ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Στο πατρικό μου έχουμε ενα σωρό βιβλίο 40 και πλέον ετών τα οποία διακοσμούν απλά μια βιβλιοθήκη. Πέρα από κάτι μυθιστορήματα εχουν μαζευτει αρκετές εγκυκλοπαίδειες , λεξικα κ.α Συνεννοήθηκα με την μάνα μου μήπως τα δωσουμε αλλά δεν εχω ασχοληθει γενικά ποτέ με τα παλαιά βιβλία. Υπάρχουν πχ λεξικα του 1967 (χαρη πάτση) , ολοι οι τομοι της Δομής δεκαετίας 70, καθώς και άλλες πλήρεις σειρές εγκυκλοπαιδιών αγορασμένες μέχρι το 1974 περίπου. Τα αγοράζουν ιδιώτες; Να μιλησω με επαγγελματίες ;
cthulhucarbide Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Έχω την αίσθηση ότι αφού πλέον όλα βρίσκονται διαδικτυακά, δύσκολα θα ενδιαφερθεί κάποιος να τα πάρει αυτά. Μακάρι να κάνω λάθος και να βρεθεί κάποιος, αλλά το βλέπω δύσκολο
ILIAS GR Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Ποτέ μα ποτέ, βιβλία που βρισκόταν στην κατοχή της οικογενείας μου δεν πουλήσαμε ούτε ένα! Το θεωρούσαμε ιεροσυλία να πουλήσεις βιβλίο. Πάντα τα χαρίζαμε, εμείς βεβαία αγοράζαμε. Κράτησε κάποια που θεωρείς εσύ ενδιαφέροντα και τα υπόλοιπα χάρισέ τα ή δώρισέ τα σε κάποια βιβλιοθήκη, σχολική, δημοτική όπου ρε αδερφέ νομίζεις τέλος πάντων… 3 1
ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2018 Και εγώ προσωπικά το σκέφτομαι γιατί κάποια τα έχουμε 40 και πλέον χρόνια. Πχ την Δομή του 1974 το σκέφτομαι να την δώσω, αλλά κάτι λεξικα του Χάρη Πάτση με έκδοση το 1967 δεν με εμπνέουν... Την δομή μικρός που ήμουν την ειχα κανει φυλλο και φτερό στο διάβασμα . Θα δούμε. Σας ευχαριστώ.
haris_216 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, ΜΑΝΩΛΗΣ1 είπε Και εγώ προσωπικά το σκέφτομαι γιατί κάποια τα έχουμε 40 και πλέον χρόνια. Πχ την Δομή του 1974 το σκέφτομαι να την δώσω, αλλά κάτι λεξικα του Χάρη Πάτση με έκδοση το 1967 δεν με εμπνέουν... Την δομή μικρός που ήμουν την ειχα κανει φυλλο και φτερό στο διάβασμα . Θα δούμε. Σας ευχαριστώ. Εγώ θα σου έλεγα το τελείως αντίθετο. Από "λειτουργική" άποψη η όποια εγκυκλοπαίδεια ξεπερνιέται πολύ γρήγορα και σαν ύλη αλλά και πρακτικά (όγκος και ευκολία αναζήτησης) ενώ ένα λεξικό παραμένει πάντα χρήσιμο (όχι φυσικά για ένα μαθητή δημοτικού αλλά γενικότερα). Βέβαια αν βάλεις μέσα το συναισθηματικό και τις μνήμες που σου ξυπνάει η εγκυκλπαίδεια από το ψαξίματα που είχες κάνει πιτσιρικάς, τότε αλλάζει το πράγμα. Για μένα, αν δεν υπάρχει θέμα "χωροταξικό" στο σπίτι και υπάρχει έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον από κάποιο μέλος της οικογένειας, τα κρατάς όλα. Αν θες να τα πουλήσεις, τότε ή σε παλαιοβιβλιοπωλεία (λίγο ρίσκο αφού συνήθως πέφτει μεγάλο "σκότωμα") ή σε κάποια αγγελία πχ insomnia μήπως και ξυπνήσουν μνήμες σε κάποιον άλλο και τα θέλει. Αν πας για χάρισμα τότε σε κάποια τοπική βιβλιοθήκη σχολείου, δήμου, συλλόγου. Σε αυτό το σενάριο μπορείς να μιλήσει και με τον tigergreg (επιφανές μέλος του insomnia ειδικά το νήμα του "χαρίστε" αφού έχει δώσει άπειρα πράγματα ) ο οποίος έχει κάτι άκρες με άτομα που δημιουργούν βιβλιοθήκες σε χωριά της βορείου Ηπείρου. Επεξ/σία 2 Ιουλίου 2018 από haris_216
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 21 ώρες πριν, ILIAS GR είπε Ποτέ μα ποτέ, βιβλία που βρισκόταν στην κατοχή της οικογενείας μου δεν πουλήσαμε ούτε ένα! Το θεωρούσαμε ιεροσυλία να πουλήσεις βιβλίο. Πάντα τα χαρίζαμε, εμείς βεβαία αγοράζαμε. Κράτησε κάποια που θεωρείς εσύ ενδιαφέροντα και τα υπόλοιπα χάρισέ τα ή δώρισέ τα σε κάποια βιβλιοθήκη, σχολική, δημοτική όπου ρε αδερφέ νομίζεις τέλος πάντων… Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω με ποιά λογική θεωρεί κάποιος καλό χαρίζει ένα βιβίο/εγκυκλοπέδια σε μια σχολική βιβλιοθήκη (ιδιαίτερα εκεί) επειδή πλέον θεωρεί ότι δε το χρειάζεται γιατί μπορεί να το αντικαταστήσει από το Internet ή οτιδήποτε άλλο. Στερείται κάθε λογικής. Είναι σαν να χαρίζεις τη παλιό σου τηλέφωνο (από αυτά που γυρίζες το καντράν) όταν πήρες νέο ψηφιακό/κινητο σε σχολή ηλεκτρολόγων ή μια άν ένας γιατρός χάριζε (πολλά χρονια πριν) παλιες μεταλλική ενπανασχρησιμοποιούμενες σύριγγες σε ιατρική σχολή όταν βγήκαν οι σύγχρονες αποστειρωμένες/πλαστικές μιας χρήσης. Καλύτερα ανακύκλωση.
ILIAS GR Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 44 λεπτά πριν, DrLo είπε Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω με ποιά λογική θεωρεί κάποιος καλό χαρίζει ένα βιβίο/εγκυκλοπέδια σε μια σχολική βιβλιοθήκη (ιδιαίτερα εκεί) επειδή πλέον θεωρεί ότι δε το χρειάζεται γιατί μπορεί να το αντικαταστήσει από το Internet ή οτιδήποτε άλλο. Στερείται κάθε λογικής. Είναι σαν να χαρίζεις τη παλιό σου τηλέφωνο (από αυτά που γυρίζες το καντράν) όταν πήρες νέο ψηφιακό/κινητο σε σχολή ηλεκτρολόγων ή μια άν ένας γιατρός χάριζε (πολλά χρονια πριν) παλιες μεταλλική ενπανασχρησιμοποιούμενες σύριγγες σε ιατρική σχολή όταν βγήκαν οι σύγχρονες αποστειρωμένες/πλαστικές μιας χρήσης. Καλύτερα ανακύκλωση. Ποτέ μα ποτέ μη συγκρίνεις ένα βιβλίο με το ιντερνετ, το βιβλίο ποτέ δε μπορεί κάποιος να αλώσει το περιεχόμενό και ποτέ ένα βιβλίο δε θεωρείται παλιό, όσο ποιο παλιό τόσο μεγαλύτερη αξία έχει… και δεν εννοώ χρηματική! Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, και την ανοησία…. Η ιστορία μας δίδαξε τα αποτελέσματα αυτών που….. έκαναν ανακύκλωση βιβλίων πια ήταν οι κατάληξη τους! Βέβαια, υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να ανακυκλώνεις ή να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις.
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, ILIAS GR είπε Ποτέ μα ποτέ μη συγκρίνεις ένα βιβλίο με το ιντερνετ, το βιβλίο ποτέ δε μπορεί κάποιος να αλώσει το περιεχόμενό και ποτέ ένα βιβλίο δε θεωρείται παλιό, όσο ποιο παλιό τόσο μεγαλύτερη αξία έχει… και δεν εννοώ χρηματική! Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, και την ανοησία…. Η ιστορία μας δίδαξε τα αποτελέσματα αυτών που….. έκαναν ανακύκλωση βιβλίων πια ήταν οι κατάληξη τους! Βέβαια, υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να ανακυκλώνεις ή να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις. Κάνεις λάθος αποδίδοντας την αξία του περιεχομένου, της πληροφορίας στο μέσο και όχι στην ίδια αυτή καθε αυτή. Αν θεωρείς ότι το βιβλίο (ως μέσο όχι ως περιεχόμενο) δε σου είναι πια χρήσιμο, γιατί να είναι χρήσιμο στην μεθεπόμενη γενιά? Μάλλον βαρύδι θα είναι. Αν είναι χρήσιμο στην μεθεπόμενη γενιά, γιατί να μην είναι χρήσιμο σε εσένα? anyway, άλλη συζήτηση αυτή. Επεξ/σία 2 Ιουλίου 2018 από DrLo
haris_216 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Πείτε με παλιομοδίτη, "κολλημένο", ή ότι άλλο (σίγουρα θα δεχτώ το να με πείτε "off-topic" αφού...είμαι) αλλά αν και όπως ειπώθηκε σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι το μέσο, αντικαταστάτη του βιβλίου σαν φυσικό μέσο δεν έχω βρει μέχρι τώρα. Σαφώς και αν μιλάμε για έρευνα, ψάξιμο και ανάλυση πολλαπλών πηγών, κλπ το internet και οι υπολογιστές είναι εργαλεία που διευκολύνουν αφάνταστα. Από την άλλη όμως όταν μιλάμε για "απλό" (αν είναι δόκιμη η λέξη) διάβασμα δε νομίζω να έχει βγει κάτι που να υποκαθιστά το βιβλίο άσχετα αν αυτό λέγεται laptop, tablet, e-book ή ότι άλλο. Και δεν μιλάω για το φετίχ του βιβλίου που υπάρχει σε πολλούς αλλά για το καθαρά πρακτικό του "διαβάζω" στον καναπέ μου, ή στο μετρό, ή στην παραλία και δεν με νοιάζουν οι αντανακλάσεις, η γωνία που το κρατάω ή η μπαταρία. 1
DrLo Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, haris_216 είπε Πείτε με παλιομοδίτη, "κολλημένο", ή ότι άλλο (σίγουρα θα δεχτώ το να με πείτε "off-topic" αφού...είμαι) αλλά αν και όπως ειπώθηκε σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι το μέσο, αντικαταστάτη του βιβλίου σαν φυσικό μέσο δεν έχω βρει μέχρι τώρα. Σαφώς και αν μιλάμε για έρευνα, ψάξιμο και ανάλυση πολλαπλών πηγών, κλπ το internet και οι υπολογιστές είναι εργαλεία που διευκολύνουν αφάνταστα. Από την άλλη όμως όταν μιλάμε για "απλό" (αν είναι δόκιμη η λέξη) διάβασμα δε νομίζω να έχει βγει κάτι που να υποκαθιστά το βιβλίο άσχετα αν αυτό λέγεται laptop, tablet, e-book ή ότι άλλο. Και δεν μιλάω για το φετίχ του βιβλίου που υπάρχει σε πολλούς αλλά για το καθαρά πρακτικό του "διαβάζω" στον καναπέ μου, ή στο μετρό, ή στην παραλία και δεν με νοιάζουν οι αντανακλάσεις, η γωνία που το κρατάω ή η μπαταρία. Συμφωνοι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους αρέσει απλά να κρατάνε χαρτί. Καταλαβαίνω ένας να πηγαίνει σε μια βιλβιοθήκη να διαβάζει βιβλία για κάνει το το "χόμπι" όπως το γουστάρει. Η αντίρρησή μου ήταν στο κατά πόσο μια σχολική βιβλιοθήκη, που μπορεί να ήταν χρίσιμη το 1985, είναι σήμερα περισσότερα χρήσιμη παρά αναχρονισμός. Ένας αργαλειός είναι ένα εργαλείο που έχει θε΄ση σε ένα λαογραφικό μουσείο ή σε ένα συλλογο όπου μπορεί να πάει κάποιος να το κάνει σαν χόμπι, να χαρίζεις αργαλειούς σε τεχνικο λύκειο με την υπόθεση ότι αυτό συμβάλει στην τεχνική τους εκαπίδευση είναι κάτι άλλο. ontopic Για εγκυκλοπέδιες το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο, αν είναι παλιά βιβλία πχ λογοτεχνικά πιθανόν να είχε νόημα να πάνε προς κάποιο παλιό βιβλιοπολείο για τους "χομπιστες" ή αν και ο TS διαβάζει από χόμπι θα μπορούσε να ανταλλάζει με άλλα (υπήρχε νομίζω κάποιο σημείο για αυτό). Επεξ/σία 2 Ιουλίου 2018 από DrLo
haris_216 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2018 9 λεπτά πριν, DrLo είπε Συμφωνοι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους αρέσει απλά να κρατάνε χαρτί. Καταλαβαίνω ένας να πηγαίνει σε μια βιλβιοθήκη να διαβάζει βιβλία για κάνει το το "χόμπι" όπως το γουστάρει. Η αντίρρησή μου ήταν στο κατά πόσο μια σχολική βιβλιοθήκη, που μπορεί να ήταν χρίσιμη το 1985, είναι σήμερα περισσότερα χρήσιμη παρά αναχρονισμός. Ένας αργαλειός είναι ένα εργαλείο που έχει θε΄ση σε ένα λαογραφικό μουσείο ή σε ένα συλλογο όπου μπορεί να πάει κάποιος να το κάνει σαν χόμπι, να χαρίζεις αργαλειούς σε τεχνικο λύκειο με την υπόθεση ότι αυτό συμβάλει στην τεχνική τους εκαπίδευση είναι κάτι άλλο. ontopic Για εγκυκλοπέδιες το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο, αν είναι παλιά βιβλία πχ λογοτεχνικά πιθανόν να είχε νόημα να πάνε προς κάποιο παλιό βιβλιοπολείο για τους "χομπιστες" ή αν και ο TS διαβάζει από χόμπι θα μπορούσε να ανταλλάζει με άλλα (υπήρχε νομίζω κάποιο σημείο για αυτό). Τα παραδείγματα με τους αργαλείους δε νομίζω ότι χρειάζονται, αφού μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο, γνωστό και ξεκάθαρο. Όλοι λίγο πολύ είχαμε/έχουμε επαφή με το βιβλίο και τους wannabe αντικαταστάτες τους. Για να απαντήσω στην αντίρρησή σου, μία σχολική βιβλιοθήκη παραμένει χρήσιμη, τουλάχιστον με τον τρόπο που έχεις στο μυαλό σου, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν οι αντίστοιχες εναλλακτικές δομές (πχ λειτουργικά δίκτυα και υπολογιστές) σε όλα σχολεία/σπίτια. Και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί που μπορούν να τις υποστηρίξουν γιατί (δυστυχώς) υπάρχουν πολλοί "εκπαιδευτικοί" που δεν θεωρούν χρήσιμα τα βιβλία. Και μάλιστα όχι μόνο τώρα που μπορεί κάποιος να έχει τον αντίλογο της ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας αλλά και τότε που τα βιβλία ήταν μονόδρομος.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) Λογικά οι εγκυκλοπαίδειες ίσως να έχουν μείνει πολύ πίσω, οπότε ίσως κάποιος να το αγόραζε για να έχει ένα παλιό βιβλίο. Συνήθως παλαιοπωλεία πουλάνε τέτοια βιβλία, οπότε θα μπορούσες κάπως έτσι να τα πουλήσεις. (βέβαια τα πουλάνε αρκετά φτηνά). Υπάρχουν και ομάδες στο facebook για αγορές ή ανταλλαγές βιβλίων. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2018 από Επισκέπτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα