Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, dhmhtries22 είπε

Μα αφού σε διώχνει,σε απολύει,δεν είναι ότι ξαφνικά ήρθε θεία φώτιση και θέλω να φύγω....

Και πως σχετιζεται αυτο με το γεγονος οτι φευγει οικιοθελως(παραιτειται) πριν απολυθει; 

Παραιτεισαι πριν απολυθεις; Δεν δικαιουσαι αποζημιωση.

• Απαντ. 223
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, haHa είπε

Και πως σχετιζεται αυτο με το γεγονος οτι φευγει οικιοθελως(παραιτειται) πριν απολυθει; 

Είναι ήδη απολυμένη, έχει υπογράψει χαρτί με την ημερομηνία της απόλυσης.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, lightsout είπε

ΔΕΝ είναι ήδη απολυμένη.

ΘΑ απολυθεί στις 17/10.

ΑΝ φύγει πριν τις 17/10 θεωρείται ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.

• Like 4
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, haHa είπε

Όχι βέβαια! Η παραίτηση δεν έχει αποζημείωση!

1 λεπτό πριν, lightsout είπε

Όχι βέβαια! Θεωρείται απολυμένη από την ημέρα που λήγει η σύμβαση/συμβόλαιο με τον εργοδότη!

Να σημειωθεί πως αυτά που υπογράφουμε είναι νομικώς δεσμευτικά! Αν φύγεις πριν τη λήξη του συμβολαίου σου και θεωρηθεί πως προκλήθηκε ζημιά στον εργοδότη σου, αυτός μπορεί νομικά να ζητήσει αποζημείωση από σένα.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, spectaculator είπε

Όχι βέβαια! Η παραίτηση δεν έχει αποζημείωση!

Όχι βέβαια! Θεωρείται απολυμένη από την ημέρα που λήγει η σύμβαση/συμβόλαιο με τον εργοδότη!

Να σημειωθεί πως αυτά που υπογράφουμε είναι νομικώς δεσμευτικά! Αν φύγεις πριν τη λήξη του συμβολαίου σου και θεωρηθεί πως προκλήθηκε ζημιά στον εργοδότη σου, αυτός μπορεί νομικά να ζητήσει αποζημείωση από σένα.

Νομικά, ναι, η σχέση εργασίας δεν έχει λήξει. Ουσιαστικά όμως είναι απολυμένη. 

Σκοπός του χρόνου προειδοποίησης είναι, υποτίθεται, να μπορέσει ο εργαζόμενος να βρει αλλού εγκαίρως εργασία. Θα μπορούσε να τη διευκολύνει, όπως γίνεται σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, εκτός κι αν πέσεις σε μαλάκα, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

• Like 1
Δημοσ.

διαβάζοντας τα περισσότερο μου γεννήθηκε η απορία: Τη στιγμή που πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να σε απολύσει ανά πάσα στιγμή και εσύ να φύγεις ανά πάσα στιγμή. Η προειδοποίηση του εργοδότη έχει την έννοια κυρίως της μείωσης του ποσού αποζημίωσης. Παλιότερα τουλάχιστον, δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη, ο εργαζόμενος είχε δικαίωμα να ζητήσει να απολυθεί αμέσως, με δική του επιλογή. Στο β σενάριο της σύμβασης ορισμένου χρόνου ο εργοδότης έχει υποχρέωση να σε κρατήσει ως το τέλος και ο εργαζόμενος να μην αποχωρησει πριν το τέλος, αν δεν το έκανε όντως ήταν υπόλογος για παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης κι ενδεχόμενη αποζημίωση. Για ρώτα κανένα άλλο εργατολόγο για την περίπτωσή σου γιατί μου φαίνεται περίεργη η θέση του (της) ότι δεν μπορείς να αποχωρήσεις-χάνοντας βέβαια την όποια αποζημίωση.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, lightsout είπε

Νομικά, ναι, η σχέση εργασίας δεν έχει λήξει. Ουσιαστικά όμως είναι απολυμένη. 

Σκοπός του χρόνου προειδοποίησης είναι, υποτίθεται, να μπορέσει ο εργαζόμενος να βρει αλλού εγκαίρως εργασία. Θα μπορούσε να τη διευκολύνει, όπως γίνεται σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, εκτός κι αν πέσεις σε μαλάκα, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ισχύει ότι λένε οι όροι και οι ημερομηνίες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Μέχρι τη τελευταία μέρα της σύμβασης ισχύουν όλα κατά γράμμα. Ακόμα κι αν θες να παραιτηθείς, έχεις υποχρέωση να προειδοποιήσεις τον εργοδότη σου.

Μην το πολυπαιδεύουμε. Αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψε έχει σίγουρα στα χέρια της. Εκεί περιγράφονται όλα αναλυτικά.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Γενικά, είναι μια πολύ παράξενη ιστορία, από την αρχή της.

Ένα παράξενο σημείο, λ.χ., είναι η απόφαση του εργοδότη να ενημερώσει για την καταγγελία της σύμβασης. Γιατί είναι παράξενο: γιατί, στην περίπτωση της TS (υπάλληλος σκάρτων 17 μηνών θα είναι την τελευταία ημέρα στην τωρινή δουλειά) η αποζημίωση είναι μισθοί 2 μηνών. Με την ενημέρωση, η αποζημίωση πηγαίνει στο 1/2, άρα 1 μισθός. Ναι, αλλά ο εργοδότης θα πληρώσει και το μισθό του μήνα που θα τρέξει, στο μεταξύ. Άρα, πρακτικά δεν κερδίζει τίποτε, συν του ότι, έχεις επί ένα μήνα έναν δυσαρεστημένο άνθρωπο στη δουλειά. Ειλικρινά, δεν βλέπω τι κερδίζει ο εργοδότης.

Παρενθετικά, δεν είναι "μνηνονιακό" το μέτρο της ειδοποίησης για την καταγγελία σύμβασης, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπορούσα να φανταστώ ένα κέρδος για τον εργοδότη σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης υπαλλήλου με πολυετή υπηρεσία, που θα είχε υψηλή αποζημίωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (2 μισθοί αποζημίωση) δεν κερδίζει κάτι.

Ψάχνω δύο στοιχεία: Αν θεωρείται ότι έχει καταγγελθεί ήδη η σύμβαση λόγω καταχώρησης στο σύστημα και αν η αποχώρηση 9 ημέρες νωρίτερα συνιστά οικειοθελή αποχώρηση, άρα δεν υφίσταται αξίωση για αποζημίωση. Όταν έχω κάποια απάντηση, θα επανέλθω.

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, lightsout είπε

Ισως δεν εχεις καταλαβει κατι, δεν ειναι απολυμενη, δεν εχει λυθει η σχεση εργασιας.

Θα λυθει στις 17/10, τοτε θα απολυθει.

• Super Moderators
Δημοσ.
Μόλις τώρα, haHa είπε

Ισως δεν εχεις καταλαβει κατι, δεν ειναι απολυμενη, δεν εχει λυθει η σχεση εργασιας.

Θα λυθει στις 17/10, τοτε θα απολυθει.

Πράγματι, τώρα μόλις πήρα απάντηση, υπάρχει και σχετική απόφαση Εφετείου:

Η σύμβαση καταγγέλεται την ορισμένη ημερομηνία (17/10 εν προκειμένω), όχι με την καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Το Εφετείο έκρινε πως, εφόσον ο εργαζόμενος αποχωρήσει πριν την ημερομηνία της καταγγελίας, αυτό συνιστά οικειοθελή αποχώρηση και επομένως δεν υφίσταται δικαίωμα αποζημίωσης, εκτός αν για κάποιο λόγο συναινέσει σε αυτό ο εργοδότης, οπότε αποζημιώνεται κανονικά.

Επομένως, στην περίπτωση που περιγράφει η TS, δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση αν φύγει πριν τις 17/10.

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, maria_dtps είπε

Καλησπέρα σε όλους,

εργάζομαι από τις 24/05/17 σε μια εταιρία και πριν από μία  εβδομάδα ο εργοδότης μου με ενημέρωσε ότι θα με απολύσει με το 1 month notice (προφανώς για να με αποζημιώσει με το 1/2 ) γιατί ουσιαστικά δε θα έχει άλλα Projects και tasks για μένα. Ουσιαστικά το χαρτί που μου έδωσε και υπέγραψα αναγράφει ότι η τελευταία ημέρα εργασίας είναι η 17/10/18 και εκείνη είναι και η μέρα που θα λάβω την αποζημίωσή μου.

Σήμερα του ζήτησα προφορικά να αποδεσμευτώ με τη συγκατάθεσή του, κάποιες ημέρες νωρίτερα για να μπορέσω να ψάχνω για δουλειά, να πηγαίνω σε συνεντεύξεις κτλ. και δε δέχτηκε με τη πρόφαση ότι υπάρχουν δουλειές και tasks να ολοκληρώσω και να μην το βάλω σε διαδικασία να αλλάζει τα έντυπα στον ΕΡΓΑΝΗ κτλ. και ότι αυτό που του λέω είναι παραίτηση (προφανώς για να γλιτώσει και τα μισά χρήματα). Δε το δέχτηκα φυσικά αυτό που είπε...

Το θέμα είναι ότι εγώ σήμερα το απόγευμα είχα πρόταση από μία δουλειά όπου με πιέζουν να ξεκινήσω στις 08/10/18.

Πιστεύετε υπάρχει τρόπος να διεκδικήσω την αποζημίωση μου αν φύγω νωρίτερα; Ή όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα;

Επίσης, από τη στιγμή που με έχει προειδοποιήσει με απόλυση, έχω το δικαίωμα να παραιτηθώ άμεσα (οκ ξέρω ότι δε θα πάρω φράγκο) και να του κλείσω τη πόρτα στη μούρη ακόμα και αύριο ή υπάρχει περίπτωση να μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα επειδή ενημερώνω και καλά τελευταία στιγμή;

Έχει συμβεί σε κάποιον κάτι αντίστοιχο;

Ευχαριστώ,

Μαρία

προσεξε ομως μην ζητησουν συστασεις απο την προηγουμενη σου δουλεια και ο *πρωην* εργοδοτης σου πει και καλα ναι θα το φροντισω.. που θα σημαινει: θα φροντισω να μην βρεις θεση για κανα χρονο..  

20 λεπτά πριν, Snoob είπε

Πράγματι, τώρα μόλις πήρα απάντηση, υπάρχει και σχετική απόφαση Εφετείου:

Η σύμβαση καταγγέλεται την ορισμένη ημερομηνία (17/10 εν προκειμένω), όχι με την καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Το Εφετείο έκρινε πως, εφόσον ο εργαζόμενος αποχωρήσει πριν την ημερομηνία της καταγγελίας, αυτό συνιστά οικειοθελή αποχώρηση και επομένως δεν υφίσταται δικαίωμα αποζημίωσης, εκτός αν για κάποιο λόγο συναινέσει σε αυτό ο εργοδότης, οπότε αποζημιώνεται κανονικά.

Επομένως, στην περίπτωση που περιγράφει η TS, δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση αν φύγει πριν τις 17/10.

σαφως και νωριτερα πριν της ημερομηνιας που εχει συμφωνηθει για την απολυση της δεν δικαιουται ουτε 1ευρω...  Τωρα αν συνεννοηθει μαζι του και καταλληξουν να της δωσει ενα x ποσο απο τα x που της αναλογει αυτο ειναι αλλο θεμα... Προπερσυ δηλωσα παραιτηση , μου εκανε απολυση για να μπω ταμειο πηρα και αποζημιωση... Τυχερος απλα

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Snoob είπε

Ένα παράξενο σημείο, λ.χ., είναι η απόφαση του εργοδότη να ενημερώσει για την καταγγελία της σύμβασης. Γιατί είναι παράξενο: γιατί, στην περίπτωση της TS (υπάλληλος σκάρτων 17 μηνών θα είναι την τελευταία ημέρα στην τωρινή δουλειά) η αποζημίωση είναι μισθοί 2 μηνών. Με την ενημέρωση, η αποζημίωση πηγαίνει στο 1/2, άρα 1 μισθός. Ναι, αλλά ο εργοδότης θα πληρώσει και το μισθό του μήνα που θα τρέξει, στο μεταξύ. Άρα, πρακτικά δεν κερδίζει τίποτε, συν του ότι, έχεις επί ένα μήνα έναν δυσαρεστημένο άνθρωπο στη δουλειά. Ειλικρινά, δεν βλέπω τι κερδίζει ο εργοδότης.

Ούτε εγώ!😑

21 λεπτά πριν, nightwalker1990 είπε

προσεξε ομως μην ζητησουν συστασεις απο την προηγουμενη σου δουλεια και ο *πρωην* εργοδοτης σου πει και καλα ναι θα το φροντισω.. που θα σημαινει: θα φροντισω να μην βρεις θεση για κανα χρονο.. 

Ε, ακριβώς αυτό δε θέλω.. γιατί πραγματικά του έχω φερθεί άψογα.. θα το θεωρήσω τουλάχιστον σχιζοφρένεια, να παραιτηθώ και να πει τα χειρότερα για μένα μόνο και μόνο γι'αυτό.

Δε με αφορά καθόλου η αποζημίωση πια, θα'θελα να μπορώ να φύγω χωρίς προβλήματα.
Από τις συμβουλές που μου έδωσαν οι περισσότερο "ειδικοί" πρέπει να μείνω ως το τέλος..

1 ώρα πριν, spectaculator είπε

Όπως λέει και ο spectaculator, αν θεωρήσει ότι προκαλώ ζημιά στην επιχείρησή του φεύγοντας, αξιώνει ωραιότατη αποζημιωσούλα, παρά το ότι έχω απολυθεί.

Τρέχα γύρευε δηλαδή!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, maria_dtps είπε

Ούτε εγώ!😑

Ε, ακριβώς αυτό δε θέλω.. γιατί πραγματικά του έχω φερθεί άψογα.. θα το θεωρήσω τουλάχιστον σχιζοφρένεια, να παραιτηθώ και να πει τα χειρότερα για μένα μόνο και μόνο γι'αυτό.

Δε με αφορά καθόλου η αποζημίωση πια, θα'θελα να μπορώ να φύγω χωρίς προβλήματα.
Από τις συμβουλές που μου έδωσαν οι περισσότερο "ειδικοί" πρέπει να μείνω ως το τέλος..

Όπως λέει και ο spectaculator, αν θεωρήσει ότι προκαλώ ζημιά στην επιχείρησή του φεύγοντας, αξιώνει ωραιότατη αποζημιωσούλα, παρά το ότι έχω απολυθεί.

Τρέχα γύρευε δηλαδή!

Δώσε notice (προειδοποίηση) μιας ή δύο βδομαδων (διάβασε τι λέει το προηγούμενο link) και δε μπορεί να αξιώσει τίποτα.

Ένα μήνα notice σου έδωσε;

Η προσθεσμία προειδοποίησης είναι μισή από εκείνη που επιβάλλεται για την απόλυση του εργαζόμενου εκ μέρους του εργοδότη.

Επεξ/σία από natural_sgf
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...