Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φίλε μην το σκέφτεσαι καν, πολύ κακή επένδυση για τέτοιο ποσό η αγορά σπιτιού. Ψάξου λίγο για εξωτερικό και επένδυσε σε άλλα προ'ι'όντα τα οποία με ελάχιστο ρίσκο αποφέρουν άνετα 10% επί του κεφαλαίου καθαρά.

• Sad 1
  • Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, DrFreeman είπε

43000 σε προθεσμιακή κατάθεση 4 τριμήνων. Ταμείο Παρακαταθηκών. Μικτά 612€ τόκοι μείον 92€ φόροι ετησίως, μπαίνουν αυτόματα στη φορολογική δήλωση.

Αν και είσαι επιθετικός άνευ λόγου θα ρωτήσω: είναι παραπλανητικές οι συγκεκριμένες αγγελιες; Και για 1-2 ok...όλες ομως;

Ναι μπορει να ειναι ολες παραπληνικες, μπορει και οχι, η αληθεια ειναι οτι οι μεσιτες βαζουν κραχτες αγγελιες (πολλες φορες και απο ανυπαρκτα σπιτια) για να σε φερουν σε επαφη μαζι τους. Επισης για κεντρο Θεσααλονικης οι τιμες που λες δειχνουν τρελα χαμηλες, εγω θα σε ελεγα να πας να το ψαξεις δια ζωσης (και οχι μεσω internet) και να δεις τις τιμες και τα σπιτια αλλα προσοχη μην σε πιασει στην παπατζα κανας μεσιτης.

1 ώρα πριν, DrFreeman είπε

Κι αυτό που λες μια πρόταση είναι. Η όλη ιδέα ξεκίνησε από την σκέψη πως το να κάθονται τα χρήματα στην τράπεζα με ένα χαμηλό επιτόκιο δεν έχει νόημα...αν μπορεί μια επένδυση χαμηλού ρίσκου να αποφέρει ένα έστω μικρό εισόδημα, τότε γιατί όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάω συμβουλές. Ουσιαστικά η ερώτηση μου προς κάθε insomniac που θα το δει είναι: αν είχες αυτά τα χρήματα να κάθονται σε μια προθεσμιακή, θα τα άφηνες εκεί υπό τις παρούσες συνθήκες;

Να συμπληρώσω πως είμαι εργαζόμενος, η σύζυγος άνεργη και δεν υπάρχουν άλλοι πόροι. Ακόμη και κάτι που θα απέφερε 200€ το μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι καλή ιδέα θαρρώ.

Ο λόγος που δεν ψάχνομαι σε αυτή τη φάση για άλλες επενδύσεις που απαιτούν πολύ ενεργητικη ανάμιξη και αντίστοιχη εμπειρία, είναι πως εγώ είμαι full time εργαζόμενος (στο δημόσιο τομέα μεν, αλλά...) η δε σύζυγος άνεργη, χωρίς επιχειρηματική πείρα και αρκετά απασχολημένη με την φροντίδα των παιδιών. Δε νομίζω πως η επένδυση όπως π.χ. συνέταιρος σε κατάστημα θα μπορούσε να δουλέψει σωστά...αν και είναι μια ιδέα που ακούγεται καλή επί της αρχής. Νομίζω πως δεν κάνει για την περίπτωση μας απλώς.

Οσον αφορά το Airbnb, έχει οριστικοποιηθεί το καθεστώς με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις; Οπως π.χ. η μέγιστη διάρκεια ανά έτος, ο σχετικός φόρος, κ.α.;

Υπαρχουν καποιες περιπτωσεις μικρων (συνηθως) εταιριων που ψαχνουν "σιωπηρους" συναιτερους για ενα μικρο ποσοστο σε μαγαζι και ειναι συνηθως μικρου ρισκου επενσυσεις, ακομα και στην Θεσσαλονικη υπαρχουν τετοιες που ισως ταιριαζουν σε αυτο που θες.

Δημοσ.
14 minutes ago, tsioulak said:

Ναι μπορει να ειναι ολες παραπληνικες, μπορει και οχι, η αληθεια ειναι οτι οι μεσιτες βαζουν κραχτες αγγελιες (πολλες φορες και απο ανυπαρκτα σπιτια) για να σε φερουν σε επαφη μαζι τους. Επισης για κεντρο Θεσααλονικης οι τιμες που λες δειχνουν τρελα χαμηλες, εγω θα σε ελεγα να πας να το ψαξεις δια ζωσης (και οχι μεσω internet) και να δεις τις τιμες και τα σπιτια αλλα προσοχη μην σε πιασει στην παπατζα κανας μεσιτης.

Υπαρχουν καποιες περιπτωσεις μικρων (συνηθως) εταιριων που ψαχνουν "σιωπηρους" συναιτερους για ενα μικρο ποσοστο σε μαγαζι και ειναι συνηθως μικρου ρισκου επενσυσεις, ακομα και στην Θεσσαλονικη υπαρχουν τετοιες που ισως ταιριαζουν σε αυτο που θες.

Αυτού του είδους η επένδυση ("σιωπηρού συνεταίρου") είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Οι προβληματισμοί μου είναι δύο εδώ: 

1) ποια πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση θέλει να βάλει κάποιον outsider στο παιχνίδι για λίγα μετρητά; Μηπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

2) Ως "σιωπηρός συνέταιρος" τι βαθμό ελέγχου έχεις στον σωστό καταμερισμό των κερδών, το εξόδων που προκύπτουν, κλπ. Είναι εύκολο να πέσεις θύμα (θεώρω).

• Like 3
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, DrFreeman είπε

Αυτού του είδους η επένδυση ("σιωπηρού συνεταίρου") είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Οι προβληματισμοί μου είναι δύο εδώ: 

1) ποια πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση θέλει να βάλει κάποιον outsider στο παιχνίδι για λίγα μετρητά; Μηπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

2) Ως "σιωπηρός συνέταιρος" τι βαθμό ελέγχου έχεις στον σωστό καταμερισμό των κερδών, το εξόδων που προκύπτουν, κλπ. Είναι εύκολο να πέσεις θύμα (θεώρω).

Για να αναπτυχθουν περισσοτερα και γρηγοροτερα θελουν τετοιους συναιτερους, οσον αφορα το δευτερο σκελος, δεν θα σου πω ψεματα υπαρχει τετοιος κινδυνος παντα οταν κανεις τετοιου ειδους δουλειες, υπαρχουν τροποι να μετριαστει (καπως) αυτος ο κινδυνος αλλα μεχρι εκει. Οπως σε ειπαν ηδη και αλλοι και με το ενοικιαζομενο σπιτι υπαρχουν κινδυνοι χασουρας (διαφορετικου ειδους φυσικα) οπως μη καταβολη ενοικιων, νομικα και δικαστικα εξοδα για εξωση, φθορες κτλ.

Δημοσ.

Καταλαβαίνω ότι λόγω της μείωσης που έχουμε δει όλοι στα εισοδήματα μας ψάχνουμε κάτι έξτρα να συμπληρώνουμε η έστω και ένα είδος επενδυσης, αλλά ένα σπίτι δεν είναι αυτό που ψάχνεις. 

Ενφια ζημιές απλήρωτα νοίκια πιστολιασματα ανακαινίσεις, με πονάει το κεφάλι και που τα σκέφτομαι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ψάξε να βρεις διαμέρισμα σε καλή τιμή και αγόρασε το και ανακαίνισε το οπωσδήποτε. (πολλές αγγελίες πράγματι είναι παραπλανητικές οπότε κάνε πάντα αυτοψία)

σε 2-3 χρόνια οι τιμές ακινήτων και ενοικίων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν , εδώ ανέβηκαν σε μεγαλουπόλεις των βαλκανίων που παλιά ήταν στο 1/4 της τιμής των ελληνικών.

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

Για εμένα είναι πολύ καλή επένδυση και χωρίς χασούρα απλά πρέπει να αγοράσεις κατι φθηνό να ανακαινίσεις με λίγα και να νοικιάσεις ακριβά. Το airbnb ξεχνα το, εινα λιγο πριν την εκρηξη της φούσκας. Ηδη στην Αθήνα πολλα διαμερίσματα φτιαγμένα "κουκλίστικα" έχουν αρχίσει και πωλούνται η ψάχνουν για μακρά μίσθωση όπως είναι επιπλωμένα. Αν  για παράδειγμα έχεις να διαθέσεις 45.000 ευρω, ειναι καλύτερα να επενδύσεις σε 2 παλιά σπίτια σε περιοχή που θα είναι συνέχεια νοικιασμένα -φοιτητοπεριοχές η περιοχές κοντά σε εργατικά κέντρα- σχετικά ακριβά, ωστε το ROI που θα έχεις να είναι γύρω στο 18-20%. Τοτε και μόνο αξίζει. 
  με 15.000 μπορείς να βρεις σπίτια εως 40 τετραγωνικα, ακόμα και μικρότερα, και με 5000 εως 7000 μπορεις να κάνεις αξιοπρεπέστατη ανακαίνιση. Όσο πιο μικρό το σπίτι τοσο το καλύτερο. Λιγότερα έξοδα, ενφια κτλ και μεγαλύτερο ROI (return of investment). Αγοράζεις φτηνα, νοικιάζεις ακριβα. Οταν εννοώ ακριβά, εννοώ οτι αν εχεις δωσει για μια γκαρσονιέρα στο συνολο 15.000, και την νοικιάσεις 300-350 τον μηνα, είναι πολύ πιο ακριβά απο ενα τριάρι που έχεις δώσει 60000 και το νοικιάζεις 450 ευρω το μηνα.
   Όλα προσαρμόζονται στην προσφορά και στη ζήτηση και στα μεγάλα αστικά κέντρα πλέον οι τιμές έχουν εκτοξευθει. Επειδή και εγώ είμαι στα πρόθυρα να κάνω κάτι παρόμοιο, έχω ασχοληθεί αρκετα. Εχω δεί δεκάδες σπίτια, έχω μιλησει με μηχανικούς για ανακαινίσεις κτλ και έχω καταλήξει οτι είναι απο τις πιο συμφέρουσες επενδύσεις. Στην τελική αν δεις οτι κάτι πηγαίνει στραβά η οτι θες να κάνεις κάτι άλλο, ξαναπουλάς το ανακαινισμένο και βγάζεις και κέρδος. Αν μου βρεί κάποιος επένδυση που να αποδίδει περισσότερα απο μια γκαρσονιέρα των 15000 στην Αθήνα, πολύ ευχαρίστως να επενδύσω και εγώ εκει. 
  Ο τύπος που έχει την blueground κάνει αυτό το πράγμα ακριβως και χωρίς να αγοραζει η να ανακαινιζει κιολας.. Νοικιάζει απο εσένα το σπίτι σου άδειο, το επιπλώνει σε συνεργασία που έχει με μια Τουρκικη κατασκευαστικη επίπλων και τα υπενοικιάζει πανάκριβα σε ενοικιαστες διατεθιμένους να πληρώσουν. Γενικότερα τo real estate αποδίδει αρκεί να έχεις μια κάποια ικανότητα. 

• Like 1
Δημοσ.

Προσωπικα ΜΟΝΟ αν θεωρησεις αυτα τα λεφτά σαν να μην τα ειχες ποτε, το θεωρω καλη επενδυση. και εξηγω:

οπως ειπε και καποιος πιο πανω, περα οτι εινα επισφαλης τα λεφτα στις τραπεζες για κανα κουρεμα, χρονο με το χρονο λογω πληθωρισμου, εχεις "λιγοτερα". Επισης εχεις καλυτερη αποδοση κεφαλαιου σε σχεση με το να περιμενεις απο τους τοκους κ ειναι ικανοποιητικη προσθηκη στο εισοδημα σου.

Μην περιμενεις να κανεις (αμεση) αποσβεση κεφαλαιου. Δες το σαν να ειχες εξαρχης κληρονομια το σπιτι κ το αξιοποιεις. το ποσο που εδωσες, ξεχασε το. 

Απλά 2 πράγματα. 1ον, βαζε τα λεφτα να μπαινουν σε εναν λογαριασμο απο τα νοικια ετσι ωστε να φτιαξεις μια καβατζα για καποια δυσκολη αναγκη ή περιμενε να δημιουργησεις μεγαλυτερο κεφαλαιο ετσι ωστε να εχεις μια μικρη καβατζα σε περιπτωση αναγκης, και 2ον αφου με το καλο κανεις την αγορα και την ανακαινιση, μεγαλη προσοχη στην επιλογη του ενοικιαστη.. ειναι το Α και το Ω στο να εχεις ψυχικη ηρεμια και να αποδοσει η επενδυση και ο κοπος σου...

Δημοσ.
1 hour ago, stelios18120 said:

7k και ποιοτική ανακαίνιση δεν πάνε μαζί....

Μάλλον κάτι υπολογίζεις λάθος... 😉🤔

7K για σπίτι 30τμ σημαίνει περίπου 250€/τμ - ποσό με το οποίο κάνεις μια ποιοτική ανακαίνιση. Σίγουρα όχι υπερπολυτελή...αλλά δεν ζήτησα κάτι τέτοιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα χρηματα που γραφεται για ανακαινιση δεν υπαρχουν. Τι 5 και 7 χιλιαδες ρε παιδια; Μονο τα αλουμινια και τα επιπλα της κουζινας ειναι 6-7 χιλιαρικα...υπολογιστε 8 -12.000€ και λιγα λεω. Εκτος αν θελετε να κανετε γυφτιες και βαλετε οτι φτηνοτερο βρειτε στο ΙΚΕΑ, αν καταφερετε να βρειτε τα μετρα.

ο ξυλουργος μονο για τα επιπλα τους υπνοδωματιου μου ζητησε 2.000. Αν βαλετε κινεζιες μεσα θα χρειαστει να ξαναπληρωσετε συντομα.

μην γραφετε οτι να ναι και μπερδευετε τον ανθρωπο. 

Επεξ/σία από Zerg13
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Παντως αν υπολογιζεις να το νοικιαζεις επιπλωμενο, ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Πρωτον θα ανεβει υπερβολικα το κοστος της επενδυσης, δευτερον θα στα καταστρεψουν μιας κ δεν ειναι δικα τους οποτε δεν θα τους νοιαζει. ΜΟΝΟ αν σκοπευεις να νοικιαζεις σπιτι σεζον σε τουριστική περιοχη ή airbnb εχει λογική να ειναι επιπλωμενο, σαν επενδυση. ειδαλλως θα κλαις τα λεφτα σου.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, kallair said:

Παντως αν υπολογιζεις να το νοικιαζεις επιπλωμενο, ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Πρωτον θα ανεβει υπερβολικα το κοστος της επενδυσης, δευτερον θα στα καταστρεψουν μιας κ δεν ειναι δικα τους οποτε δεν θα τους νοιαζει. ΜΟΝΟ αν σκοπευεις να νοικιαζεις σπιτι σεζον σε τουριστική περιοχη ή airbnb εχει λογική να ειναι επιπλωμενο, σαν επενδυση. ειδαλλως θα κλαις τα λεφτα σου. 

Σίγουρα μη επιπλωμένο αν μιλάμε για μακροχρόνια μίσθωση. Επιπλα, ίσως τα απολύτως βασικά. Μιλώντας για ποιοτική ανακαίνιση δεν αναφέρομαι σε πλήρη επιπλωση, αλλά στις σταθερές εγκαταστάσεις του σπιτιού (πάγκοι, κουζίνα, περιποιημένοι τοίχοι, πλακάκια, φωτισμός, μπάνιο και αλουμίνια). Πράγματα που μπορούν να γίνουν με λογικά χρήματα. Δεν θα επιπλώσω ακριβά ένα σπίτι που είναι για μακροχρόνια μίσθωση. Αλλωστε οι περισσότεροι το θέλουν άδειο. Αν μιλάμε για Airbnb αλλάζει το πράγμα φυσικά.

Επεξ/σία από DrFreeman
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...