είναι ο χειρότερος όλων γιατί επιβαρύνει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς το οποίο δεν είναι δίκαιο.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξέρετε ότι οποία εταιρία κάνει εξαγωγές, φέρνει συνάλλαγμα και μάλιστα μεγαλύτερης αξίας, έτσι;; Μήπως ξέρετε και τη φορολόγηση αυτών των εταιριών;; Το καθεστώς ασυδοσίας του airbnb πρέπει να σταματήσει και να επιβληθεί ο αντίστοιχος φόρος. Ο Τζάμπας πέθανε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Τζάμπας ζει, βασιλεύει και είναι νόμιμο. Απλώς δεν είναι για τους πολλούς. (Δεν το συνεχίζω γιατί δεν είναι για αυτό το νήμα)

 

Η απόφαση των κυβερνώντων να μην δεχτούν την φορολόγηση στην πηγή είναι περίεργη και επιζήμια (για να μην πω εγκληματική). Αν είχαν δεχτεί, εδώ και 2-3 χρόνια τώρα θα είχε μπει ένα σεβαστό ποσό στα δημόσια ταμεία (και τζάμπα). Δεν είμαι υπέρ του φορομπηχτικού κράτους, αλλά αν είναι να κάνεις τον φορομπήχτη, τουλάχιστον κάνε το σωστά.

 

Το ύψος του φόρου ήταν στο χέρι μας. Είτε θέλαμε ενιαίο (πχ 15%) είτε το θέλαμε κλιμακωτό (10%, 20%, 30%) ανάλογα τις εισπράξεις του καθενός. Όλα με το πάτημα ενός κουμπιού και σίγουρη είσπραξη.

 

Το κύριο πρόβλημα (κατ' εμέ) δεν είναι ο φόρος 15% αλλά το γραφειοκρατικό κομμάτι. Το να σου κρατάνε το 10%, 15%, 20% από αυτά που θα εισπράξεις αργά ή γρήγορα το χωνεύεις. Το υπολογίζεις, το αντιμετωπίζεις, το βάζεις στη τιμή στην τελική. Αυτό που δεν χωνεύει κανείς είναι να δώσεις το παρών στην εφορεία, να εξηγήσεις ποιανού είναι το σπίτι, πως το απέκτησες και αν έχεις υπεύθυνη δήλωση από την γυναίκα σου / παππού σου / θεία σου / τους άλλους 10 κληρονόμους στην Αυστραλία που σου επιτρέπουν να το ενοικιάσεις. Και μετά να μετράς τις μέρες που μπορείς να το ενοικιάσεις μην τυχών και περάσεις αυτές που σου επιτρέπουν. Το ίδιο το κράτος βάζει πολλά εμπόδια σε αυτήν την (πολύ) μικρή ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

 

Το Airbnb μπορεί να μην κάνει καλό στο ξενοδόχο αλλά σίγουρα φέρνει περισσότερους επισκέπτες στην χώρα (που αλλιώς δεν θα ερχόταν) και φέρνει συνάλλαγμα. Μεγαλώνει την "πίτα" του τουρισμού και επωφελούνται οι υπόλοιποι του κλάδου (μεταφορές, ταξί, εστιατόρια, σουβενίρ, υπηρεσίες κτλ, κτλ, κτλ) και η οικονομία γενικότερα.

 

Στην Airbnb συμμετέχει ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα ακίνητα της χώρας. Ακίνητα που έχουν ¨ειδικό" τουριστικό ενδιαφέρον.  Μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές μόνο σε συγκεκριμένα σημεία (μετρημένα στα δάχτυλα) όπου έτσι και αλλιώς οι τιμές ήταν ήδη στο θεό πριν φτάσει η Airbnb. Η καλή τους θέση (μεγάλη ζήτηση) ανεβάζει τις τιμές και όχι το Airbnb. Και να μην υπήρχε η Airbnb, στην εποχή του internet που ζούμε, σίγουρα θα είχε βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος διάθεσης.

 

Τις τιμές διαθέσεις των ακινήτων τις καθορίζει η προσφορά και η ζήτηση. Μπορεί στους περισσότερους να ακούγετε παράδοξο αλλά την τιμή δεν την καθορίζει ο πωλητής / ιδιοκτήτης αλλά ο αγοραστής / ενοικιαστής. Δεν έχει σημασία τι ζητάει ο ιδιοκτήτης. Αν ζητήσει παραπάνω οπό τι μπορεί να δώσει ο ενοικιαστής απλώς θα του μείνει ξενοίκιαστο. Συμβόλαιο θα γίνει μόνο στην τιμή που θα συμφωνήσει ο ενοικιαστής.

 

Μπορεί κάποιοι να παραπονεθούν αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιοι που ανέλπιδα βρήκαν τρόπο να νοικιάσουν κάποια ακίνητα που αλλιώς ήταν στα αζήτητα. Ή κάποιοι που λόγο δουλειάς ζητάνε ακίνητα για λίγες εβδομάδες. Το τελευταίο πάντως που χρειάζεται είναι ένα κράτος (σοβιετικού τύπου) που θα καθορίζει πόσο θα πουλήσεις ή θα νοικιάσεις ένα ακίνητο. Αρκετά σκ@τ@ τα έχει κάνει ήδη.

 

Εκτός από λίγες περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος να διαθέσεις ένα ακίνητο συνεχίζει να είναι οι μακροχρόνιες μισθώσεις (με την προϋπόθεση του καλού ενοικιαστή) και όχι το Airbnb. Δεν χρειάζεται να το επιπλώσεις, να το καθαρίζεις κάθε 2-3 μέρες, να κάνεις τον οικοδεσπότη, να υποστείς τις ζημιές, να πληρώνεις τους λογαριασμούς κτλ, κτλ, κτλ. Πολλά τα έξοδα και το τρέξιμο. Σπάνια αξίζει τον κόπο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε λίγο θα βάλουν φόρους και στις αγγελίες του Ινσομνια .

Κατσε μη παιρνουν ιδεες,θα κανω το μηνυμα σου ρεπορτ να σβηστει.

δεν ειναι να παιζεις με τετοια πραγματα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πολλοί πάσχουν από κομμουνιστικό ολοκληρωτικό σύνδρομο και θέλουν να επιβάλουν πως θα χρησιμοποιεί ο άλλος την περιουσία του. Αν κάνει το λάθος και δημιουργεί εισοδήματα πρέπει να του δημευτούν άμεσα.

 

Ωραία μας τα λέτε για τους φοροφυγάδες , για τους φοροφαγάδες τι θα κάνουμε?

 

Αυτό ρωτάω και εγώ συνέχεια και επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγγνώμη αλλά εγώ που νοικιάζω ένα μικρό διαμέρισμα σε μια οικογένεια να μείνει γιατί να πληρώνω φορολογία σε αυτό το είσοδημα και ο άλλος που το βγάζει στο airbnb να μην δείνει τίποτα;

Είναι η δεν είναι εισόδημα απο ακίνητα και αυτό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάει και αυτή η μόδα στην Ελλάδα.Απο την στιγμή που θα πέφτει φόρος Άι σε αυτό δεν θα συμφέρει να το νοικιάζεις γιατί αν θέλεις να το ρίξεις στην τιμή τότε θα είσαι ακριβός και θα συμφέρει ξενοδοχείο .Δεν γλιτώνεις από πουθενα εδώ πέρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάγια έξοδα 1000 ευρώ, έσοδα 2000 ευρώ, φορολογία 50% = Βγαίνω δεν βγαίνω.

 

Πάγια έξοδα 5000 ευρώ, έσοδα 30000 ευρώ, φορολογία 50% = Να πάρω και τέταρτο σπίτι ή φτάνουν τα τρία.

 

Τυχαία νούμερα αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις το λάθος σου.

 

 

Ο ΦΠΑ είναι φλατ φόρος αλλά είναι ο χειρότερος όλων γιατί επιβαρύνει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς το οποίο δεν είναι δίκαιο.

Flat tax σε profit όταν μιλάμε για εταιρία. Δεν μιλάμε για φόρο σε έσοδα. Επαναλαμβάνω για εταιρίες. Ο πολίτης που θα δώσει το διαμέρισμα του ή το δωμάτιο του σε airbnb δεν είναι επαγγελματίας. Δεν προσφέρει υπηρεσίες όπως το ξενοδοχείο. Άλλο προιόν. Πρόκειται για ένα έξτρα εισόδημα. Φορολογείς στην πηγή και τέλος. Όλα τα υπόλοιπα δημιουργούν προβλήματα και βάζεις ένα ακόμα τούβλο στο γραφειοκρατικό μπουρδέλο της παράγκας που αποκαλούμε κράτος μας. Δες για παράδειγμα αυτή τη στιγμή τι γίνεται με το μητρώο που νομοθέτησαν αλλά ποτέ δεν λειτούργησε η πλατφόρμα.

Ο ΦΠΑ γενικά ναι ειναι ο χειρότερος φόρος αλλά όχι γιατί επιβαρύνει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς αλλά γιατί φορολογεί ΗΔΗ φορολογημένο εισόδημα. Δίκαιο καθαρά είναι να φορολογείς το ίδιο τους πάντες ανεξάρτητα με το τι δουλειά κάνουν τι χρώμα έχουν που μένουν και τι εισόδημα βγάζουν. Το να φορολογείς κάποιον με 10% και άλλον με 30% π.χ. δεν είναι δίκαιο. Απλά δεν είναι. Είναι ο ορισμός της αδικίας καθότι αντιμετωπίζεις δυο πολίτες της ίδιας χώρας με τα ίδια δικαιώματα εντελώς διαφορετικά.  Να στο θέσω αλλιώς ένας που βγάζει 1 εκκατομύριο θα δώσει τα μισά+++ σε φόρους. Θα πάρει πίσω υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε μισό++ εκατομμύριο ? Μέχρι και το πεζοδρόμιο που θα περπατήσει κακοκατασκευασμένο θα είναι και ο δρόμος γεμάτο λακούβες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...