Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα. Όπως μπορεί να μάθατε, κάποιοι από εδώ, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση αναδρομικών για τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στο παρελθόν.

Επειδή η οικογενειά μου είμαστε λίγο μια ειδική περίπτωση χρειάζομαι τη βοήθεια σας και ειδικά αν είναι κάποιος λογιστής ή δικηγόρος από εδώ μέσα. Ο συνταξιούχος πατέρας μου , απεβίωσε προ 4 μηνών, και η μητέρα μου είναι η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας του. Έχουμε κάνει τις αρμόδιες κινήσεις και έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να την πάρει.

Όμως, τώρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αναδρομικά, και ο πατέρας μου δεν είναι εν ζωή, και η μητέρα μου είναι η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας, τι πρέπει να κάνω.?

Να κάνω την ηλεκτρονική αίτηση αναδρομικών στο όνομα της μάνας μου, με τους κωδικούς taxisnet της μητέρας μου, η οποία εργάζεται σε ιδιωτικό τομεα?

Να σημειώσω ότι ακόμη το μόνο π μου μένει είναι να δηλώσω το θάνατο του πατέρα μου στην ΔΟΥ , που σημαίνει ότι το ΑΦΜ και οι κωδικοί του είναι ακόμα ενεργή

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Το θέμα νομιζω δεν είναι η αίτηση 

Αλλά η νομιμότητα της διεκδίκησης των αναδρομικών του θανόντα πατέρα σου, ως τι διεκδικείς τα αναδρομικά του και ως τι θα κάνεις την αίτηση, ως κληρονόμος;

Το οτι είναι ενεργα δεν λέει απολύτως τίποτα, ισα ίσα είσαι παράνομος με οτι αυτό συνεπάγεται, τα κλειδιά του ταχις είναι προσωπικά.

Δεν ρωτάς καλύτερα ενα δικηγόρο, ετσι και αλλιώς θα πρέπει να πας σε δίκη για να τα πάρεις, αν υπαρχει βέβαια κάποια νομιμότητα σε αυτό.

Η απόφαση δεν εχει τελεσιδικήσει.

.

Edit

Για να στο πω και λαϊκά.

Θα κανει αίτηση ο πατέρας σου, και μετά εσυ θα τον δηλώσεις θανόντα

Κάπως έτσι γίνονται τα Θαύματα!

Δημοσ.

Καταρχήν συλλυπητήρια. Να είστε γεροί να τον θυμάστε.Το γεγονός πως τα δικαιούστε βάσει κληρονομιάς είναι σίγουρο, εφόσον φυσικά έγιναν/γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την αποδοχή. Και εγώ στην ίδια θέση με σένα είμαι. Μίλησα με δικηγορικό όταν ψαχνόμουν για ομαδική αγωγή αλλά μας απέκλεισαν λόγω της ιδιαίτερης περίπτωσης καθώς δεν επιτρέπεται ομοδικία. Σε αυτή την περίπτωση προχωράς με ατομική αγωγή. Με τις αιτήσεις ακόμη δεν έχω ασχοληθεί καθώς καθημερινά βγαίνουν νέα δεδομένα που ίσως αλλάξουν και αυτά της αίτησης. Έκανα μόνο για τη γιαγιά που απεβίωσε το 2017 και έγραψα πως ενεργώ ως κληρονόμος βάσει των τάδε πράξεων αποδοχής (βασικά δύο αποδοχές, μία του πατέρα μου για τη γιαγιά και μία η δική μου για τον πατέρα μου).Τουρλουμπούκι δηλαδή. Έγραψα το κείμενο που ήθελα και η εκτύπωση της αίτησης δεν διαφέρει καθόλου από κάποια αίτηση που ενδεχομένως θα έκανα στο ταμείο.

Από εκεί και πέρα, επειδή είμαι λογιστής και έχω δει ουκ ολίγα τραγελαφικά σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρόκειται να με τρελάνουν αυτοί. Είναι κοινό μυστικό πως τον θάνατο δεν τον δηλώνεις μέχρι να ξεμπερδέψεις με όλα όσα αυτός συνεπάγεται φορολογικά. Αν τον δηλώσεις στο 30ημερο που ορίζει η νομοθεσία τότε θα κλειδώσουν οι υπηρεσίες του Ε9 που είναι 100% σίγουρο πως θα τις χρειαστείς για την αποδοχή. Σε αυτή την περίπτωση τρέχεις στις εφορίες. Μου έχει τύχει περίπτωση υπάλληλος να μην μου δίνει εκτύπωση οφειλών γιατί φαίνονται στο taxis. Εκεί δεν είναι παράλογο να χρησιμοποιήσεις τους κωδικούς του θανόντος; Τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ πχ πως θα τις πληρώσει ο κληρονόμος; Μια ενδεχόμενη ρύθμιση οφειλών; Αν θέλει να δει το υπόλοιπο ή τι έχει πληρώσει; Όλα αυτά λύνονται με μια απλή εξουσιοδότηση από τον λογαριασμό του θανόντος σε αυτόν του κληρονόμου, μόλις υποβληθεί η δήλωση στην εφορία Τόσο απλό. Όπως ακριβώς ο πελάτης μου με εξουσιοδοτεί να εκπληρώσω αντί αυτού τις διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις του, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να ενεργεί ο κληρονόμος για όσο διάστημα χρειαστεί. Και υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιείς τους κωδικούς taxis ακόμη και δεκαετία μετά. Bottom line, περιμένεις να βγει και ο Νοέμβριος μήπως βγουν και άλλα στοιχεία, παράλληλα ρωτάς δικηγόρο για το αν αξίζει να κινηθείς ατομικά και ολοκληρώνεις την αποδοχή. 

Δημοσ.

Έτσι και αλλιώς η αίτηση από μόνη της δεν αρκεί,πρέπει να βρεις δικηγόρο για να διεκδικήσεις τα αναδρομικά.Οι περισσότεροι έχουν προχωρήσει σε ομαδικές αγωγές μέσω συνδέσμων συνταξιούχων κτλ με ευνοικούς όρους,αλλά λογικά η περίπτωση σου είναι διαφορετική όποτε θα πρέπει να βρεις μόνος σου δικηγόρο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε

Παιδιά καλησπέρα. Όπως μπορεί να μάθατε, κάποιοι από εδώ, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση αναδρομικών για τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στο παρελθόν.

Επειδή η οικογενειά μου είμαστε λίγο μια ειδική περίπτωση χρειάζομαι τη βοήθεια σας και ειδικά αν είναι κάποιος λογιστής ή δικηγόρος από εδώ μέσα. Ο συνταξιούχος πατέρας μου , απεβίωσε προ 4 μηνών, και η μητέρα μου είναι η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας του. Έχουμε κάνει τις αρμόδιες κινήσεις και έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να την πάρει.

Όμως, τώρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αναδρομικά, και ο πατέρας μου δεν είναι εν ζωή, και η μητέρα μου είναι η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας, τι πρέπει να κάνω.?

Να κάνω την ηλεκτρονική αίτηση αναδρομικών στο όνομα της μάνας μου, με τους κωδικούς taxisnet της μητέρας μου, η οποία εργάζεται σε ιδιωτικό τομεα?

Να σημειώσω ότι ακόμη το μόνο π μου μένει είναι να δηλώσω το θάνατο του πατέρα μου στην ΔΟΥ , που σημαίνει ότι το ΑΦΜ και οι κωδικοί του είναι ακόμα ενεργή

Ευχαριστώ

Οι κωδικοί συνεχίζουν να είναι ενεργοί όταν δηλώνεται θάνατος, απλά μπλοκάρεται η πρόσβαση στο Ε9.

Δημοσ.

Παιδιά παιδιά, καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας. Nα σας πω κάποια πράγματα για να μην ανοίγονται άλλα και πείτε μου τη γνώμη σας.

Ο πατέρας το 1983, παντρευτηκε μια αλλη γυναίκα και το 1988 χώρισαν οριστικα. Με εκείνη έκανε 2 παιδιά , ένα το 1985 και ένα το 1986.  Το 1992 παντρευτηκε τη μητερα μου, το 1993 γεννησαν εμένα, και είναι η νομιμη συζυγος του μέχρι την ημέρα που πέθανε δηλ τον Ιούνιο του 2018.

Με τη μητέρα μου για προσωπικούς λόγους έκανα αποποίηση κληρονομιάς, αλλά η σύνταξη του θανόντος δεν έχει καμία δουλειά με την αποποίηση κληρονομιάς. Ρώτησα 5 δικηγόρους γι αυτό και το έψαξα και μόνος μου. Δεν σημαίνει ότι επειδή έκανε αποποίηση η μητέρα μου κληρονομιάς, ότι χάνει τη σύνταξη χηρείας. Μου το είπαν και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Τα αναδρομικά του θανόντος πατέρα μου, τα δικαιούται η μητέρα μου ξεκάθαρα και ας έκανε αποποίηση κληρονομίας. Είναι λίγο λάθος να λέμε, ότι οι κληρονόμοι διεκδικούν αναδρομικά. Τα διεκδικεί μόνο η νόμιμη σύζηγος του πατέρα μου, δηλ η μητέρα μου.

Επίσης για τυπικούς λόγους πληροφοριών, έχει καταργηθεί η συνταξη αγαμης θυγατερας. παει όλο το ποσό της σύνταξης στη χήρα

Δημοσ.

Κι εγώ έχασα τη μάνα μου προ 5μήνου, έπαιρνε σύνταξη χηρείας του πατέρα μου που ήταν αστυνομικός (αστυνομία πόλεων). Λογικά θα υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης από τους κληρονόμους, αλλά με ατομική αγωγή δεν ξέρω αν έχει νόημα ή θα μας τα φάει ο δικηγόρος.

Anyway, ενδιαφέρον το θέμα.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Doubt είπε

Κι εγώ έχασα τη μάνα μου προ 5μήνου, έπαιρνε σύνταξη χηρείας του πατέρα μου που ήταν αστυνομικός (αστυνομία πόλεων). Λογικά θα υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης από τους κληρονόμους, αλλά με ατομική αγωγή δεν ξέρω αν έχει νόημα ή θα μας τα φάει ο δικηγόρος.

Anyway, ενδιαφέρον το θέμα.

Φίλε μου, με διαβεβαίωσαν τόσο από το Γενικο Λογιστήριο του κράτους, όσο και οι δικηγόροι που έχω βαλει και ο λογιστής, ότι τη σύνταξη χηρείας τη διεκδικούν μόνο η νομιμη σύζυγος του θανόντα. Η προηγούμενη γυναίκα θα μπορούσε να τη διεκδικήσει ΜΟΝΟΝ, αν ο θανών πατέρας μου ήταν παντρεμένος πάνω από 10 έτη μαζί της νομίμως και εφόσον μετά δεν έπαιρνε διαζύγιο , δηλ να μη ξαναπαντρευόταν. Σε καθετί όμως , τα αναδρομικά αφορούν σύνταξη του πατέρα μου, την οποία δικαιούται μόνον η μητέρα μου.

Δεν βλέπω λόγο τα ετεροθαλή μου αδέρφια ή η προηγούμενη συζυγος του να διεκδικήσουν σύνταξη χηρείας. Θα φάνε τσάμπα λεφτά. Σου λέω πράγματα που τα ορίζει ο νόμος , περα απο τις διαβεβαιώσεις των δικηγόρων μου

Δημοσ.

Από όσο γνωρίζω οι αποφάσεις των δικαστηρίων βασίζονται στους νόμους αλλά λαμβάνεται υπ' όψιν και το σύνταγμα και η κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αν βασίζονταν μόνο στους νόμους δεν θα έβγαινε η πρωτόδικη απόφαση για επιστροφή των δώρων κλπ.

Αν λοιπόν η μητέρα μου είχε πάρει τα δώρα/επιδόματα της που κόπηκαν παράνομα, αυτά θα βρίσκονταν στον τραπεζικό της λογαριασμό και θα τα κληρονομούσαμε εγώ κι ο αδελφός μου. Απολύτως λογική και δίκαιη μου φαίνεται η διεκδίκηση.

Τέλος πάντων...το λίγο που έψαξα, η αίτηση αφορά μόνο τη διακοπή της παραγραφής (διετία αν θυμάμαι καλά).

Αναφορά σε κείμενο

Η κυβέρνηση και ο ΕΦΚΑ θα περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη του νόμου 4051/2012 επί υπουργίας Κουτρουμάνη με τον οποίο είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές περικοπές σττις συντάξεις, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος

Αναφορά σε κείμενο

Αναφερόμενος σε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας «βιομηχανίας αγωγών» κατά του ΕΦΚΑ, ο ίδιος διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς αν το ΣτΕ κρίνει ότι καλώς αποφάσισε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τότε η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών προς όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον σε όσους είχαν υποβάλει σχετική αγωγή.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/229929/petropoulos-perimenoume-teliki-apofasi-tou-ste-gia-ta-anadromika-stous-syntaksioyxous

Σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε το πως θα αντιμετωπιστούν οι θανόντες και οι κληρονόμοι τους συνολικά. Μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ θα είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις σίγουρα.

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Doubt είπε

Από όσο γνωρίζω οι αποφάσεις των δικαστηρίων βασίζονται στους νόμους αλλά λαμβάνεται υπ' όψιν και το σύνταγμα και η κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αν βασίζονταν μόνο στους νόμους δεν θα έβγαινε η πρωτόδικη απόφαση για επιστροφή των δώρων κλπ.

Αν λοιπόν η μητέρα μου είχε πάρει τα δώρα/επιδόματα της που κόπηκαν παράνομα, αυτά θα βρίσκονταν στον τραπεζικό της λογαριασμό και θα τα κληρονομούσαμε εγώ κι ο αδελφός μου. Απολύτως λογική και δίκαιη μου φαίνεται η διεκδίκηση.

Τέλος πάντων...το λίγο που έψαξα, η αίτηση αφορά μόνο τη διακοπή της παραγραφής (διετία αν θυμάμαι καλά).

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/229929/petropoulos-perimenoume-teliki-apofasi-tou-ste-gia-ta-anadromika-stous-syntaksioyxous

Σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε το πως θα αντιμετωπιστούν οι θανόντες και οι κληρονόμοι τους συνολικά. Μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ θα είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις σίγουρα.

Φίλε μου, τα αναδρομικά ενός θανόντος συνταξιούχου από όσο γνωρίζω, μπορεί να τα διεκδικήσουν οι κληρονόμοι ( δηλ στο δικό μας παράδειγμα εγω, η μητέρα μου και τα ετεροθαλή μου αδέρφια). Όμως, τη σύνταξη χηρείας την παίρνει αφοπλιστικά η ίδια μου η μητέρα και κανείς άλλος από τους κληρονόμους. Δεν έχει καμία δουλειά η σύνταξη χηρείας με την αποποίηση κληρονομιάς. Το ένα επικείται στο ασφαλιστικό δίκαιο και το άλλο στο κληρονομικό

Δημοσ.

Το "χηρείας" δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην περίπτωση μας, μιας και χήρεψε το 2003. Η μητέρα μου ως χήρα υπέστη τις περικοπές και αν περάσει η απόφαση για επιστροφή, θα πρέπει να τα εισπράξουμε εμείς ως κληρονόμοι. Το "πως" θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...